Lauren Libby: Ihmisten johdattaminen Jeesuksen luo on tärkeämpää kuin teknologia
TWR:n pääjohtaja Lauren Libby muistuttaa, että teknologiasta ei pidä lumoutua liikaa. Se on vain väline. Tärkeintä medialähetystyössä on johdattaa ihmiset Jeesuksen luokse. Kuva: Sari Savela.
Maailman suurimman medialähetysjärjestön, TWR:n, pääjohtaja Lauren Libbyn puheessa vilahtavat raamatunlauseet ulkomuistista. Mies on Raamattunsa lukenut ja tallettanut sanan aarteita sydämeensä.
− Pyhällä Hengellä on sanastoa, jos olet opetellut Sanaa ulkoa, Lauren Libby sanoo.
Libby tutustui Jeesukseen yliopistossa opiskellessaan taloustieteitä. Hän oli alkanut seurustella nykyisen vaimonsa kanssa, joka kävi säännöllisesti opiskelijoiden raamattupiirissä. Sen jäsenet olivat mukana kristillisen opiskelijajärjestön, Navigaattorien toiminnassa. Libbysta tuli kristitty ja myöhemmin Navigaattorien työntekijä 30 vuodeksi.
Opiskelijoiden keskuudessa eri puolilla maailmaa työtä tekevä järjestö oli eräänlainen kristittyjen koulutusjärjestö, joka korosti Sanaan syventymistä, rukousta, uskosta todistamista ja opetuslapseuttamista. Raamatunjakeiden ulkoa opetteluun kannustettiin ja Raamattua tutkittiin järjestelmällisesti hyödyntäen Navigaattoreiden kustantamia opetusmateriaaleja.
Opiskeluaikana syntynyt hengellinen perusta on vahva ja kantaa tänäänkin. Lauren Libby kertoo, että maailmalla matkustaessaan hän törmää jatkuvasti ihmisiin, jotka ovat opiskeluaikanaan olleet Navigaattoreissa, useat heistä toimivat erilaisissa vastuutehtävissä.
Hengelliset sota-aseet käytössä
Hengellistä elämäänsä kristillisen mediajätin luotsaaja hoitaa rukoilemalla ja Raamattua tutkimalla. Hän sanookin, että ne ovat ne kaksi asetta, jotka kristityillä on hengellisessä sodankäynnissä.
Kaikilla kristityillä on pettymyksen ja lannistuksen hetkensä, myös Libbylla. Silloin hän herää aamuyöllä, tutkii Raamattua ja puhuu Herralleen: “Jeesus, sinä olet Herra, mitä haluat minun tekevän”. Usein Herra vahvistaa häntä Jesajan kirjan kohdalla: “Älä pelkää, minä olen sinun kanssasi! Älä arkana pälyile ympärillesi – minä olen sinun Jumalasi. Minä vahvistan sinua, minä autan sinua, minä tuen sinua vakaalla, lujalla kädelläni.” (Jes. 41:10).
− Johtajana kohtaan monenlaisia asioita, kyse on siitä, mistä saan sisäisen vahvuuden jatkaa. Vain Raamatusta saan rohkaisua. Jeesus on ainoa vaihtoehto.
Libbyn mukaan hengellinen sodankäynti on kiihtynyt ja kristittyjen on tärkeää pitää sota-aseensa kunnossa. TWR:n työntekijät eri puolilla maailmaa kokoontuvatkin säännöllisesti yhteiseen etärukouskokoukseen.
Rukouksen voimasta Libbylla on useita esimerkkejä. Kerrankin, kun noin 5000 ihmistä rukoili, ettei taifuuni iskisi erääseen Aasian saareen, kävi niin, että reilu kymmenen kilometriä ennen saarta taifuuni kääntyi yllättäen toiseen suuntaan ja tuhoilta vältyttiin.
