Raamattu kannesta kanteen -ohjelmasarjan historia
Medialähetys Sanansaattajissa eli Sansassa syntyi 1990-luvulla ajatus lähettää radion välityksellä raamatunopetusohjelmia Suomessa. Yhteistyömahdollisuuksia kartoitettiin Yleisradiota myöten, mutta Raamatun radiointiin ei avautunut mahdollisuuksia. Ratkaisu löytyikin Suomen ulkopuolelta.
Sansan kansainvälinen yhteistyökumppani TWR (silloinen Trans World Radio) teki radiointisopimuksen Puolan yleisradion kanssa tyhjillään olleen propaganda-aseman käyttämisestä evankeliumin julistukseen. Puolan Stettinistä taajuudella 1503 kHz radioidut keskiaaltolähetykset tavoittivat paitsi koko Suomen myös muut Pohjoismaat. Yhteistyökumppanina toimi lisäksi Thru the Bible -järjestö, jonka luoman ohjelmaformaatin pohjalta alettiin kehittää Suomeen soveltuvaa versiota.
Ohjelmalle tarvittiin myös raamatunopettaja ja toimittaja. Vuonna 1996 Sansaan perustettiin Radioraamattukoulu-osasto, jonka johtajaksi ja raamattuohjelmien opettajaksi kutsuttiin pastori Jukka Norvanto. Hän oli sitä ennen toiminut raamatunopettajana ja kurssikeskuksen johtajana Vuokatinrannassa. Toimittaja Inga-Lill Rajala valittiin radio-ohjelman ensimmäiseksi toimittajaksi ja juontajaksi.
Uusi raamattuohjelma sai nimekseen Raamattu kannesta kanteen (Rkk). Ohjelmasarjan tarkoituksena oli käydä systemaattisesti läpi koko Raamattu, niin että ohjelmaa lähetettäisiin viitenä päivänä viikossa. Ensimmäinen ohjelma kuultiin 3.3.1997.
Suomenkielistä ohjelmaa kuunneltiin myös muualla Euroopassa
Radio Dei aloitti toimintansa syksyllä 1997, ja Sansa alkoi kustantaa Raamattu kannesta kanteen- ohjelmaa myös Radio Deissä. Sansa oli samalla ensimmäisiä Radio Dein yhteistyökumppaneita. Radio Dein laajentumisen myötä Rkk:n kuuntelijamäärät kasvoivat. Alajärvellä toimiva Järviradio on radioinut Rkk-ohjelmaa myös vuodesta 1997. Järviradion kautta ohjelma kuuluu laajalla alueella Etelä-Pohjanmaalla. Myös Virossa toimivan Pereraadion johtajat halusivat lähettää maassaan ohjelmaa, koska etenkin vanhempi väestö ymmärtää hyvin suomea. Ohjelman radiointi Virossa alkoi tammikuussa 1998 useilla taajuuksilla. Myöhemmin myös Radio Kajaus alkoi lähettää ohjelmaa Kainuun alueella.
Vuoden 2000 tammikuussa ohjelmasarjan radiointi siirtyi Puolasta Venäjälle, Pietariin. Ohjelma radioitiin voimakkaalta asemalta keskipitkien radioaaltojen taajuudella arki-iltaisin. Uuden aseman myötä lähetinteho kaksinkertaistui 600 kilowattiin, mikä merkitsi kuuluvuuden paranemista Suomen lisäksi Pietarin ympäristössä ja Karjalassa. Kuuntelijapalautetta tuli myös Etelä-Euroopasta ja Englannista asti. Kesäisin lähetettiin uusintoja myös lyhyillä aalloilla, sillä valoisina iltoina keskiaallot eivät kuuluneet hyvin.
‒ Hengellisten ohjelmien radiointi Venäjältä Suomeen on kirkkohistoriallinen tapahtuma. Sanansaattajat alkoi lähettää venäjänkielisiä ohjelmia Neuvostoliittoon jo perustamisvuonna 1973. Toisinaan näitä ohjelmia häirittiin, jotta ihmiset eivät voisi kuunnella. Nyt Venäjältä lähetetään evankeliumia radioteitse myös ulkomaille, totesi Sansan perustaja ja pitkäaikainen lähetysjohtaja Per-Olof Malk vuonna 1999.
