Haastavat olot eivät rajoita Keski-Aasian naisia
Keski-Aasiassa järjestettyyn Toivoa naisille -konferenssiin kokoontui naisia Kazakstanista, Kirgisiasta, Uzbekistanista, Tadžikistanista ja Karakalpakiasta. Kuva: Merja Kauppinen.
− Radio on turvallinen väline, sillä kuuntelemisen jälkeen voi pyöräyttää asemanvalitsimen toiseen asentoon, eikä kuuntelemisesta jää jälkiä. Samoin Most-sovellus (suom. Silta) älypuhelimessa on hyvä, sillä sen voi ladata, kuunnella ja poistaa vaikka joka päivä, kertoivat Keski-Aasian konferenssiin osallistuneet naiset.
Älypuhelinsovelluksesta löytyvät kaikki TWR:n Keski-Aasiassa tuottamat kristilliset ohjelmat, myös Toivoa naisille -ohjelmat.
Kesäkuun alussa järjestettiin Keski-Aasiassa Toivoa naisille -työn konferenssi, joka oli Sansan kustantama. Sinne saapui liki sata naista. Konferenssi pidettiin leiriolosuhteissa, jotka olivat meikäläisittäin vaatimattomat mutta riittävät. Yhteen isoon telttaan mahtui kerrossänkyjä kymmenelle nukkujalle, vessoina oli rivi reikiä lattiassa, ja halutessaan sai jääkylmän suihkun.
Konferenssitilana toimi kauniisti koristeltu katettu alue pitkine penkkeineen. Ohjelma koostui raamattuopetuksista, eri Keski-Aasian maiden Toivoa naisille -työn raporteista, todistuspuheenvuoroista ja musiikkiesityksistä.
Kristityllä naisella on tuplavaikeaa
Keski-Aasian Toivoa naisille -työn tukeminen on Sansassa uutta. Vasta toinen vuosi on meneillään kazakinkielisen Toivoa naisille -ohjelman ja -työn tukemisessa.
Naisten asema on huono monessa Keski-Aasian maassa. Usein naisen paikka on olla kotona palvelemassa muita kouluttamattomana ja vailla mahdollisuuksia omaan päätäntävaltaan. Avioliitoissa on paljon väkivaltaa.
Myös kristittynä eläminen on vaikeaa varsinkin maaseudulla. Kirkkoja ei ole, ja koska tahansa poliisi saattaa pysäyttää tai tulla kotiin tarkistamaan puhelimen, tietokoneen ja kirjahyllyn. Kaupungissa kristityillä on helpompaa.
Kun Keski-Aasian maat kuuluivat vielä Neuvostoliittoon, alueella oli enimmäkseen ortodoksikristittyjä. Maiden itsenäistyttyä on TWR:n radio-ohjelmilla ollut suuri vaikutus muiden kristittyjen määrän kasvuun. Keski-Aasiassa puhutaankin ensimmäisen polven kristityistä, joiden tavoittamisessa ja kasvattamisessa medialla on suuri vaikutus.
Rohkeutta ja ideoita yhteisestä tapaamisesta
Toivoa naisille -työn kansainvälinen johtaja Peggy Banks, Sansan lähetystyöntekijä Eeva Vähäsarja ja mediatuottaja Merja Kauppinen osallistuivat konferenssiin ja sen jälkeen järjestettyyn radiotyön seminaariin.
Seminaariin osallistui niitä keskiaasialaisia naisia, jotka jo tekevät tai alkavat tehdä Toivoa naisille -radio-ohjelmaa. Heitä rohkaistiin ja opetettiin kirjoittamaan käsikirjoituksia, jotka koskettaisivat kuuntelijoiden sydämiä. Uusien ohjelmien aiheiksi kirjattiin muun muassa naisen arvo, kulttuurin painolasti ja vahingolliset henget.
Keski-Aasian Toivoa naisille -työn tekijät kokevat välillä olevansa todella yksin. Siksi oli tärkeää vierailla heidän luonaan, kuunnella, rohkaista ja osoittaa myös heidän olevan osa maailmanlaajaa rukousverkostoa.
− On ollut hienoa viettää aikaa keskiaasialaisten naisten ja Toivoa naisille -työtä tekevien kanssa. Olemme yhdessä opiskelleet Raamatusta, kuinka Jeesus kohtasi naisia ja kuinka heidän elämänsä muuttui. Iloitsen siitä, kuinka uskollisesti paikalliset tekevät radio-ohjelmia ja johdattavat naisia Jeesuksen luokse, summasi Peggy Banks matkan antia.
Lue lisää Toivoa naisille -työstä!
Merja Kauppinen