Koronapandemia lisäsi itsemurhien määrää Japanissa – lohtua etsitään kristillisistä radio-ohjelmista
Alle 30-vuotiaat japanilaiset käyttävät puhelinta erityisesti sosiaalisiin verkostoihin ja pelaamiseen, kun taas yli 30-vuotiaat käyttävät sitä sähköpostien lukemiseen ja lähettämiseen. Kuva: Ilkka Kastepohja.
Japania on pidetty perinteisesti vaikeana lähetyskenttänä. Tarvetta elämän muuttavalle evankeliumille kuitenkin on, sillä monen ulkoisesti hillityn kuoren alla on paljon epätoivoa ja kipua.
Japani on tunnettu korkeista itsemurhatilastoista. Itsemurhien määrä on vähentynyt tasaisesti viime vuosina, mutta koronapandemia käänsi käyrän jälleen synkkään suuntaan.
Itsemurhat ovat lisääntyneet erityisesti naisten keskuudessa. Yksi syy tähän on kristillisen radioasema FEBC-Japanin (Far East Broadcasting Company) apulaisjohtaja Takanori Nagakuran mukaan se, että naisten työllistyminen on maassa miehiä heikompaa ja he ovat siksi taloudellisesti huonommassa asemassa.
Osa-aikatyössä olevia on lomautettu ja toimeentulo-ongelmat ovat lisääntyneet. Myös lasten, erityisesti koulutyttöjen, itsemurhakuolleisuus on kasvanut. FEBC-Japanin tuottamat radio-ohjelmat kuuluvat kaikkialla maassa. Nagakura kertoo, että yhä useampi radioasemalle yhteyttä ottava on ajatellut riistävänsä hengen itseltään.
Pahenevan tilanteen vuoksi FEBC-Japani on aloittanut uuden ohjelmasarjan, joka on tarkoitettu erityisesti itsemurhaa suunnitteleville kuuntelijoille. Ohjelmissa on mukana itsemurhien ehkäisemisen parissa työskenteleviä asiantuntijoita ja psykiatreja, mutta myös teologian, sielunhoidon ja muiden alojen asiantuntijoita.
Pahoinvointi näkyy palautteissa
Japanissa on paljon psyykkistä pahoinvointia, mikä tulee esiin FEBC-radioasemalle tulleissa palautteissa.
“Käsivarteni on täynnä viiltoja ja arpia. Antaako Jumala anteeksi, vaikka satutan itseäni?” murehtii eräs kuuntelija.
Läheskään kaikki ohjelmien kuuntelijat eivät ole kristittyjä. Eräs 27-vuotias nainen kertoo kuuntelevansa kristillisiä ohjelmia, koska ne helpottavat hänen pahaa oloaan.
“Keikon kirjelaatikko -ohjelma on tällä hetkellä suurin pelastukseni. Mielenterveysongelmani ovat pahentuneet ja vahingoitan itseäni. Haluan Jeesuksen pelastusta. Pyydän Jeesusta antamaan anteeksi syntini.”
Lohtua sielunhoidollisista ohjelmista
FEBC-Japani on yrittänyt vastata ihmisten epätoivoon ja hätään sielunhoidollisten Keikon kirjelaatikko -radio-ohjelmien kautta. Sansa on tukenut ohjelmien tuotantoa 12 vuoden ajan.
Ohjelmia on juontanut 40 vuoden ajan Keiko Yoshizaki. Hän on jo eläkkeellä, mutta vastaa edelleen kuuntelijoiden kysymyksiin ja rukoilee heidän puolestaan. Neljänä iltana viikossa kuultavassa Keikon kirjelaatikossa käsitellään muun muassa mielenterveysongelmia, ihmissuhdekysymyksiä ja yksinäisyyttä.
Moni kuuntelija saa toivoa ohjelmista:
“Olen kiitollinen, että luit sähköpostini radio-ohjelmassa ja vastasit ajatuksiini, joita en ole voinut kertoa kenellekään. Viestisi lohdutti minua suuresti ja kosketti sydäntäni”, eräs kuuntelija kirjoittaa Keikolle.
Suurin osa Keikon kirjelaatikon kuuntelijoista on palautteiden perusteella seniori-ikäisiä. Vanhempi väestö kuuntelee ohjelmaa radiosta, keski-ikäiset ja nuoret suoratoistopalveluna tietokoneen tai älypuhelimen avulla.
Radiostudion kotisivuilta on mahdollisuus ladata ohjelmia omalle tietokoneelle tai omaan puhelimeen. Siellä on kristinuskoon liittyvää materiaalia myös luettavassa muodossa. Lisäksi ohjelmia voi kuunnella sosiaalisen median kautta sekä tilattavalta MP3-levyltä, joka sisältää kuukauden radio-ohjelmat.
Radio on korvannut seurakunnan
FEBC-Japanista on tullut monelle japanilaiselle seurakunnan korvaava yhteisö. Syitä tähän on Takanori Nagakuran mukaan useita, kuten se, että monista seurakunnista on tullut sulkeutuneita yhteisöjä, joita ulkomaailma ei kiinnosta, ja joihin uusien jäsenten on vaikea päästä sisään.
On myös vaikeaa löytää pastoreita, jotka jaksaisivat kantaa avun tarpeessa olevien taakkoja. Myös individualismin lisääntyminen on vaikuttanut siihen, että moni jättää seurakuntayhteyden. Toisille uskonelämän hoitaminen on haastavaa mielenterveysongelmien vuoksi.
“Kun minun on aamulla vaikea nousta sängystä, pyydän Jeesusta auttamaan minua. Kun tunnen itseni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kutsun Jeesusta avukseni. En ole käynyt kirkossa pitkään aikaan ja masennukseni vuoksi en jaksa lukea Raamattua. Mutta radion välityksellä saan hengellistä ravintoa”, sanotaan eräässä palautteessa.
Lähettämällä sielunhoidollisia radio-ohjelmia ja -jumalanpalveluksia sekä pitämällä yhteyttä kuuntelijoihin FEBC-Japani voi välittää Jeesuksen antamaa lohdutusta niin kristityille kuin ei-kristityille.
Evankeliumi riittää Japanissakin
Japania on pidetty perinteisesti vaikeana lähetyskenttänä. Länsimaiset lähetystyöntekijät ovat kokeilleet satojen vuosien aikana erilaisia tapoja saavuttaa japanilaiset – vain huomatakseen, etteivät nämä ole valmiita luopumaan uskomuksistaan. Japanilaisen on vaikea ymmärtää ja hyväksyä ajatus henkilökohtaisesta suhteesta Jumalan kanssa.
– Ainut tapa, miten japanilaiset voivat hyväksyä Kristuksen, on se, että he kohtaavat hänet henkilökohtaisesti. Siksi on tärkeää, että radio-ohjelmien tekijät pitävät yllä omaa suhdettaan Jeesukseen ja pyrkivät saavuttamaan naapureiden luottamuksen median kautta. Se on FEBC-Japanin ydintehtävä Japanissa, Takanori Nagakura kertoo.
Erilaisten keinojen miettiminen japanilaisten saavuttamiseksi on turhaa. Evankeliumi Jeesuksesta riittää.
– Tärkeintä on se, että ihminen kohtaa Herran Jeesuksen ja luo häneen henkilökohtaisen luottamussuhteen.
Elina Uusikylä
Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 1/21.