Missä meitä juuri nyt tarvitaan?
Sansan toiminnanjohtaja Arto Antturin pääkirjoitus Lähde-lehdessä.
Missä juuri nyt ihmiset odottavat hyvää sanomaa siitä, että sota on voitettu ja olemme turvassa? Sinne on sanansaattajan tehtävänä juosta niin nopeasti kuin mahdollista.
Sansan perustaja Per-Olof Malk kertoo Lähde-lehdessä, miten vuonna 1973 perustettu Sansa sai nimensä. Kertomus kuvaa lyhykäisyydessään järjestön perustehtävän, joka on edelleen täsmälleen sama: viedä sanaa sinne, missä sitä odotetaan. Myös saatettava sana on edelleen sama: Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti, syntisi on sovitettu, olet turvassa! Vuosien myötä vain sanan saattajat vaihtuvat.
Sansan strategia kertoo, millä tavalla haluamme tätä alkuperäistä ja muuttumatonta perustehtävää tulevina vuosina tehdä. Siksi kevätkokouksessa hyväksytyn strategian nimeksi on annettu Katso ihmistä – Sansan suunta 2025. Sanan saattamisen kohteena on yksi ihminen, hän, joka saattaa sydän pamppaillen miettiä, onko vielä toivoa. Haluamme saada häneen yhteyden, katsoa häntä ja kuulla hänen tarinansa.
Meneekö tuki perille ja vaikuttaako se?
Ensimmäisten kahdeksan kuukauden aikana Sansan toiminnanjohtajana en ole tehnyt yhtään ulkomaanmatkaa. En ole tavannut yhtään tukemiemme ohjelmien tekijää, en yhtään katsojaa tai kuulijaa. Olen toisen käden tietojen varassa. Mutta niin on suurin osa muistakin Sansan työn tukijoista ja lehden lukijoista.
Kuinka siis voimme saada varmuuden siitä, että tuki menee perille ja että se vaikuttaa? Juuri tähän kysymykseen strategian on tarkoitus vastata.
Jotta kohdentaisimme oikein ne lahjat, jotka Jumala on meidän käyttöömme antanut, me kysymme: Missä meitä – Sansaa – nyt tarvitaan? Se selviää, kun tutkimme työmme vaikuttavuutta. Silloin kykenemme paremmin näkemään ihmisten tarpeet ja kohdentamaan viestimme oikein.
Ei ole kyse vain niin kutsutuista saavuttamattomista kansoista, vaan monien kansojen keskellä elävistä, mutta muiden unohtamista, syrjityistä tai halveksituista ihmisistä, joita Jumala rakastaa. Juuri heidän täytyy saada kuulla ilosanoma.
Olemme osa laajaa sanansaattajien ketjua
Vaikka en ole tähän mennessä tavannut yhtään tukemiemme ohjelmien kuulijaa tai katsojaa, olen saanut osallistua useisiin kansainvälisiin kokouksiin ja kohtaamisiin etäyhteyksien välityksellä. Olemme osa laajaa sanansaattajien ketjua. Tuemme kansainvälisiä kumppaneitamme, jotka puolestaan tekevät mahdolliseksi sen, että viesti kerrotaan juuri sillä kielellä, jota vastaanottaja ymmärtää.
Kun haluamme ymmärtää, miten viesti menee perille ja mitä se vaikuttaa, teemme yhteistyötä näiden kaukaisten työtovereiden kanssa. Joskus se tarkoittaa kouluttamista, joskus uusien digitaalisten apuvälineiden tarjoamista ja aina yhteisestä pyrkimyksestä sopimista. Kaikki tämä varmistaa sen, että viesti menee perille ja vaikuttaa.
Tämä on Lähde-lehden viimeinen numero. Elokuussa, jos Jumala suo, saat käsiisi uuden Sansa-lehden. Lehdellä on vain yksi tehtävä. Se kertoo medialähetystyön vaikuttavuudesta, jotta uusia innokkaita lähtisi mukaan sanansaattajien ketjuun.
Sinä olet sanansaattaja. Sinua tarvitaan.
Arto Antturi
Pääkirjoitus on julkaistu toukokuun Lähde-lehdessä 2/2021.