Uusi Toivoa naisille -ohjelma puhuttelee kurdinaisia Turkissa, Syyriassa ja Irakissa
Kaakkois-Turkin Mardinin kaupunki on aluetta, jossa voi kuunnella kurmandžinkielistä Toivoa naisille -ohjelmaa. Kuva: Unsplash.
Viime heinäkuun 26. päivä oli historiallinen kansainvälisessä Toivoa naisille -työssä, sillä silloin lähetettiin ensimmäinen kurmandžinkielinen Toivoa naisille -ohjelma. Kurmandži on toinen kurdin kielen päämurteista. Ohjelma voi tavoittaa noin 700 000 kuulijaa Kaakkois-Turkissa Mardinin ja Midyatin alueella sekä rajan toisella puolella Syyriassa ja Pohjois-Irakissa.
− Suunnittelin ensimmäisiin ohjelmiin terveysaiheita, mutta kun puhuin paikallisten naisten kanssa, tärkeimmäksi ja polttavimmaksi aiheeksi nousi suhde omiin vanhempiin, ohjelmien tuottaja kertoo.
Kaakkois-Turkissa lähetettävä Toivoa naisille -ohjelma kestää puoli tuntia. Sama ohjelma lähetetään tiistaisin kello 15 ja lauantaisin kello 17.20 kristillisellä radiokanavalla.
Toivoa naisille -työ on osa kansainvälisen medialähetysjärjestö TWR:n työtä. Suomalaiset tukevat kurmandžinkielisten ohjelmien tuottamista ja lähettämistä Sansan kautta. Tämän lisäksi suomalaiset tukevat Toivoa naisille -työtä usealla muulla kielellä.
− Lähi-idän kurdialueella tarvitaan tällaista ohjelmaa. Olemme kiitollisia, että olemme voineet aloittaa nämä ohjelmat, tuottaja sanoo.
Testiryhmistä palautetta
Ohjelmat käsittelevät naisen arkea monipuolisesti, ja niissä on aina myös hengellinen osuus. Ohjelmien pohjana on valmiita käsikirjoituksia, mutta arjen osuutta muokataan kunkin maan kulttuuriin ja naisten tilanteeseen sopivaksi.
Kurmandžinkielisen ohjelman tuottaja kertoo naisryhmistä, jotka kuuntelevat ohjelmia, ennen kuin niitä lähetetään radiosta. He toimivat testiryhminä ja antavat palautetta ohjelmien sisällöstä. Koronarajoitukset ovat haitanneet jonkin verran kokoontumisia, ja tuottaja on tavannut naisia myös yksitellen saadakseen palautetta.
− Käymme sisältöä läpi. Kokoontumisemme ovat täynnä naurua ja kyyneleitä. Naiset kertovat ajatuksiaan ja tunteitaan vapaasti. Ohjelmien sisällöt tuovat esiin naisten omia vaikeuksia, mutta muistuttavat samalla siitä, että he ovat arvokkaita Jumalan silmissä. He kokevat sisäistä paranemista ja heidän itsetuntonsa kohenee.
Seuraavaksi digialustalle
Työ on vasta alussa. Lähikuukausien aikana ohjelma pyritään saamaan digitaaliselle alustalle ja sosiaaliseen mediaan, jonka kautta ohjelmaa seuraavat voivat olla vuorovaikutuksessa ohjelman tekijöiden kanssa.
− Toivon osaavani kuunnella naisia herkällä korvalla, jotta ymmärtäisin paremmin kuulijoiden tarpeet ja tunteet. Vuorovaikutus testiryhmien ja myöhemmin kuulijoiden kanssa sekä saamani palaute on tärkeää ohjelman kehittämisen kannalta.
Liisa Heinänen