Myös taksi toimii Iranissa kirkkona
Iranilainen Mansour Khajehpour koki viime viikolla ensimmäistä kertaa Suomen talven. Hän kertoi pitävänsä kontrasteista ja tulleensa sitä varten kristityksikin. "Kristityt olivat niin erilaisia kuin muslimit, että aloin tehdä heille kysymyksiä." Kuva: Liisa Heinänen.
Iranin vankiloissa kärsii joka päivä keskimäärin 83 uskonsa tähden tuomittua kristittyä. Tämä käy ilmi viime vuoden tilastosta.
– Iranissa muslimin on laitonta kääntyä kristityksi. Häntä pidetään luopiona ja se on rangaistavaa, sanoo Iranista itse karkotettu pastori Mansour Khajehpour. Hän kertoi Iranin kristittyjen tilanteesta Lahjat liikkeellä -teemapäivässä Hyvinkäällä lauantaina 12. marraskuuta.
Myös Mansour Khajehpour on joutunut kaksi kertaa vankilaan, ja kerran hänen henkeään uhattiin ase ohimolla.
– Minut tuomittiin länsimaiden hyväksi toimivana vakoojana, koska hallussani oli ulkomailla painettu Raamattu, hän kertoo.
Lapselle ei saa antaa kristillistä nimeä
Krisittyjen tilanne on vaikea Iranissa.
– Työpaikkahakemuksissa kysytään nimen lisäksi uskontoa. Kristityn on joko valehdeltava tai hän ei saa työtä, jos ilmoittaa olevansa kristitty. Kristillistä avioliittoa ei voi rekisteröidä eikä lapselle saa antaa kristillistä nimeä, Mansour Khajehpour antaa esimerkkejä.
Myös vanhojen Assyrian ja Armenian kirkkojen jäsenillä on vaikeaa.
Pelkästään Teheranissa oli ennen vuoden 1979 islamilaista vallankumousta 135 kirkkoa, nyt niitä on 10. Suurien kirkkojen palveluksissa käy vain kymmeniä ihmisiä, sillä monet ovat lähteneet maasta pois, Mansour Khajehpour kuvaa.
Kirkko kasvaa maan alla
Kristityt eivät saa puhua uskotaan kirkkojen ulkopuolella. Silti kristillinen kirkko kasvaa.
Iranin virallisen tilaston mukaan maassa on 450 000 kristittyä, mutta Mansour Khajehpourin mukaan oikea luku on 1,2 miljoonaa, ehkä jopa 2 miljoonaa. Maassa on 80 miljoonaa asukasta, joista muslimeja on 89 prosenttia.
– Maan alla toimivia kotikirkkoja syntyy lisää. Yhdessä kotikirkossa voi olla muutamia jäseniä.
Mansour Khajehpour kertoo miehestä, joka on perustanut 60 kotikirkkoa. Hän tuntee taksikuskin, joka käyttää lauantait autoaan kirkkona.
– Hän ottaa sovitusta paikasta kristittyjä kyytiin. Tunnin ajan he ajavat ja viettävät yhteistä jumalanpalvelusta. Sitten hän ottaa seuraavat pari, kolme kristittyä kyytiin seuraavan tunnin ajaksi.
Satelliittikanava kerää katsojia
Mansour Khajehpour nauhoitti Suomessa viime viikon aikana yhteensä 26 farsinkielistä televisio-ohjelmaa lähetettäväksi Sansankin tukeman satelliittitelevisio SAT-7:n välityksellä.
– Minä en voi mennä Iraniin, mutta te lähetätte minut sinne, hän iloitsee.
Sansan kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Timo Reuhkalan mukaan tilastot kertovat, että ohjelmilla on myös katsojia:
– Vuonna 2011 SAT-7:n ohjelmilla oli Lähi-idässä 15 miljoonaa seuraajaa, nyt luku on 21 miljoonaa. Voimme tavoittaa niitä, joita emme mitenkään muuten voi tavoittaa.
Kirkon väki lähetyskentälle
Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jaakko Rusama puhui Lahjat liikkeellä -teemapäivässä ristiriitaisesta maailmasta.
– Kristittyjen osuus maailman väestöstä on kolmannes. Se on suurin ryhmä. Esimerkiksi muslimien osuus on 24 prosenttia. Silti kristittyjä vainotaan enemmän kuin muita. Hyvä Jumala haluaa kuitenkin, että osoitamme Jumalan rakkautta kaikille ja lähdemme ratkomaan ongelmia hyvän kautta.
Sansan toiminnanjohtaja Juha Auvinen antoi Jaakko Rusamalle ehdotuksen vietäväksi eteenpäin:
– Kaikilla kirkon työntekijöillä ja kirkon työhön opiskelevilla pitäisi olla ainakin kuukauden harjoittelujakso lähetystyössä. Seurakunta maksaisi työntekijöiden palkan.
Katso teemapäivän esitykset YouTubesta!
Liisa Heinänen