Ohjelmien radioiminen keskiaalloilla päättyi keväällä 2004, samalla kun ensimmäinen kierros oli saatu päätökseen. Tuolloin ohjelmat kuuluivat jo monen paikallisradioaseman kautta Suomessa kattaen noin 60 prosenttia väestöstä. Keskiaaltolähetyksille ei katsottu olevan enää yhtä suurta tarvetta kuin aiemmin.
Toinen, kolmas ja neljäs tuotantokausi
Raamattu kannesta kanteen -ohjelman ensimmäinen tuotantokausi päättyi keväällä 2004. Joidenkin uusintojen jälkeen aloitettiin toinen radiointikierros tammikuussa 2005. Raamattuopetus ei muuttunut, mutta juontoja, musiikkia ja haastatteluja muutettiin tarvittaessa. Tuossa vaiheessa Raamattu kannesta kanteen kuului Suomessa Radio Dein ja Järviradion taajuuksilla, Virossa Pereraadiossa sekä Ruotsissa Boråsin lähiradiossa. Opetuksia oli mahdollisuus kuunnella myös internetissä ja CD-levyillä. Jukka Norvanto oli alkanut koota opetuksiaan kirjoiksi, ja 54-osainen kirjasarja valmistui keväällä 2010.
Virossa suomenkielinen Rkk-ohjelmasarja päättyi vuoden 2005 lopulla, ja tammikuussa 2006 alettiin lähettää vironkielistä Piibel kaanest kaaneni -sarjaa. Jukka Norvannon käsikirjoitusten pohjalta Raamattua opetti radiossa pastori Aare Kimmel, ja ohjelmat toimitti ja juonsi Gea Talts.
Vuonna 2006 Kristillinen Medialiitto (KML) myönsi tunnustuspalkinnon Raamattu kannesta kanteen -ohjelmalle ja Sansan silloiselle viestintäjohtajalle Ilkka Kastepohjalle. Hän oli alusta alkaen toiminut merkittävänä taustavaikuttajana ja kouluttajana Radioraamattukoulussa.
Kesällä 2010 aloitettiin kuuntelijoiden pyynnöstä ohjelmasarjan kolmas radiointikierros. Samalla ohjelma sai uuden tunnusmusiikin, jonka sävelsi gospelmuusikko Tommi Kalenius. Ensimmäisen ja toisen kierroksen aikana jokaisen ohjelman alussa kuultiin säveltäjä Jukka Hurrin tunnusmusiikki.
Syksyllä 2013 ohjelmaa alusta alkaen juontanut toimittaja Inga-Lill Rajala jäi eläkkeelle, ja ohjelmien emännyys siirtyi uudelle toimittajalle Elina Vaittiselle. Vuonna 2013 Raamattu kannesta kanteen oli myös ehdolla valtakunnallisen Vuoden radio-ohjelma -tittelin saajaksi RadioGaalan finaalissa. Ohjelma selvisi kisassa neljän finalistin joukkoon. Voittopalkinnon pokkasi tuona vuonna kuitenkin Radio Suomipopissa kuultava Aamulypsy.
Joulukuussa 2015 Raamattu kannesta kanteen -ohjelmasta alkoi jo neljäs tuotantokausi Elina Tuohisto-Kokon toimiessa määräaikaisena juontajana. Elokuussa 2019 uudeksi toimittajaksi nimitettiin Radio Deistä tuttu Marjaana Keränen. Hänen vanhempainvapaansa aikana ohjelmaa emännöi Elisheva Karonen.
Viiden tuotantokausi ja uusi älypuhelinsovellus
Kesällä 2021 alkoi radio-ohjelman viides tuotantokausi. Yksi tuotantokausi kestää radiossa noin viisi vuotta, ja sen aikana kuullaan joka arkipäivä puolen tunnin mittainen ohjelma. Tällä hetkellä ohjelmaa lähetetään Suomessa Radio Deissä ja Järviradiossa, ja ohjelmalla on viikoittain 150 000 ‒ 200 000 kuuntelijaa.
Marjaana Keräsen palattua vanhempainvapaalta kesällä 2021 ohjelmaa tehtiin kahden juontajan voimin, kun Elisheva Karonen jatkoi ohjelman toisena toimittajana kesäkuuhun 2022 saakka. Helmikuussa 2022 julkaistiin uusi Raamattu kannesta kanteen -sovellus Android -ja iOS -käyttöjärjestelmille.