Mikrolaina auttaa naista yrittäjäksi Indonesiassa
Valtaosa Indonesian Hanna-tiimiläisistä tekee TWR-Indonesian toimistolla myös muuta kuin Hanna-työtä. Koordinaattori Susilowati Makitan on kuvassa keskimmäisenä. Kuva: Annaleena Pakkanen.
Indonesian naiset haluavat mukaan työelämään, ja moni haluaa perustaa oman yrityksen. Hanna-työ auttaa muun muassa myöntämällä naisille mikrolainoja yrityksen perustamista varten.
Indonesian Hanna-työn koordinaattori Susilowati Makitan arvioi, että maan naisista 15 prosenttia on hyvin toimeentulevia ja korkeasti koulutettuja. Saman verran on lukion käyneitä, joista monet työskentelevät tehtaissa, kaupoissa, ravintoloissa tai ovat lähteneet töihin ulkomaille. Loput kaksi kolmannesta ovat saaneet peruskoulutuksen tai heillä ei ole lainkaan koulutusta.
– Kaikki naiset köyhistä varakkaisiin haluavat ansaita rahaa. He haluavat myös auttaa miehiään perheen elättämisessä, Susilowati Makitan sanoo.
Perhe kuuluu asiaan
Indonesiassa on edelleen poikkeus jäädä vaille perhettä.
– Vaimoksi ja äidiksi ryhtymistä pidetään normaalina. Lapsettomuus on indonesialaisessa kulttuurissa ongelma. Jokainen yrittää saada ainakin yhden lapsen, Susilowati Makitan kuvaa.
Hänen mukaansa perheissä on keskimäärin neljä tai viisi lasta, vaikka moni pari haluaisi yhden tai kaksi lasta, ja myös hallitus kannustaa tähän.
– Moni ei osaa käyttää ehkäisyä, ja köyhillä ei ole siihen varaa. Toisinaan he antavat tai myyvät vauvansa sairaalassa, koska heillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia perheen kasvattamiseen.
Radio-ohjelmat kouluttavat naisia
Hanna-työhön liittyvien Naiset toivon lähteellä -radio-ohjelmien jakama tieto terveydestä ja naisten hyvinvoinnista auttaa erityisesti vähän koulutettuja. Indonesialaisnaisten suurimpia terveysongelmia ovat Susilowati Makitanin mukaan kohdunkaulansyöpä ja perhesuunnittelun puute. Myös naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ongelma.
– Lähes päivittäin kuulen, että johtaja löi naistyöntekijää, mies vaimoaan, veli sisartaan tai isäntä palvelijaansa. Toivon viranomaisten puuttuvan asiaan.
Naiset toivon lähteellä -ohjelmissa on arkisten aiheiden lisäksi aina myös hengellinen osuus, jota Susilowati Makitan pitää tärkeänä:
– Kuulijat rohkaistuvat elämään lähempänä Jeesusta ja soveltamaan Raamatun opetuksia elämäänsä.
Myös muslimit kuuntelevat
Susilowati Makitan tietää, että Naiset toivon lähteellä -ohjelman kuuntelijoiden joukossa on myös muslimeja.
– Ohjelmaa kuuntelevien kristittyjen naapurissa asuvat muslimit saattavat kuunnella, mutta heidän ei ole helppoa ilmaista ajatuksiaan siitä, koska se on kristillinen ohjelma.
Hän kertoo musliminaisesta, joka otti yhteyttä ohjelman tekijöihin. Nainen työskenteli kristityssä perheessä, jossa hiljennytään ja rukoillaan joka päivä. Nainen oli kuullut perheen rukoilevan myös hänen puolestaan. Perheen isä pyysi työntekijää kuuntelemaan ohjelmaa.
– Tunnen rauhaa ja onnea kun kuulen, että Jeesus rakastaa kaikkia, ja Jeesus rakastaa jokaista naista, nainen kirjoitti.
Myös sairaus saattaa kääntää muslimin hakemaan apua kristityiltä.
– Joskus vaikeasti sairastunut musliminainen kutsuu kristityn papin rukoilemaan, kun muut keinot on jo käytetty. Sairas paranee, kokee ihmeen ja oppii tuntemaan Kristuksen.