Uskomaton Intia -symposiumi tarjosi tuhdin tietopaketin ja kiinnostavia näkökulmia
Uskomaton Intia -symposiumissa 30.9.2021 puhuivat muun muassa tutkijat Jyri Komulainen Intian uskonnoista ja Mari Metso dalit-naisista. Kuvakaappaus nettilähetyksestä.
Uskomaton Intia -symposiumi kokosi suomalaisia Intia-asiantuntijoita ja Sansan intialaisia yhteistyökumppaneita puhumaan maasta, joka on kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Jyri Komulaisen mukaan “kulttuurinen, uskonnollinen, etninen ja kielellinen mosaiikki”. Tilaisuus järjestettiin 30. syyskuuta Hyvinkään seurakuntakeskuksella ja suorana nettilähetyksenä.
Intia on lähes 1,4 miljardin asukkaan maa, jossa asuu myös suurin osa maailman hinduista. Hindulaisuus on Jyri Komulaisen mukaan pikemminkin sateenvarjokäsite kuin yksi uskonto, ja sen alle mahtuu monenlaista kerrostumaa ja suuntausta.
Vaikka intialaisista 80 prosenttia on hinduja, maassa on yli 170 miljoonaa muslimia. Muslimeista puhuttaessa usein unohtuukin, että merkittävä osa heistä asuu Aasiassa − Intian ohella erityisesti Indonesiassa, Pakistanissa ja Bangladeshissa.
Intian kristittyjen määräksi sanotaan noin 28 miljoonaa, mutta luku ei ole Jyri Komulaisen mukaan luotettava. Kaikki eivät halua rekisteröityä kristityiksi, eikä myöskään määrittely ole yksiselitteistä.
Kristittyjen osuus vaihtelee suuresti eri osavaltioiden välillä. Esimerkiksi koillisintialaisessa Nagalandin osavaltiossa kristittyjä on lähes 88 prosenttia, kun taas Biharissa, joka on maan köyhimpiä osavaltioita, heitä on vain 0,12 prosenttia. Valtaosa nyky-Intian kristityistä on kastittomia eli daliteja, alhaisempia kasteja tai heimoväestöä eli adivaseja.
Kristinusko tuli Intiaan mahdollisesti jo apostoli Tuomaan aikana, mutta varmuudella ensimmäisten vuosisatojen aikana. Silti moni mieltää edelleen, että kyse olisi brittien tuomasta uskonnosta ja kolonialismin tuotteesta, Jyri Komulainen muistutti.
Dalit-naiset ovat epäyhtenäinen ryhmä
Uskontotieteen väitöskirjatutkija Mari Metso Itä-Suomen yliopistosta puhui Intia-symposiumissa tutkimuskohteestaan dalit-naisista. Neliportaisen kastijaon ulkopuolelle jääviä daliteja on noin 200 miljoonaa. Mutta koska lukuun on laskettu vain hindut, käytännössä dalitien määrä on suurempi.
Mari Metson mukaan vain noin 15 prosenttia Intian väestöstä kuuluu kolmeen etuoikeutettuun kastiin, mutta silti valta on keskittynyt heille. Vaikka Intian laki kieltää kastisyrjinnän, sitä ei valvota eikä syrjinnästä yleensä rangaista. Osa syrjinnästä on suoraa ja näkyvää, mutta paljon on myös rakenteellista, ja maaseudulla syrjintä on selkeämpää kuin kaupungeissa.
Sana “dalit” tarkoittaa särjettyä tai murskattua. Daliteille on annettu yhteiskunnassa kaikki likaiset ja vaaralliset työt, eikä heillä ole oikeutta osallistua hindutilaisuuksiin ja -rituaaleihin. Hautajaisissa heillä on tärkeä tehtävä.
Dalit-naiset ovat epäyhtenäinen ryhmä, joka jakautuu jopa 800 alakastiin. Mari Metso kertoi, että dalit-naisten elinikä on keskimäärin yli 10 vuotta lyhyempi kuin etuoikeutettujen kastien naisilla.
Dalit-naisista hiukan useampi käy töissä kuin intialaisista naisista keskimäärin, ja heille maksetaan matalampaa palkkaa. Heillä on myös suhteellinen vapaus liikkua kodin ulkopuolella, enemmän kuin etuoikeutettujen kastien naisilla. Toisaalta liikkumisen vapaus altistaa myös hyväksikäytölle ja väkivallalle.
Samoin on dalit-lasten ja erityisesti tyttöjen laita; he kohtaavat koulussa ja koulumatkalla enemmän väkivaltaa. Tyttölasten opiskelua häiritsee usein myös se, että jos äiti käy töissä, tyttö joutuu huolehtimaan sisaruksistaan. Ja jos perhe ei voi kouluttaa kaikkia lapsia, kouluun pääsee useimmiten poika. Siinä vaiheessa, kun tyttö menee naimisiin, hän yleensä muuttaa miehen perheeseen, eivätkä omaat vanhemmat hyödy hänen kouluttamisestaan.
Toivoa naisille -työtä on jo 11 kielellä
TWR-Intian ohjelmajohtaja Anu Immanuel toi terveisiä Toivoa naisille -työstä. Intiassa Toivoa naisille -radio-ohjelmat alkoivat vuonna 2005 yhdellä kielellä ja Sansan tuella, mutta nyt naistenohjelmia on jo 11 kielellä, myös hindin kielellä televisiossa. Sansa tukee naistenohjelmia neljällä kielellä ja muita TWR-Intian ohjelmia kymmenellä kielellä. Kaikkiaan TWR-Intialla on mediatyötä jo yli 140 kielellä.
Anu Immanuel kertoi, että Toivoa naisille -ohjelmia voi seurata myös netistä, mobiilisovelluksella, sosiaalisesta mediasta ja digitaalisilla mediasoittimilla. TWR-Intia kannustaa naisia kokoontumaan kuuntelemaan ohjelmia yhdessä ja sen jälkeen keskustelemaan. Heille järjestetään myös kuuntelijatapaamisia.
TWR-Intia julkaisee painettua Toivoa naisille -rukouskalenteria 11 kielellä ja audiona viidellä kielellä. Myös sosiaalinen työ on tärkeä osa Intian Toivoa naisille -työtä. Esimerkiksi leskille, joita maassa kohdellaan usein huonosti, kootaan jouluksi avustuspaketteja. Naisille järjestetään koulutuksia, kuten ompelukursseja, ja varoja kerätään myymällä naisten tekemiä tuotteita.
− Olemme tehneet paljon, Jumalan armosta, mutta tarve on tässä maassa valtava. Olemme kiitollisia Sansalle, muille kumppaneille ja lahjoittajille. Emme olisi voineet tehdä tätä kaikkea ilman teitä. Siunatkoon Jumala teitä. Kiitos että rukoilette puolestamme, kun pyrimme laajentamaan työtä edelleen, Anu Immanuel kiteytti.
Annaleena Pakkanen