Kirkkopäivillä kuultiin, kuinka SAT-7 tekee Jumalan rakkauden näkyväksi Lähi-idässä
Essam Nagy ja Mikael Tunér kertoivat televisiotyöstään Kirkkopäivien tilaisuudessa Satelliittitelevisio – uusi Betlehemin tähti. Kuva: Tiina Virtanen.
– Lähi-idän lapset kysyvät mahdottomia kysymyksiä, kuten: Miksi Jumala salli Jeesuksen tulla maan päälle ja kuolla? Eikö hän olekaan armollinen? Joka viikko meillä on tusinoittain kysymyksiä, joihin vastaamme suorissa lähetyksissä, kertoi egyptiläinen Essam Nagy Kirkkopäivillä Turussa 19.5.2017.
Essam Nagy on työskennellyt tuottajana ja ohjelmantekijänä SAT-7 Kidsille, ainoalle arabiankieliselle kristilliselle lastenkanavalle, vuodesta 2004. Hän tekee kerran viikossa nähtävää ohjelmaa nimeltä Miksi on näin? Puolentoista tunnin suorassa lähetyksessä hän vastaa lasten kysymyksiin ja myös rukoilee heidän kanssaan.
– Näytämme, millaisia asioita lapsilla on sydämellään, kuinka he rakastavat toisiaan ja miten he esimerkiksi vastaavat siihen vihaan, jota kokevat koulussa, koska ovat kristittyjä, hän sanoo.
Lähi-itä on muutakin kuin sekasortoa
– Lähi-itä ei ole pelkästään toivoton ja sekava paikka. Siellä on myös toivoa. Jeesuskin syntyi Lähi-idässä. Tällä hetkellä Lähi-idässä tapahtuu paljon ikäviä asioita, mutta toivo tulee loistamaan siellä jälleen. Rohkaisen teitä toimimaan ja rukoilemaan Lähi-idän puolesta, Essam Nagy sanoi Kirkkopäivillä.
Hän kertoi ensimmäisestä käynnistään Irakissa, joulukuussa 2014. Syyrian sota oli käynnissä, ja Isis oli pakottanut tiettyjä kristittyjä yhteisöjä pois kotiseudultaan.
Essam Nagy halusi työtovereineen vierailla kristittyjen pakolaisten luona ja kysyä lapsilta muun muassa, mitä he ajattelevat joulusta. Pakolaisleirillä otetuista valokuvista välittyi selvästi, että vanhemmat olivat masentuneita, mutta lapset olivat iloisia ja toiveikkaita.
– Lapset sanoivat, että Jeesuskin oli pakolainen!
Myriamin video kosketti miljoonia
– Toisena päivänä, kun olin mielestäni jo tehnyt haastattelut ja valmis lähtemään lentokentälle, työkaveri halusi mennä vielä yhteen pakolaisleiriin. Näin siellä tytön, joka otti minua kädestä ja sanoi: sinä olet täällä sitä varten, että haastattelet minua. Haluan kertoa sinulle jotakin.
Tuo tyttö oli Myriam, ja hänen haastattelustaan tuli hitti. Vain pari tuntia sen jälkeen, kun haastattelu oli ladattu nettiin, sen oli nähnyt jopa kolme miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa.
– Myriam kosketti monien elämää. Tätä SAT-7 tekee Lähi-idässä, ja tämä on vain yksi tarina. On varmasti monia tarinoita, piilossa olevia jalokiviä, joita emme ole vielä löytäneet. Tukekaa työtämme, rukoilkaa sen puolesta ja kertokaa siitä eteenpäin, niin voimme löytää lisää näitä tarinoita, Essam Nagy kannusti.
Satelliittitelevisio – uusi Betlehemin tähti
Kirkkopäivien tilaisuudessa Satelliittitelevisio – uusi Betlehemin tähti puhui myös Sansan lähetystyöntekijä, tv-ohjaaja ja tuottaja Mikael Tunér. Hän työskentelee farsinkieliselle SAT-7 Pars -kanavalle enimmäkseen Suomesta käsin.
Kuvaukset vievät Mikael Tunéria ajoittain Kyprokselle, Englantiin ja Ranskaan, mutta valtaosa ohjelmista kuvataan Suomessa. Seuraava kerta on touko-kesäkuun vaihteessa, kun IRR-TV:n studiossa Keravalla kuvataan ensimmäinen tadžikinkielinen musiikkiohjelma.
SAT-7 Parsin katsojat ovat etupäässä iranilaisia, afganistanilaisia ja tadžikistanilaisia, joiden kielet farsi, dari ja tadžikki ovat persian variaatioita. Alueella asuvat kristityt kohtaavat paljon vainoa, ja moni joutuu uskomaan salaa:
– Vainoista kertovalla WorldWatch-listalla Afganistan on kolmas, Iran kahdeksas ja Tadžikistan 35:s. Siellä asuvia kristittyjä vainotaan, ja moni on vankilassa vain sen vuoksi, että on kristitty, Mikael Tunér sanoi.
Miljoonat muslimit seuraavat ohjelmia
Farsinkielisiä ohjelmia katsoo säännöllisesti noin viisi miljoonaa ihmistä ja kahta arabiankielistä kanavaa noin 21 miljoonaa ihmistä. Lisäksi SAT-7-kanavaperheeseen kuuluu turkinkielinen kanava, ja arabiankielisen koulutuskanava SAT-7 Academyn on määrä aloittaa syksyllä. Uusi kanava on tarkoitettu paljolti pakolaisille, jotka ovat perinteisten koulujen ulottumattomissa.
Katsojilta tulevan palautteen ja sosiaalisen median perusteella tiedetään, että ohjelmat kiinnostavat. Mikael Tunér kertoi, että viime vuonna SAT-7 Pars tavoitti Facebookissa lähes miljoona ihmistä. YouTubeen ladattuja ohjelmia katsoi yli 430 000 ihmistä. Luvut kasvoivat edellisvuodesta huomattavasti.
Televisiosta voimaa vaikeisiin oloihin
– SAT-7 tekee Jumalan rakkauden näkyväksi Lähi-idässä ja antaa kristityille voimaa elää vaikeissa oloissa. Paikalliset kristityt tekevät ohjelmia kristityille. Samalla miljoonat muslimit seuraavat ohjelmia ja saavat tietoa kristinuskosta, kertoi Sansan kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Timo Reuhkala.
Kirkkopäivien tilaisuuden Satelliittitelevisio – uusi Betlehemin tähti juontanut Timo Reuhkala on myös SAT-7:n kansainvälisen valtuuston jäsen ja SAT-7:n Euroopan-hallituksen varapuheenjohtaja. Sansan lisäksi SAT-7:llä on Suomessa kumppaneina Suomen Lähetysseura, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ja IRR-TV.