SAT-7:n kumppanuuskokouksessa pohdittiin kriisejä ja tulevaisuutta
Aluepäällikkö Sirpa Rissanen (vas.) ja viestintäjohtaja Mervi Viuhko vierailivat SAT-7:n kumppanuuskokouksen yhteydessä Kyproksella myös SAT-7 Parsin studiolla. Kuva: Helmi Mikkola.
Kristillisen satelliittikanavaperheen SAT-7:n vuosittainen kumppanuuskokous kokoontui tällä viikolla Kyproksella teemalla Kriiseihin vastaaminen ja katse tulevaisuuteen. Medialähetys Sanansaattajat on yksi merkittävistä SAT-7:n kumppanuusjärjestöistä, ja kokouksessa olikin mukana vahva edustus Sansasta.
SAT-7:n puheenjohtajana toimii Britannian koptiortodoksisen kirkon arkkipiispa Angaelos. Hän avasi kokouksen puhumalla väkevästi kirkon sodasta Ukrainan kriisin keskellä. Pandemian aikana olemme kokeneet turvallisuuden murtuneen; olemme yksin ja koemme kuolevaisuutta. Arkkipiispa Angaelos jatkoi:
− Kumppanuus on tärkeintä ja se, että teemme tätä matkaa yhdessä. Jumala kutsui meidät työtovereikseen. Meidän on muistettava kaikkia heitä, joiden hyväksi teemme tätä työtä, muistettava kärsiviä ja niitä, jotka tarvitsevat rukouksemme. Nyt keskitymme Ukrainaan, mutta mitä on tapahtunut niille, joita kamerat eivät tällä hetkellä seuraa? Kristittyinä meidän on palveltava koko ihmiskuntaa. On jaettava yhteisiä ongelmia ja monien kärsimyksiä. On jaettava yhteisiä kokemuksia.
Hän korosti sitä, että vaellamme yhdessä tyhjään hautaan ja ylösnousemukseen.
“Tässä olen, lähetä minut”
SAT-7:n hallituksen jäsen, professori Mitri Raheb palestiinalaisesta Dar al-Kaliman yliopistosta käsitteli kontekstuaalisuuden haasteita Lähi-idässä. Hän esitteli syyskuussa 2021 julkaistua ekumeenista tutkimusta, jota hän oli ollut mukana laatimassa: “Me valitsemme yltäkylläisen elämän. Kristityt Lähi-idässä. Kohti uudistuneita teologisia, sosiaalisia ja poliittisia valintoja”. Tutkimuksen on laatinut ryhmä Lähi-idän merkittäviä kirkonjohtajia, jotka edustavat maroniitteja, ortodokseja, luterilaisia, reformoituja ja anglikaaneja.
Tri Martin Accard Beirutista kuvasi syvällisellä tavalla Libanonin uskonnollisen ja poliittisen tilanteen suuria haasteita. Vuosikymmenien ajan jatkuneet rauhattomuudet kulminoituivat traagisella tavalla 4.8.2020, kun Beirutin satamassa tapahtui valtava räjähdys. Yli 200 ihmistä kuoli ja 6000 loukkaantui. Puolet kaupungista tuhoutui.
Martin Accard kertoi niistä uudenlaisista ja rakentavista toimista, joita uskonnolliset yhteisöt ovat pyrkineet luomaan yhteiskunnallisen rauhan ja kehityksen takaamiseksi. Accardin kysymys oli, kenen valtuutuksella toimimme. Sitä kysyttiin myös Jeesukselta. Me tiedämme, millä valtuutuksella saamme ja voimme toimia. Siksi, missä tahansa olemme, meidän on syytä sanoa: “Tässä olen, lähetä minut.”
Rohkaisevia uutisia Tunisiasta
Kokouksessa kuultiin viestejä kristillisen median mahdollisuuksista ja kristittyjen tilanteesta Pohjois-Afrikassa. Yhteiskunnallinen ja uskonnollinen tilanne vaihtelee varsin paljon.
SAT-7:n arabiankielisen ohjelman tuottaja ja juontaja Ahlem Arfaoui kertoi Tunisian rohkaisevasta tilanteesta. Aluksi oli pelkoa siitä, riittävätkö kristittyjen taidot toimia mediassa. Yhteistyökumppaneita on löytynyt paljon, ja heistä kaikki ovat käytännössä muslimeja. Kristillisen median tuottamat ohjelmat ovat nyt laillisesti mahdollisia Tunisiassa ja kristillistä evankelioimistoimintaa on mahdollista tehdä.
Ahlem korosti sitä, että kristillinen media voi avata monien ihmisten silmät näkemään elämän suuret mahdollisuudet. Tärkeintä on paikallisten ihmisten välittämä viesti, ei niinkään ulkomailta tuleva toiminta. Kyse on uskottavuudesta.
SAT-7:lla monta suomalaista kumppania
Algeriasta kuultiin myönteisiä viestejä kristittyjen ja muslimien kanssakäymisestä paikallisella tasolla. Uskonnollisista kysymyksistä on hyvä ja tärkeä puhua yhdessä. Uusia kristillisiä ryhmiä on syntynyt ja uusia kirkkorakennuksia on voitu rakentaa.
Professori Moaz Mediouni arveli, että kristityt tuntuvat olevan Pohjois-Afrikassa vielä liikaa sisäänpäin kääntyneitä. Siinä on kristityille iso haaste uskonnollisesti haastavassa yhteiskunnassa.
SAT-7:n kumppanuuskokouksessa oli Suomesta edustajia useasta lähetysjärjestöstä: Sansan lisäksi Kansanlähetyksestä, Suomen Lähetysseurasta ja SLEF:stä. Lisäksi mukana oli Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo.
Jaakko Rusama