Toivoa naisille -kuuntelijoiden elämää Odishan osavaltiossa Intiassa
Jeyporen alueella seurakunnat ovat maaseutumaisia. JELC:n naistyön johtaja, pastori Nibedita arvioi pikkukaupunkien naisista lukutaitoisiksi 75 prosenttia, maaseudun naisista lukutaidottomiksi 75−80 prosenttia. Tapaamisessa mukana Timo Reuhkala Sansasta. Kuva: Erkki Salo.
Taustoitimme Sansan tukeman Toivoa naisille -ohjelman kuuntelijoiden tilannetta Odishan osavaltiossa ja teimme haastatteluja orijankielisen ohjelman kuuntelun sydänmailla, Odishan ylänköalueella. Osavaltio sijaitsee Itä-Intiassa ja rajoittuu Bengalinlahteen. Sen maasto jakautuu neljään osaan: rannikkoseutu, itäiset kukkulat, itäinen ylänköalue ja keskiosan jokilaaksot.
Vähemmän kuin 50 prosenttia avioliitoista on ns. rakkausavioliittoja Odishan osavaltion seurakunnissa. Rakkausavioliitotkin on lähes aina ensin hyväksytetty vanhemmilla ja suvulla. Kotiryhmissä naiset jakavat keskenään ongelmiaan. Niissä he myös keräävät varoja omalle seurakunnalleen ja köyhien auttamiseen.
Paikalliset arvioivat, että seurakunnissa kävijöistä 35 prosenttia on miehiä ja 65 prosenttia naisia. Miehet ovat kiireisiä töidensä takia, ja osa kristityistäkin miehistä jää kotiin sunnuntaina, huilaamaan vapaapäivänä. Myös hindunaiset ovat paljon hengellisempiä kuin hindumiehet.
Jeyporen evankelis-luterilaisen kirkon (JELC) naistyön johtaja Nibeditan mukaan 30-40 prosenttia kristityistä naisista käy kodin ulkopuolella työssä. Jeypore on luterilaisen lähetystyön “pääkaupunki” Odishassa, siellä sijaitsee piispanistuin ja jopa katu nimeltä Mission Street. JELC:ssa on yli 150 000 jäsentä ja sen työ ylittää osavaltiorajat.
Odishan osavaltio on jaettu kolmeenkymmeneen piirikuntaan, joista Koraput on yksi, ja Koraput taas neljään pienempään alueeseen. Niistä yhden muodostaa Koraput ja yhden Jeypore. Kummassakin sijaitsee myös samanniminen kaupunki, joiden molempien asukasluku oli vuonna 2011 selvästi alle 100 000.
Asukkaita koko Odishassa oli 43,7 miljoonaa vuonna 2014, heistä naisia hiukan alle puolet. Kristittyjä siellä on 2,1 prosenttia ja hinduja 94,6 prosenttia. Luvut ovat noin-lukuja.
Kristityt naiset ovat muita naisia lukutaitoisempia
Jeyporen alueella on ollut pitkään jatkunutta herätystä, vainoista ja kirkkojen poltoista huolimatta. Sen seurakunnat ovat maaseutumaisia, ja lukutaidottomia on paljon. Pastori Nibeditan arvion mukaan pikkukaupungeissa naisista 75 prosenttia on lukutaitoisia, mutta maaseudulla 75−80 prosenttia on lukutaidottomia tai he osaavat lukea vain huonosti.
Kristityt naiset ovat keskimäärin lukutaitoisempia kuin muut naiset. Hindut haluavat tyttöjen menevän naimisiin mahdollisimman nuorina, jolloin koulua jää paljoa käymättä. Koska enemmistö naisista heimoalueilla on lukutaidottomia, seurakuntien ja myös Sansan tukeman ohjelman pitää sopeutua siihen. Tällaisille ryhmille radio-ohjelmat sopivat erinomaisesti, muuallakin kuin Odishan osavaltiossa.
Naiset eivät siellä käsitä, mitä on kotiväkivalta. Seurakunnissa, pienryhmissä ja radiokuuntelijaryhmissä, joita Intiassa on TWR-Intian tiedossa jo yli 5 000, autetaan naisia tunnistamaan ongelmia ja annetaan raamatullista opetusta.
