Keski-Aasiassa saatiin uusia ideoita Toivoa naisille -radio-ohjelmiin
Keski-Aasian radioseminaarissa katsottiin Toivoa naisille -video. Kuva: Merja Kauppinen.
– Millaiset ihmiset kuuntelevat Toivoa naisille -ohjelmia? Mistä he ovat kiinnostuneita? Mistä aiheista kuuntelijat tarvitsevat opetusta? Miten tehdään kiinnostava radio-ohjelma?
Kahdeksan keskiaasialaista naista ja muutama mies istahti luokkahuoneeseen kesäkuussa oppiakseen uutta Toivoa naisille -ohjelmien tekemisestä. Kaksipäiväisen radiotyön seminaarin tarkoituksena oli opetella tekemään uusia käsikirjoituksia, joissa opetetaan naisen asemasta ja oikeuksista, rohkaistaan luottamaan Jumalan rakkauteen ja apuun sekä varustetaan jaksamaan arjessa.
Toivoa naisille -työn (entisen Hanna-työn) perustajan Marli Spiekerin aikana tehdyt ja Keski-Aasian oloihin sopivat käsikirjoitukset on käännetty ja käytetty, monet radioitu jo uusintoinakin.
– Naisilla on hyvä tietämys siitä, miten ohjelmia tehdään, mutta on iso harppaus tehdä omia käsikirjoituksia, kertoi seminaariin osallistunut Sansan lähetystyöntekijä Eeva Vähäsarja.
Teemoja eletystä elämästä
Seminaarissa mietittiin myös aiheita, jotka nousevat paikallisten omasta elämästä. Aivoriihi tuotti lyhyessä ajassa parikymmentä teemaa, joita listattiin taululle: itsensä rakastaminen, anteeksiantaminen, moniavioisuus, naisen arvo, naisten yksinäisyys, hylätyt naiset, naisvangit, kulttuurin painolasti jne.
Jotta alkuun pääseminen olisi helpompaa, valittiin työstettäväksi kolme aihetta. Aikaa on tämän vuoden loppuun käsikirjoittaa ohjelmat naisen yhteiskunnallisesta roolista, lasten kasvatuksesta ja haitallisista hengistä.
Toivoa naisille -työn kansainvälinen johtaja Peggy Banks opetti seminaarilaisille, kuinka jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa toisten elämään. Hän kehotti miettimään kertomuksia omasta elämästä, sillä tositarinat jäävät parhaiten kuulijoiden mieleen ja toimivat rohkaisuna.
– Kannattaa myös ottaa mallia Jeesuksesta, kuinka Hän vietti paljon aikaa rukouksessa ja kohteli naisia kunnioittavasti, Banks jatkoi.
Monen naisen osa
Oman elämän kertomuksia Keski-Aasian naisilla riittää. Jo pelkästään naisena oleminen hankaloittaa elämää. Morsiamen ryöstö ei ole hauska leikki kesken hääseremonian vaan totisinta totta. Miesjoukko saattaa tulla yllättäen kadulta hakemaan naisen vaimoksi jollekin, eikä siihen ole vastaan sanomista.
Nuori vaimo joutuu palvelemaan miehensä lisäksi hänen vanhempiaan ja kaikkia muita, jotka asuvat samassa taloudessa. Lisäksi hänen on ensimmäisen vuoden ajan käveltävä selkä kyyryssä oppiakseen nöyryyttä.
Naisen paikka on kotona. Hänen on kysyttävä lupa mieheltään, jos haluaa lähteä jonnekin. Miehellä ei useinkaan ole aikaa vaimolleen, ja alkoholi sekä perheväkivalta ovat yleisiä.
Jos nainen on kristitty, on hänellä tuplavaikeaa. Varsinkin maaseudulla asuvien kristittyjen täytyy olla varovaisia, etteivät jää kiinni ja joudu vainottaviksi. Kaupungissa elävillä on helpompaa. Toki Keski-Aasian eri maissa naisten tilanteet eroavat toisistaan. Kristityissä perheissä aviopuolisot ja lapset ovat kaikki yhtä arvokkaita.
Ohjelmilla tukea kristityille
Seminaaripäivien jälkeen tunnelma oli innostunut. Miten mahtava ja turvallinen väline radio onkaan kristittyjen tukemisessa ja naisten opettamisessa!
Vaikeissa oloissa elävä voi kuunneltuaan ohjelman pyöräyttää asemanvalitsimen toiselle taajuudelle, eikä kuuntelemisesta jää jälkiä. Samoin älypuhelimen Most-sovellus (suomeksi Silta) on hyvä, sillä sen voi ladata, kuunnella ja poistaa vaikka joka päivä. Sovelluksesta löytyvät kaikki TWR:n Keski-Aasiassa tuottamat kristilliset ohjelmat, myös Toivoa naisille -ohjelmat.
– Toivoa naisille -työ ei ole minulle työtä, vaan se on elämäntapa. Olen niin onnellinen, että Jumala valitsi minut tälle paikalle, iloitsi yksi seminaarin osallistujista.
Keski-Aasian Toivoa naisille -työn tekijät kokevat välillä olevansa todella yksin. Siksi oli tärkeää vierailla heidän luonaan, kuunnella, opettaa, rohkaista ja osoittaa heidän olevan osa maailmanlaajaa verkostoa. Sansa ja suomalaiset ”hannat” kustansivat radiotyön seminaarin, josta iso kiitos!
Lue lisää Keski-Aasian matkalta!
Merja Kauppinen