Ensirakkautta ja dynamiittia
Olen lähes koko kesän ajan ollut vapaaehtoisessa karanteenissa ja lukenut paljon. Tähän mahdollisuuteen on vaikuttanut tietysti korona ja se, että olemme mieheni kanssa tavalla tai toisella vastuussa hyvin iäkkäistä sukulaisista. Asumme puolet ajasta mieheni yli 90-vuotiaan enon kanssa, ja lisäksi äitini on tarvinnut apua leikkauksen jälkeen.
Kesä on ollut myös tunteiden mylläkkää lukuisten suru-uutisten ja hautajaisten vuoksi. Siksi on etsittävä näköalapaikkoja. Yksi avartavimmista lukukokemuksista on ollut Pia Latvalan väitöskirja Valoa itään?, joka kuvaa aikaa ennen Sanansaattajien (nykyisin Medialähetys Sanansaattajat) perustamista.
Radio vaikuttaa kuin dynamiitti
Kun kylmä sota jakoi maailman kahteen blokkiin, kirkolle tuli tarve ylittää Euroopan halki kulkeva rautaesirippu. Virallinen kirkko valitsi diplomaattisen lähestymisen, mutta varsinkin opiskelijaliikehdintä etsi muita väyliä. Tästä sai alkunsa mm. Kansanlähetyksen Slaavilaislähetysosasto, joka vuonna 1973 eriytyi radiolähetystyöhön erikoistuneeksi Sanansaattajat-järjestöksi. Työn alkuaikaan sisältyi melkoista seikkailua ja riskinottoa, mm. Raamattuja salakuljetettiin Neuvostoliittoon.
Innoitusta saatiin muista pohjoismaista ja varsin pian myös radiolähetystyöhön erikoistuneelta TWR:ltä. Radion kautta välitetty evankeliumi ei pysähtynyt rajoille. Radiotyön konferenssit sytyttivät intoa, ja se välittyi myös matkaraporteista ja lehtikirjoituksista mahtipontisestikin: “Jumalan lasten käsissä radiosta tulee dynamiittia, joka hävittää sielunvihollisen kaikki työt…”
Vaarallisia tilanteita ja jännittäviä käänteitä sisältyi työn alkuaikaan, mutta koskettavinta oli se rakkaus, jolla vastattiin ajan haasteisiin. Tunnettiin hätää rautaesiripun takana olevien puolesta ja heitä haluttiin auttaa. Yhtään sielua ei saanut jättää oman onnensa nojaan. Rakkaus sytyttää yhä, vaikka aika on nyt toinen.
Kuuntelijapalaute, rukous ja taloudellinen tuki yhä esillä
Jo toiminnan alkaessa kuuntelijapalautteen nojalla pääteltiin, että “juuri radio oli se väline, jonka avulla Jumala suunnitteli kohtikäyvän, herättävän sanoman levittämisen Aasian kansoille.” Näin on käynytkin. Aasia elämään -teemavuotenamme radion lisäksi käytämme mediaa monikanavaisesti Aasian kansojen tavoittamiseen. Nuoret ohjelmatekijät eri maissa ylittävät uudenlaisia rautaesirippuja esim. somen keskusteluryhmien ja mobiilisovellusten kautta.
Aivan alkuajoista lähtien työssä on painotettu kahta tärkeää asiaa: esirukousta ja taloudellista vastuuta. “Sanomattakin on selvää, että Jumalan täytyy saada puhua meille lähetystyön tarpeista”, argumentoitiin lahjoittamistarvetta alkuaikoina. Joskus tuntuu jopa siltä, että rahasta puhuttiin rohkeammin kuin nyt, vaikka ajat olivat silloin niukemmat.
Oli myös koskettava huomata, että oman nimikko-ohjelman ostaminen joko yksin tai yhdessä muiden tukijoiden kanssa on ollut alusta asti mahdollista. Tuolloin yksi ohjelma maksoi 230 markkaa. Nimikko-ohjelman ostamisessa oli se juju, että oman ohjelman puolesta voi myös rukoilla. Se oli ja on edelleen elintärkeää monin tavoin haasteellisessa työssä. Nämä työn ydintoiminnot ovat säilyneet viidenkymmenen vuoden ajan.
Ensirakkaus sadonkorjuuseen
Minkä puolesta olen valmis laittamaan itseni likoon tänään? Mitkä ovat tämän ajan kysymykset, joihin voisi syttyä liikehdintää ensirakkauden tavoin? Missä ovat ne koronan tai muiden syiden vuoksi unohdetut tai vaikeasti tavoitettavat, joita haluamme kohdata Jeesuksen rakkaudella?
Näitä kysymyksiä mietimme, kun pohdimme Sansan suuntaa tuleviksi vuosiksi. Samalla kun suuntaamme katseen eteenpäin, on syytä suunnata se myös ensirakkauteen. “Syyssateet ovat tulleet! Jumalan vilja kypsyy ja pian se korjataan talteen”, kirjoitettiin Valoa Itään -lehdessä vuonna 1968, siis jo noin viisi vuotta ennen Sansan perustamista.
Kuinka ajankohtainen sana on tänäänkin. Satoa on varmasti niin tässä lähellä kuin kauempanakin. Olisikohan olennainen tässä: säilytetään ensirakkaus työn Herraan ja sadonkorjuuseen.
PS. Oletko jo tutustunut Sydänääniä-hartauksiin, joissa mm. Seija Uimonen kertoi 11.5. Sansan työn historiasta? Uudet hartaudet keskiviikkoisin klo 14. Hartausarkiston löydät liittymällä Facebookin Sansa-yhteisöön: https://www.facebook.com/groups/Sansayhteiso/
Tutustu myös nimikko-ohjelmiin https://sansa.fi/nimikko-ohjelma-on-oiva-lahjaidea/
Lähde: Pia Latvala: Valoa itään? Kansanlähetys ja Neuvostoliitto 1969-1973. 2008. Suomen kirkkohistoriallisen seuran toimituksia 209.