Turkissa halutaan kuulla Toivoa naisille -ohjelma useammin
Suurin osa turkinkielisen Toivoa naisille -ohjelman kuuntelijapalautteesta tulee muslimeilta ja eniten 19–30-vuotiailta. Kuva: Tiina Virtanen.
“En ole koskaan ollut onnellinen. Kuuntelin ohjelmaanne ja se kosketti sydäntäni. Pyysin rukouksessa Jeesusta elämääni enkä tunne itseäni enää yksinäiseksi pimeydessäni.” Tällaiset palautteet rohkaisevat Turkin Toivoa naisille/Hanna-työn työntekijöitä jatkamaan työtään Turkin kiristyneessä tilanteessa.
Palautteen antanut 27-vuotias nainen kertoo joutuneensa naimisiin 17-vuotiaana. Vanhemmat halusivat naittaa hänet ensimmäiselle miehelle, jolle hän kelpaisi. He eivät halunneet elättää tytärtään, joka on sokea. Hän joutui vaimoksi leskimiehelle, joka tarvitsi jonkun huolehtimaan kolmesta orvosta lapsesta.
Nainen saa lohtua ja tukea kerran viikossa lähetettävästä Toivoa naisille -radio-ohjelmasta. Ohjelmat tuottaa ja lähettää Sansan yhteistyökumppani TWR. Suomalaiset tukevat taloudellisesti ohjelmien tekemistä ja lähettämistä. Ohjelma on kuultavissa radion FM-kanavalla ja internetissä.
Ohjelman tekijät kertovat saavansa jatkuvasti pyyntöjä, että ohjelma lähetettäisiin useammin kuin kerran viikossa. Puolen tunnin ohjelmassa on käytännöllinen osuus, joka voi liittyä vaikkapa terveyteen, perhe-elämään tai ystävyyssuhteisiin. Toinen osuus keskittyy siihen, että kuulijat voisivat löytää uskon ja toivon.
Eniten palautetta muslimeilta
Toinen kuuntelija kertoo vaikeasta tilanteestaan. Nainen vammautui onnettomuudessa oltuaan kaksi vuotta naimisissa. Viisi vuotta myöhemmin mies otti hänestä eron ja toi uuden vaimon taloon.
– Olisi vielä pahempi, jos mieheni olisi jättänyt minut yksin. Tunnen kuitenkin tuskaa sydämessäni. Löysin ohjelmanne vuosi sitten. En tiedä miksi, mutta toivo virisi taas mieleeni sen jälkeen. Pyysin Jeesusta elämääni.
Suurin osa Toivoa naisille -ohjelman saamasta palautteesta tulee muslimeilta.
– Meitä rohkaisee etenkin se, että muslimit kysyvät Jeesuksesta Kristuksesta, ohjelman työntekijä kertoo.
Yhteydenottoja tulee eniten 19–30-vuotiailta. Usein kysytään arjen asioista, mutta myös kristinuskon perusteet kiinnostavat. Radio-ohjelman salaisessa Facebook-ryhmässä on lähes 300 jäsentä. Rukousryhmät kasvavat. Työntekijät kertovat vierailevansa kuuntelijoiden luona.
Tilanne yhä kireämpi
Turkin Toivoa naisille/Hanna-työn työntekijät haluavat pysyä nimettöminä turvallisuussyistä.
He kertovat, että tilanne Turkissa on edelleen kiristynyt sen jälkeen kun maan johtaja sai viime huhtikuussa lisää valtaoikeuksia. Poikkeustila jatkuu. Hallinto perustelee sitä sillä, että näin voidaan kitkeä viime vuoden heinäkuun vallankaappausyrityksen rippeet pois. Tilanne vaikuttaa kuitenkin kaikkien elämään.
– Nuorten tilanne on huolestuttava. He eivät näe toivoa, työntekijä sanoo.
Maahan on avattu satoja islaminuskoa tukevia kouluja. Tavallisia kouluja on suljettu.
– Heikoin tilanne on kuitenkin Syyrian pakolaisilla. Etenkin naiset ja lapset elävät hyvin puutteellisissa olosuhteissa.
Toivoa naisille/Hanna-työ auttaa pakolaisia. Työntekijät kertovat perheestä, joka joutuu asumaan kosteusvaurioisessa talossa. Perheelle on ostettu ruokaa ja tarvikkeita talon korjaamiseen.
Lahjoita Toivoa naisille/Hanna-työhön!
TWR Women of Hope / Liisa Heinänen