Hyppää sisältöön

Syyskokouksessa laaja keskustelu Sansan työstä

Sansan syyskokous 2018 Hyvinkäällä.

Sansan syyskokousväki keskustelutauolla ja odottamassa tulosta hallituksen jäsenten vaalista. Kuva: Leena Punkari.

Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) syyskokous oli 24. marraskuuta koolla Hyvinkäällä varsin leppoisissa tunnelmissa, runsaslukuisena ja keskustelevana. Esille nousi kuitenkin myös huolia, kuten miten tulevaisuuden medialähetystyö kustannetaan ja mistä löytyy lisää uusia jäseniä ja tukijoita.

Puheenvuoroissa mainittiin muun muassa vaikuttavuus ja vuorovaikutteisuus, vapaaehtoiset työntekijät, eri-ikäisten, erityisesti nuorten, kohtaaminen, laajan ystäväkunnan ylläpitäminen, seurakuntien palveleminen ja vierailut, uudistuminen, raamattukeskeisyys, digitaalinen media ja Sansan jakama aineisto kokonaisuudessaan sekä Domini Life ja mobiilisovellukset yleensä.

Kokousväestä muistutettiin myös, että lähetys on kirkon ydin, ei sen yksi työala. Samoin että Sansa on kirkon johtava medialähetysjärjestö Suomessa.

Perheradiotyötä Aasiassa otsikolla Yhteys kotiin

Sansan toiminnanjohtaja Juha Auvinen korosti toimintasuunnitelmaa 2019 esitellessään esimerkiksi, että Sansa kustantaa erikielisiä ohjelmia yli 6 000 vuodessa. Yhdistyksen hallitus on linjannut, että ulkomailla tuettavista hengellisistä ohjelmista vähintään puolen on ensi vuonna oltava raamatunopetusta. Kaikkiaan mediasisältöjä tulee olemaan 36 kielellä yli 20 Aasian, Afrikan ja Euroopan maassa.

Tuleva vuosi on Sansan 46. toimintavuosi. Sen teemana on perheradiotyö Aasiassa otsikolla Yhteys kotiin. Voimavaroja suunnataan siksi perheiden tukemiseen mediatyön kautta muun muassa Kambodžaan, Mongoliaan, Thaimaahan ja Indonesiaan. Esillä tulee olemaan myös perheitä tukeva Toivoa naisille -työ Indonesiassa, Intiassa, Kambodžassa, Kazakstanissa, Lähi-idän arabiankielisissä maissa ja Turkissa.

Sansan hallintojohtaja Timo Lankinen sanoi, että on hyvä muistaa, että seurakuntien talousarvio-, yhteistyösopimus- ja kolehtitulojen ohella yhdistyksen talouden selkäranka on yksityisten henkilöiden ja seurakuntien vapaaehtoisten lahjoitukset.

− Keräyskampanjoiden tulokset riippuvat paljon keräysten aiheista. Testamenttilahjoitukset ovat tärkeä osa Sansan tuloissa, Lankinen jatkoi. Menoja hän kuvasi muun muassa vertauksella: Jos yhden lähetin vuosikustannus on esimerkiksi 50 000 euroa, niin yksi ohjelma maksaa 130 euroa. Sansan talousarvio vuodelle 2019 on hieman yli 3,3 miljoonaa euroa.

Jarno Tepora jatkaa hallituksen puheenjohtajana

Sansan hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin uudelleen siviilioikeuden emeritusprofessori Jarno Tepora Vantaalta (32 ääntä) ja myyntipäällikkö Mikko Hurskainen Hyvinkäältä (17 ääntä) sekä aikaisempi varajäsen, erityisopettaja ja lähetyssihteeri Susanna Peltonen Tammelasta (21 ääntä).

Uudeksi 1. varajäseneksi syyskokousväki äänesti yleislääketieteen dosentti Pirjo Immonen-Räihän Kaarinasta (18 ääntä). Hän palasi näin vuoden tauon jälkeen mukaan Sansan hallituksen työskentelyyn. Erovuorossa ollut varsinainen jäsen, missiologian dosentti Timo Vasko Espoosta ei enää ollut käytettävissä.

Hallituksen jäseninä jatkavat kirkkoherra Kari Eskelinen Nastolasta, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Jyrki Pikkarainen Tampereelta ja toiminnanjohtaja Päivi Vuorimaa Espoosta. Kangasalan seurakuntapastori Heikki Repo Tampereelta jatkaa 2. varajäsenenä.

Hallituksen puheenjohtajaksi vuosina 2019–2020 valittiin Jarno Tepora, joka on pitkäaikainen puheenjohtaja Sansan aikaisemmista hallituksista. Syyskokouksen osanottajilla oli 37 ääntä. Äänioikeutetuista 30 oli paikalla ja 7 edustettuina valtakirjalla.

Matti Auramo, Johanna Rantalankila ja Antero Salminen valmistelutyöryhmään

Valmistelutyöryhmässä, joka esittää jäseniä yhdistyksen hallitukseen, jatkaa Espoon Leppävaaran seurakunnan edustaja, teologian maisteri Antero Salminen. Uusiksi jäseniksi valittiin lähetyssihteeri Johanna Rantalankila Hyvinkään seurakunnan edustajana ja Sansan henkilöjäsen, insinööri Matti Auramo Lahdesta. Työryhmän koollekutsujana ja sihteerinä ilman äänioikeutta toimii edelleen Sansan henkilöstöjohtaja Marko Pihlajamaa.

Sen lisäksi, että valmistelutyöryhmä etsii ehdokkaita Sansan hallitukseen, myös jokainen yhdistyksen jäsen voi nostaa syyskokouksessa tai jo aikaisemmin esiin mielestään varteenotettavia henkilöitä.

Syyskokouksen päätteeksi toiminnanjohtaja Juha Auvinen kiitti rohkaisevasta keskustelusta. Kokouksen puheenjohtajana toiminut ja Sansan perustajajäseniin kuuluva Pekka Kiuttu puolestaan totesi kokouksen hengen olleen niin hieno, että sitä saa hakea.

Leena Punkari