Pohjois-Kyproksen Toivoa naisille -työ sai koordinaattorin Sansan tuella
Ishael (vas.) perehtyi toukokuussa 2023 uuteen projektikoordinaattorin tehtäväänsä Sansan aluepäällikkö Sirpa Rissasen ja Toivoa naisille -työn aluekoordinaattori Miia da Silvan opastuksella. Kuva: Sansa.
Pohjois-Kyproksella vuoden 2022 alkupuolella aloitettu Toivoa naisille -työ otti ison harppauksen eteenpäin, kun Ishael aloitti viime toukokuussa työn projektikoordinaattorina. Suomalaiset tukevat hänen palkkaustaan Sansan välityksellä.
Pohjois-Kyproksen Toivoa naisille -työ on osa TWR:n eli maailman suurimman medialähetysjärjestön samaan aikaan saarella aloittamaa Toivon silta -kokonaisuutta. Työn verkkosivut avattiin maaliskuussa 2022.
− Ylläpidän sivuja ja myös sosiaalisen median Instagram- ja Facebook -sivuja. Meillä on sosiaalisessa mediassa 443 seuraajaa ja loppuvuoden 2023 aikana sivuilla oli yli 4 000 kävijää, Ishael sanoo.
Podcastit alkavat helmikuussa
Tuorein edistysaskel ovat helmikuussa alkavat podcastit. Ishael kertoo, että turkinkielisten podcastien teemana on anteeksiantamus. Ohjelmat ovat kestoltaan 15−20 minuuttia, ja juontaja keskustelee aiheista kutsumansa vieraan kanssa.
− Tavoiteltu yleisömme on Lähi-idän nainen Pohjois-Kyproksella. Hän voi olla opiskelija, käydä työssä tai elää kotiäitinä. Monet naiset ovat tulleet saarelle vaikeista oloista. Myös kantaväestön naisilla on haavoittavia kokemuksia vaikkapa vaikeissa parisuhteissa. Ne voivat estää elämästä täydesti. Siksi anteeksiantaminen muille ja itsellekin on niin tärkeää. Tähän liittyy myös Jumalan tuoma anteeksiantamus, Ishael kertoo.
Eri medioiden kautta naisille suunnatut ohjelmat ovat Toivoa naisille -työn ydintä. Pohjois-Kyproksen lisäksi niitä lähetetään eri puolilla maailmaa yli 70 kielellä. Ohjelmissa puhutaan naisia kiinnostavista aiheista, ja sisältöä muokataan kuhunkin kulttuuriin sopivaksi. Mukana on myös viesti rakastavasta Jumalasta, joka haluaa naiselle hyvää.
Naisten tapaaminen on tärkeää
Jotta Toivoa naisille -työ juurtuisi ja tulisi tunnetuksi Pohjois-Kyproksella, Ishael pitää tärkeänä paikallisten naisten tapaamista ja yhteydenpitoa kirkkoihin ja etenkin niihin kristillisiin järjestöihin, jotka toimivat naisten hyväksi.
− Tavoitteeni on tavata joka viikko muutamia naisia. He voivat olla kristittyjä tai muita, joihin olen tutustunut vaikkapa kuntosalilla. Kuuntelen ja tavoittelen luottamusta, jotta he voisivat avautua ja voisin kertoa Jumalan rakkaudesta ja kutsua kirkkoon.
Ishael kertoo tapaavansa säännöllisesti Afganistanista vaikeista oloista saarelle tullutta nuorta naista. Hän on tavannut myös turkkilaista Aselia (nimi on muutettu turvallisuussyistä), joka ilmoitti heti alussa olevansa kiinnostunut Raamatusta ja kristinuskosta.
− On ollut hienoa seurata, miten Jumala koskettaa häntä ja muuttaa hänen elämäänsä.
Työn tuloksena saaren englanninkieliseen seurakuntaan on syntynyt raamattupiiri, jossa on kaksi turkkilaista ja kaksi irakilaista naista.
Kristillinen radioasema aloitti
Pohjois-Kyproksen alue on noin kolmannes Kyproksen saaresta. Alue julistautui vuonna 1983 itsenäiseksi valtioksi nimellä Pohjois-Kyproksen tasavalta, mutta itsenäisyyden on tunnustanut vain Turkki. Alueella asuu noin puoli miljoonaa ihmistä.
− Pohjois-Kyprokselle tulee nuoria opiskelemaan tai paremman elämän toivossa, etenkin Itä-Euroopan ja Afrikan maista. Kunnollisia yliopistoja on vain kolme. Muiden opetuksen taso vaihtelee, sillä koulutuksen tarjoaminen on ennen kaikkea liiketoimintaa. Saaren elämään kuuluvat kasinot ja uhkapeli sekä yökerhot ja prostituutio, kuvaa Sansan aluepäällikkö Sirpa Rissanen.
Monien vaiheiden jälkeen Pohjois-Kyproksella juhlittiin marraskuussa saaren ensimmäisen kristillisen radioaseman avajaisia. Asema toimii Nikosiassa kahdella taajuudella, ja sillä on lupa lähettää sekä englannin- että turkinkielistä ohjelmaa. Toistaiseksi taajuuksilla lähetetään joitakin ohjelmia ja musiikkia. Sansa auttoi taloudellisesti aseman perustamisessa.
Liisa Heinänen