Tulevaisuus on lasten myös Sri Lankassa
Sri Lankan väestöstä 25 prosenttia on alle 15-vuotiaita. Sansa tukee lapsille ja nuorille tehtäviä sinhalankielisiä ohjelmia YouTubeen ja paikallisradioon sekä lasten klubitoimintaa seurakuntien kanssa. Kuva: Pixabay.
Intian valtameren helmi, Sri Lanka, tunnetaan teestä, mausteista, norsuista ja upeista maisemistaan. Maan monimutkainen historia, yli 70 vuoden itsenäisyyden poliittisten muutosten vuosikymmenet ja lähes 30 vuotta kestänyt sisällissota ovat kuluttaneet maan talouden kriisistä ja konkurssista toiseen.
YK:n arvion mukaan 15 prosenttia Sri Lankan väestöstä asuu köyhyysrajan alapuolella. Väestöstä 25 prosenttia on alle 15-vuotiaita.
Sri Lankan talous on kärsinyt useista iskuista viimeisten vuosikymmenien aikana. Koronapandemia pahensi jo ennestään hauraan talouden ongelmia, sillä yli puolet maan tuloista tulee turismista.
Monet perheet kamppailevat toimeentulonsa kanssa, ja köyhyysaste on korkea. Tämä vaikuttaa suoraan lasten elinoloihin. Monet lapset joutuvat tekemään työtä auttaakseen perhettään, mikä taas vähentää heidän mahdollisuuttaan käydä koulua. Koulutuksen saatavuus ja laatu vaihtelevat erityisesti konfliktista kärsineillä alueilla, kuten tamilienemmistöisissä pohjois- ja itäosissa.
Sisällissodan jälkeinen yhteiskunta on haavoittuvainen, ja monet lapset ovat joutuneet kokemaan traumatisoivia tilanteita. Lapsiin kohdistuva perheväkivalta ja seksuaalinen hyväksikäyttö ovat vakavia ongelmia.
Suurin osa Sri Lankan lapsista ei saa asianmukaista koulutusta, päivittäistä ravintoa tai vanhempien huolenpitoa. Ongelman syyt periytyvät maan monikulttuurisesta lähihistoriasta.
Uskontojen ja kulttuurien sekoitus
Yli 22 miljoonan asukkaan Sri Lankassa virallinen uskonto on buddhalaisuus. Buddhalaisia on noin 70 prosenttia, hinduja 13 ja muslimeita 10 prosenttia väestöstä.
Kristittyjä on noin 7 prosenttia (katolilaisia 5 ja protestantteja 2 prosenttia) ja heidän asemansa yhteiskunnassa on monimutkainen. Kristittyjen syrjintä on yleistä. Paikalliset viranomaiset saattavat vaikeuttaa kirkkojen rakentamista tai uusien seurakuntien rekisteröintiä. Kristityt kohtaavat myös työpaikoilla syrjintää. Näin erityisesti maaseutualueilla, joissa hindut tai muslimit ovat valtaenemmistö.
Sri Lankan kristittyjen yhteisö koki suuren järkytyksen pääsiäisenä 2019, kun kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin tehtiin itsemurhapommi-iskuja, joissa kuoli yli 250 ihmistä ja satoja loukkaantui. Muslimiaktivistien iskut herättivät maailmanlaajaa huomiota, ja niiden seurauksena hallitus määräsi poliisivartion sunnuntaisin kaikkiin pääkaupungin kirkkoihin.
Evankeliumia sanoin ja teoin
Vuoden 2023 lopulla perustettu Theos Media Ministry (TMM) on ainoa maassa toimiva kristillinen mediajärjestö, jolla on lapsille tarkoitettuja ohjelmia radiossa tai sosiaalisessa mediassa. Järjestön toiminta-ajatuksena on yhdistää radio, sosiaalinen media ja myös seurakuntien yhteistyö kokonaisuudeksi, missä lapset ja nuoret voivat kasvaa turvallisesti kohti aikuisuutta sekä kuulla Jeesuksesta Kristuksesta.
Sri Lankassa on noin viisi miljoonaa 5–15-vuotiasta lasta ja nuorta. Lapsille suunnatut sinhalankieliset radio-ohjelmat පුංචි අපේ විශ්වය (Punchi Apae Vishwaya – Little Our Universe) alkoivat kesän 2024 aikana. Ohjelmia lähetetään viikoittain kahdessa laajalle kuuluvassa alueradiossa.
Lastenohjelmat ovat katsottavissa myös YouTubessa ja jatkossa muillakin somealustoilla. Ohjelmien rinnalle on tavoitteena perustaa 500 nuorten klubia seuraavan kolmen vuoden aikana eri seurakuntien lapsi- ja nuorisotyön tueksi.
Keväällä ennen ohjelmatoiminnan aloittamista TMM haastatteli lähes 300 lasta, nuorta ja lasten kasvatuksen asiantuntijaa, jotta ohjelmasisällöt vastaavat lasten todellisia kysymyksiä ja tarpeita.
Ristiinpölytystä
Kehittyvät maat, kuten Sri Lanka, eivät pelkästään vastaanota tukea tai ole ainoastaan ulkomaisten kumppanien tietotaidon varassa. TMM:n toiminnanjohtaja Sanjaya Dulanka linjaakin, että vastavuoroinen yhteistyö on nykypäivän kristillisen työn perusta.
Kun työtä tehdään yhdessä, Jumalan valtakuntaa saadaan rakennettua aiempaa paremmin. Myös Sanjaya Dulanka on esitellyt erimaalaisille kristillisen median toimijoille Sri Lankassa testattuja ja hyväksi havaittuja ratkaisuja, jotta evankeliumi tavoittaisi yhä useamman etsijän. Tämä ajattelumalli on Sri Lankassa uutta monelle kirkkokunnalle, jotka ovat keskittyneet omien seurakuntalaisten hengellisen elämän vahvistamiseen.
Tietotekniikkaa ja johtamista Colombon yliopistossa opiskelleena Sanjaya Dulanka näkee enemmän mahdollisuuksia kuin esteitä kristilliselle työlle. Muutama vuosi sitten edellisessä työpaikassa hänelle kehittyi idea auttaa maaseudun köyhiä perheitä aurinkosähköllä. Sademetsissä ja vuoristossa on laajoja alueita ilman sähköverkkoa, ja monet asuvat eristyksissä.
Perheille lahjoitetaan aurinkopaneelijärjestelmä, jonka turvin he voivat ladata kännykkää ja saada koteihinsa valaistusta. Silloin myös lasten koululäksyjen tekeminen helpottuu. Kokonaisuuteen kuuluvat radio ja MP3-soitin, joilla voi kuunnella TMM:n tuottamia ohjelmia.
Lisäksi Sanjaya Dulanka on tilannut Kiinasta elektroniikkaosia. Niistä hän on rakennellut vapaa-ajallaan MP3-soitinta, jonka voi yhdistää langattoman verkon kautta internetiin. Tällöin soitin lataa automaattisesti uusimmat TMM:n ohjelmat. Visiona on saada järjestelmä testikäyttöön vuoden 2025 aikana.
Ilkka Kastepohja
Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 3/2024.