Radio-ohjelmat Etiopiassa jatkuvat vaikeuksista huolimatta
Afrikan sarvessa sijaitseva Etiopia on maailman vanhimpia kristillisiä valtioita. Kristinusko tuli Etiopiaan jo 300-luvulla jKr. Kuva: iStock.
Vuonna 1959 perustettu Etiopian evankelinen Mekane Yesus -kirkko on maailman suurin luterilainen kirkko. Sen kasvuvauhti on ollut erittäin nopea.
Yhdessä Suomen evankelisluterilaisten seurakuntien kanssa Sansa tukee Mekane Yesus -kirkon viestintäosaston tuottamia amharan-, oromon- ja afarinkielisiä radio-ohjelmia. Koronapandemiasta ja Etiopian sisällissodasta huolimatta radio-ohjelmia on voitu lähettää, kertoo kirkon viestintäosaston sähköisen median päällikkö Addis Abebasta.
Etiopian rikas kristillinen historia
Afrikan sarvessa sijaitseva Etiopia on maailman vanhimpia kristillisiä valtioita. Kristinusko tuli Etiopiaan jo 300-luvulla jKr.
Varhaiset Euroopasta Etiopiaan saapuneet matkaajat yllättyivät löytäessään kristityn maan. Etiopian ortodoksisella kirkolla oli myös joitain varhaisia yhteyksiä Eurooppaan. Gustav Arén kertoo kirjassaan Evangelical Pioneers in Ethiopia, kuinka Firenzen kirkolliskokoukseen Italiassa osallistui vuonna 1440 Etiopian ortodoksisen kirkon edustajia.
Islamin leviäminen ajoi 700-luvulta jKr. alkaen kristillisen Etiopian ahtaalle. Keskiajalta alkaen oromot, jotka olivat pääosin muslimeja, levittäytyivät laajoille alueille Etiopiassa. Oromot ovatkin tällä hetkellä Etiopian suurin kieli- ja kansanryhmä. Islam levisi varhain myös Afarin alueelle.
Amharankieliset ohjelmat muuttavat kuulijoiden asenteita
Amharan kieli on Etiopian toiseksi puhutuin kieli. Se on ollut perinteisesti kuningashuoneen ja maan hallinnon kieli.
Amharankielinen lastenohjelma on Mekane Yesus -kirkon viestintäosaston saaman palautteen perusteella tullut koronapandemian aikana entistä tärkeämmäksi. Ohjelman pituus on 15 minuuttia ja se lähetetään joka lauantai-ilta. Sen kohderyhmänä ovat lasten lisäksi myös nuoret ja perheet.
Lastenohjelma on suosittu, ei pelkästään viihdyttävänä, vaan myös tiedon välittäjänä ja koulutuksen antajana. Se kasvattaa lapsia kristillisiin tapoihin ja lisää heidän raamattutietouttaan.
Amharankielistä muslimeille suunnattua vartin pituista evankelioivaa ohjelmaa lähetetään joka maanantaiaamu. Ohjelman kuuntelija kirjoittaa:
“Olen aivan varma, että moni muslimi oppii paljon raamatunopetuksestanne. On vaikea astua toisen sydämeen, jotta voisi muuttaa hänen väärää asennettaan kristinuskoa kohtaan. Ryhdyin tutkimaan ja löysin totuuden Raamatusta. Kuuntelen ohjelmianne edelleen. Jatkan edelleen Koraanin ja Raamatun lukemista.”
Oromonkielinen ohjelma tuo uusia näkökulmia Jeesuksesta
Muslimeille suunnattua oromonkielistä 15 minuutin mittaista evankelioivaa ohjelmaa lähetetään joka sunnuntai-ilta. Radio-ohjelman kuuntelija lähetti palautteen:
“Olen muslimi ja olen ryhtynyt kuuntelemaan oromonkielistä kristillistä ohjelmaanne. Ohjelma on mielenkiintoinen, vaikka en täysin ymmärrä syytä, miksi lähetätte ohjelmaa. Joka tapauksessa se on hyvä. Olen oppinut monien Raamatun henkilöiden nimistä ja siitä, mitä heistä kerrotaan; kuningas Daavid, Aabraham, Mooses ja Ismael. Raamatun päähenkilö on Jeesus, jota kutsumme nimellä Isa. Minulla on kysymyksiä liittyen Jeesuksen persoonaan. Tiedän, että hän on profeetta. Miksi te opetatte meille, että hän on Jumala?”
Afarinkielisen ohjelman kuuntelijat rukoilevat puolestamme
“Addunya takkeemik dumal elle, Qangara deqsittam ten.” (Yucanna 1:1). Näin alkaa Johanneksen evankeliumin 1. luku afarin kielellä. Afareista vain pieni osa osaa lukea, siksi radio on tärkeä väline heidän tavoittamisekseen.
Afar-heimo asuu Etiopian, Eritrean ja Djiboutin alueella. Heidän alueensa on pääosin kuivaa erämaata. He paimentavat karjaa, kasvattavat kameleita ja harjoittavat pienimuotoista maanviljelystä suolan louhinnan lisäksi. He ovat pääosin muslimeja, mutta heidän harjoittamaansa islamiin on paikoin sekoittunut perinteisen luonnonuskonnon vaikutusta.
Ohjelmat ovat suosittuja ja monet afarit kuuntelevat niitä, osa salaa. Vartin pituisia ohjelmia lähetetään kolmesti viikossa (perjantai, lauantai ja sunnuntai). Ohjelmissa on käsitelty muun muassa ihmisten alkuperää, Raamatun henkilöitä, Koraanin näkemyksiä Raamatusta, Vanhan ja Uuden testamentin välistä suhdetta sekä Vanhan testamentin profetioiden täyttymistä.
Afarinkielisen ohjelman kuuntelija kertoo: “Kuuntelemme ohjelmaa ryhmässä. Ohjelma loppuu liian nopeasti.”
Tapasin joitakin vuosia sitten afareita, jotka olivat löytäneet ohjelmien kautta uskon Jeesukseen. He hämmästelivät sitä, kuinka kaukaisessa maassa on ihmisiä, jotka haluavat välittää evankeliumin heille. He sanoivat rukoilevansa suomalaisten puolesta.
− Olisimme kovin iloiset, jos pystyisimme antamaan heille kunnioittavan suudelman. Muuta meillä ei ole, mutta me nostamme heille rukouksen.
Marko Pihlajamaa
Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 3/2022.