Intian viime vuosien raiskausskandaalit ovat saaneet paljon julkisuutta, mikä on terve merkki siitä, että yhteiskunta on entistä paremmin tiedostamassa tämänkaltaisen seksuaalisen väkivallan. Erityisesti lehdet ovat aiempaa herkemmin tarttuneet aiheeseen, mistä esimerkkinä englanninkielinen, intialainen The Indian Express -lehti. Siinä oli etusivulta alkaen kirjoituksia raiskauksista ja niitä seuranneista oikeustoimista.
Matkasuunnitelmamme ja reittimme muuttuikin erään raiskausskandaalia seuranneen mielenosoituksen ja tiesulun takia. Raiskattu kristitty tyttö oli ahdingossaan päätynyt itsemurhaan.
Pastori Nibedita parantui sirppisoluanemiasta
Pastori Nibedita todisti oma-aloitteisesti kokemastaan Jumalan parantavasta armosta. Hänellä oli todettu sirppisoluanemia vuosikymmeniä sitten. Kerran katsoessaan hengellistä tv-ohjelmaa hän koki saavansa kehotuksen luopua sirppisoluanemiansa hoidosta lääkkeillä, vaikka hoitamattomuutta todennäköisesti seuraisi kuolema.
Sirppisoluanemia oli johtamassa Nibeditan tilanteeseen, jossa hän ei voisi mennä naimisiin. Sirppisoluaneemikko nimittäin saa todennäköisesti lapsia, joille kyseinen anemia on periytynyt.
Jätettyään lääkkeet Nibedita alkoi seurustella. Anoppikokelas ei halunnut hyväksyä naista, jolla on sirppisoluanemia. Nibedita avioitui ja rukoili, että lapset olisivat taudista vapaat. Hän kävi lääkärissä kahdeksan vuotta lääkkeistä luovuttuaan ja osoittautui täysin terveeksi, eivätkä lapsetkaan saaneet anemiaa. Kiitos Herran!
Kuulin matkalla muistakin sirppisoluanemiaparantumisista. Jostakin syystä tautia on Intiassa paljon.
Vuohia “moninkertaistamalla” tehdään diakoniatyötä
Seurakuntien diakoniatyö koskee pääosin naisia. JELC:n diakoniatyön johtaja Raj mainitsi, että sen ohjelmiin kuuluvat muun muassa naisten voimauttaminen ja lasten pyhäkoulut. Luterilaisen maailmanliiton (LML) naistyön johtajana Genevessä aikaisemmin työskennelleen Priscillan mukaan monissa seurakunnissa opetetaan myös lapsille tärkeitä raamatunjakeita ulkoa.
JELC:n nuorisotyön johtaja Pranita sanoi, että monissa kirkon seurakunnissa tehdään organisoidusti kristillistä nuorisotyötä. Sen ohjelmat opettavat ja osoittavat, mitä on olla nuori, ja miten nuoret voivat elää uskonelämäänsä. Samalla opastetaan lukemaan Raamattua ja rukoilemaan. Nuorilla on erillisiä nuorisokokouksia sekä omaa toimintaa, muun muassa videotuotantoon ja gospel-musiikkiin liittyvää.
Tapasin 40-vuotisjuhlissa TWR-Intian Manipurin osavaltion johtaja Alanin. Hän kertoi kekseliäästä ja edistyksellisestä moninkertaistamisen menetelmästä, jota alueen seurakunnat toteuttavat diakonian kautta. Ne lahjoittavat köyhille vuohia, jotka voivat synnyttää kilejä kaksi kertaa vuodessa. Vuohi on siis oiva taloudellinen lahja, joka moninkertaistuu nopeasti.
Kun vuohi on synnyttänyt, on osa kileistä annettava muille, jotta moninkertaistuminen laajenee. Lisäksi osa myydään, ja myyntitulosta 20 prosenttia annetaan vuohen alun perin lahjoittaneelle seurakunnalle.
Tällaisissa olosuhteissa Sansan tukemia Toivoa naisille -ohjelmia kuunnellaan kautta Intian. Sansa tukee niitä siellä neljällä kielellä. Kielet ovat koko Intiaa koskevan hindin lisäksi Luoteis-Intian gujarati, Kaakkois-Intian tamili sekä Odishan osavaltion orija.
Erkki Salo
Kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Timo Reuhkala ja varainhankinnan koordinaattori Erkki Salo vierailivat Intiassa alkuvuodesta 2018. He osallistuivat Sansan edustajina TWR-Intian 40-vuotisjuhliin, neuvottelivat yhteistyöstä ja keräsivät aineistoa viestintää varten, muun muassa tämän jutun materiaalin.