Hyppää sisältöön

Vainotuista valdolaisista kertova tv-sarja haastaa pohtimaan omaa uskoa

Valdolaiset-dokumentin mainoskuva.

TV7:ssa alkavan Valdolaiset − suuri sankaritarina -dokumentin on tuottanut vapaa-ajallaan Sansan varainhankintapäällikkö Erkki Salo yhdessä vaimonsa Tarja Salon kanssa.

Tänä syksynä nähdään televisiossa kymmenosainen dokumenttisarja Valdolaiset – suuri sankaritarina, joka kertoo historian vainotuimmasta kirkkokunnasta. Ohjelman on tuottanut vapaa-ajallaan Sansan varainhankintapäällikkö Erkki Salo vaimonsa, hammaslääkäri Tarja Salon kanssa. Ensimmäinen ohjelma nähdään TV7:ssa 25. elokuuta kello 19.

Valdolaisten selviytymistarinasta kertovassa, visuaalisesti näyttävässä tuotannossa käydään noin sadalla alkuperäisellä, kirkkokuntaan liittyvällä paikalla eteläisessä Euroopassa. Sarja tutustuttaa esiprotestanttiseen uskovien joukkoon ja herätysliikkeeseen, joka kesti liki 900 vuotta vainoja vuoristoseuduilla.

Valdolaiset käänsivät ja levittivät Raamattua kansankielellä alueilla, joilla sittemmin puhkesi reformaatio. Katolinen kirkko ja erityisesti katolilaiset vallanpitäjät ottivat ryhmän hampaisiinsa sadoiksi vuosiksi.

Sarjassa tutustutaan keskiajan yleiseen ilmapiiriin, inkvisitiopöytäkirjoihin ja ihmiskohtaloihin. Erkki Salon mukaan inkvisitio, toisuskoisten systemaattinen vaino ja Marian palvonta kulkivat usein käsi kädessä. Yksi vainojen syy oli myös vallanpitäjien yhtenäistämistarve periaatteen “kenen maa, sen uskonto” mukaan.

Vainottuja kristittyjä voi tukea myös Sansan kautta

Valdolaisista kertova dokumenttisarja on samanaikaisesti yleissivistävä historiaohjelma ja omaa hengellistä elämää haastava, hienoihin maisemiin vievä matkailuohjelma. Moni uskon ja uskonnon väliseen eroon liittyvä kysymys saa sarjassa vastauksia. Samalla ohjelma haastaa myös omaa uskoa: kuinka kestämme pieniä tai suuria vaikeuksia?

Valdolaiset – suuri sankaritarina lähetetään TV7:lla kymmenen viikon ajan perjantaisin kello 19 alkaen 25. elokuuta ja uusintana lauantaisin kello 11. Ohjelmaa voi katsoa myös muuna ajankohtana TV7:n nettisivuilla. Sarjan käsikirjoituksesta on muokattu e-kirja, joka tulee saataville osoitteeseen valdolaiset.fi. Samasta osoitteesta löytyy muutakin taustamateriaalia.

Sarja ei ole Sansan tuotantoa eikä Sansa vastaa siinä esitetyistä historian tulkinnoista. Sen sijaan Sansa tekee mediatyötä monilla sellaisilla alueilla, joissa uskovilla on vaikeaa. Pian alkaa myös syyskeräys arabiankieliselle satelliittitelevisiotyölle. Mikäli tv-sarja herättää halun auttaa vainottuja , arabiankielisen tv-työn kautta voi antaa tukensa myös haasteellisissa oloissa eläville kristityille. Lue lisää ja lahjoita!