Kiinnostus mediaan syttyi jo lapsena
Pohjois-Carolinassa June-vaimonsa kanssa asuva Lauren Libby on johtanut TWR:ää vuodesta 2008. Työnsä vuoksi hän matkustaa paljon.
− Jos olen pidempään kotona, vaimoni saattaa kysyä, että milloin olet taas lähdössä reissuun, että hänellä olisi joitakin juttuja tehtävänään, Libby vitsailee.
Kun perheen ainokainen Grant oli lapsi, Libby pyrki palaamaan kotiin mahdollisimman pian, jo illaksi, jos vain mahdollista.
− Se maksoi enemmän, mutta kannatti.
Nykyään Grant toimii asianajajana Colorado Springsissä.
Lauren Libby on kasvanut ainoana lapsena maatilalla. Perheen elämä muuttui, kun Laurenin isä tapasi Jeesuksen vuonna 1968. Libbyn mukaan hänen isänsä elämä muuttui täysin, 180 astetta.
Jo lapsena Libby oli kiinnostunut mediasta, tarkalleen ottaen radioista. Ohjelmien lähettämisestä hän innostui 14-vuotiaana. Yhä edelleen radioamatööritoiminta kuuluu hänen harrastuksiinsa. X-palvelussa (entinen Twitter) hänellä on kaksi tiliä, toinen on virallinen TWR:n pääjohtajan tili ja toisella tilillä hän jakaa radioamatööriyhteisölleen sisältöjä parikin kertaa päivässä.
Pohjimmiltaan kyse on suhteista
Medialähetyksen maailma kehittyy nopeasti. Uusia media-alustoja tulee vanhojen rinnalle. Libbyn mukaan vanhatkaan media-alustat eivät katoa, vaan niillä on paikkansa ja yleisönsä.
− TWR tekee kaikenlaista mediaa tänä päivänä. Meidän uskovien pitää hyödyntää kaikkia mahdollisia medioita ihmisten tavoittamiseksi.
Libby muistuttaa, että vaikka mediaympäristö voi vaikuttaa mutkikkaalta ja erilaisia taitoja vaativalta, evankeliumi on yksinkertainen.
− On pitäydyttävä perusasioissa ja muistettava, miksi TWR ja Sansa ovat olemassa. Kyse on siitä, että hyödynnämme mediaa jakaaksemme kristillisiä arvoja ja sisältöjä. Fokuksemme pitää olla kirkas, jotta emme lumoutuisi liiaksi teknologiasta.
− Meidän tehtävämme on johdattaa ihmisiä tuntemaan Jeesus, mutta myös tarjota apua kristittynä kasvamiseen. Kuinka johdatamme ihmiset tutkimaan Raamattua? Kuinka autamme heitä kasvamaan uskossaan? Medialla on tässä iso rooli, Libby pohtii.
Onko ihmisiä nykyään vaikeampi saavuttaa, kun kukin ryhmä on omassa mediakuplassaan?
− Kyllä ja ei. Pohjimmiltaan on kyse ihmissuhteista, niin massamediassa kuin sosiaalisessa mediassa. X-palvelussa minulla on muutaman tuhannen ihmisen yhteisö, heistä noin 200 olen oppinut tuntemaan vähän paremmin, sillä he kommunikoivat siellä aktiivisesti. Suhteet tarjoavat mahdollisuuden keskustella myös hengellisistä asioista.
Taloustieteilijä Lauren Libby tietää, että talous ohjaa teknologian kehitystä. Raha suuntautuu sinne, missä tuotto-odotukset ovat suurimmat. Joitakin vuosia teknologian kehitys on kohdistunut erityisesti tekoälyn kehittämiseen.
Tekoälyyn Libby suhtautuu tyynesti. Se tarjoaa oivan apuvälineen medialähetykseen, esimerkiksi animaatioiden tekeminen raamatunkertomuksista tehostuu tekoälyn avulla, puhumattakaan siitä, miten tekoälysovellukset helpottavat tekstien ja puheen kääntämistä eri kielille.
Sari Savela
Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 2/2024.