Turkissa pandemia saa kysymään kuolemasta
Turkkilainen nainen kertoo: Minulla ei ollut ketään, johon voisin luottaa. Jumalakin oli kaukainen. Sitten löysin radiosta Toivoa naisille -ohjelman lähetyksen, jossa puhuttiin toivosta pimeässä. Kuva: Unplash.
Turkissakin on taisteltu koronaa vastaan, mutta maassa on myös paljon muita ongelmia.
Näin sanoo Turkin Toivoa naisille (TN) -työn koordinaattori.
Hän kuvailee yhteiskunnan tilannetta. Voimakas inflaatio on heikentänyt ihmisten ostovoimaa. Hallitus kehottaa kansaa säästämään lisää, mutta ei leikkaa omia menojaan. Yritykset ovat kärsineet koronasuluista, mutta niille on myönnetty naurettavan pieniä korvauksia. Julkisuuteen tulee päivittäin uutisia itsemurhista, kun veloissa olevat ihmiset ovat epätoivoisia.
Yhä enemmän valtaa itselleen keskittänyt Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan haluaa tukahduttaa kaiken arvostelun. Hänen politiikkaansa arvostelleita opposition ja lehdistön edustajia syytetään presidentin loukkaamisesta ja heitä vastaan nostetaan syytteitä.
– Me TN-työntekijät ja perheemme olemme samassa köyhtymisen kierteessä. Ilmapiiristä on aistittavissa, että kristittyjen avoin vaino on lähellä, hän sanoo ja pyytää rukoilemaan Turkin puolesta joka päivä.
Lähetin uuteen torniin
Turkissa niin kuin yli 73 muussakin maassa lähetetään radion ja muiden medioiden kautta naisille suunnattuja ohjelmia, joiden toinen osa käsittelee naisen arkea. Toinen osa puhuu rakastavasta Jumalasta. Maissa, joissa naisen asema on heikko, naisille halutaan viestittää, että he ovat Jumalan silmissä arvokkaita ja ainutlaatuisia.
Turkin TN-ohjelmien lähetin on siirtynyt Istanbulissa uuteen torniin. Vuokra on kallis, mutta ohjelmat tavoittavat kuulijoita. Puolen vuoden aikana kymmenen kuulijaa on kertonut löytäneensä yhteyden Jeesukseen ohjelmien avulla. Tänä ajanjaksona lähes 600 kuulijaa otti yhteyttä ohjelman toimitukseen. Yli puolet kuului ikäryhmään 19–45-vuotiaat.
– Pandemia on saanut aikaan sen, että ihmiset kysyvät paljon kuolemasta. Mikä kristittyjä odottaa kuoleman jälkeen? Mitä kristityt tekevät saadakseen syntinsä anteeksi? Kuka Jeesus on?
Yksi kuulijoista kertoo pelänneensä koronaa kuukausien ajan. Sitten hän sairastui siihen ja joutui sairaalaan kolmeksi viikoksi.
– Pelkäsin joka päivä kuolevani. Kun pääsin kotiin, aloin kysellä elämän tarkoitusta. Minulla ei ollut ketään, johon voisin luottaa. Jumalakin oli kaukainen. Sitten löysin radiosta TN-ohjelman lähetyksen, jossa puhuttiin toivosta pimeässä. Sellaista en ollut aiemmin kuullut. Ohjelmassa puhuttiin toisenlaisesta Jumalasta ja elämästä kuoleman jälkeen. Muutamia päiviä myöhemmin poikkesin kristilliseen kirkkoon ja pyysin Raamattua. Aloin lukea sitä. Se oli ihan erilainen kuin mitä minulle oli kerrottu. Ymmärsin, että Jumala voi antaa toivon. Pyysin Jeesusta elämääni. Ohjelma toi valon pimeyteeni.
TN-työ on osa kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomalaiset tukevat turkinkielisiä TN-ohjelmia Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan kautta.
Nuorten tilanne vaikea
TN-työn koordinaattori on huolissaan Turkin nuorista. Koronasulku on vaikeuttanut koululaisten etäopiskelua, sillä 1,1 miljoonalla koululaisella ei ole mahdollisuutta päästä internetiin. Nuoret ovat menettämässä uskonsa tulevaisuuteen. Monien nuorten on vaikeaa ja jopa mahdotonta saada työtä.
– Heidän ainoa unelmansa on päästä ulkomaille. Heidän mielestään minkä tahansa työn tekeminen ulkomailla on houkuttelevampaa kuin jääminen kotimaahan.
Iältään 28-vuotias nainen kertoo menettäneensä pandemian takia työnsä. Hän ei yrityksistään huolimatta löytänyt uutta työtä. Rahat eivät riittäneet vuokraan ja elämiseen eikä hän tiennyt, miten selvitä eteenpäin. Hän löysi sattumalta TN-ohjelman selatessaan radion kanavia. Hän kuunteli seuraavankin ohjelman ja sitä seuraavan.
– Kolmen viikon päästä päätin rukoilla Jeesusta ja pyytää häneltä apua. Hän auttoi. Sain puhelun ystävältä, joka oli töissä ruokakaupassa lähellä asuntoani. Hän kertoi, että kaksi työntekijää oli irtisanoutunut ja kauppaan etsittiin uusia työntekijöitä. Se oli kuin ihme. Aloin tehdä kaupassa vuorotyötä. Jatkoin ohjelman kuuntelua. Sitten rukoilin ja annoin sydämeni Jeesukselle. En ole koskaan ajatellut, että minulla voisi olla henkilökohtainen suhde Jumalan kanssa, että voisin puhua hänen kanssaan kaikista elämäni yksityiskohdista ja kaikista peloistani. En osaa sanoin kuvailla, miten paljon tämä merkitsee minulle.
Ohjelma vastasi kysymyksiin
Uusimman tutkimustiedon mukaan Turkissa naisista 2,8 miljoonaa on vailla lukutaitoa ja 3 miljoonalla naisella ei ole koulutusta. Iältään 59-vuotias nainen sanoo, että hän ei halua kertoa, mitä kaikkea vaikeaa joutui käymään läpi lapsuudessaan. Hän uskoo lapsuuden kokemusten vaikuttaneen siihen, että hän ajautui irrallisiin seksisuhteisiin.
– Aloin haluta puhtaampaa elämää ja aloin lukea Koraania. Kävin aamulla ja illalla moskeijassa, mutta tunsin itseni edelleen likaiseksi. Yritin entistä enemmän olla hyvä ihminen. En muista miten se oikein tapahtui, mutta yhtenä päivänä huomasin kuuntelevani TN-ohjelmaa, jossa puhuttiin Jumalan armosta ja miten hän voi puhdistaa ihmisen sisimmän. Aloin itkeä, koska ohjelmassa puhuttiin juuri siitä, mitä kaipasin. Silloin polvistuin rukoilemaan armollista Jumalaa. Nyt tiedän, kenelle kuulun. Olen löytänyt seurakunnan ja sieltä naisten ryhmän. Tapaamme säännöllisesti.
Liisa Heinänen