Hyppää sisältöön

Mikko Matikaisen linjapuhe: Palo välittää evankeliumia pysyy

Puvun takkiin ja papin paitaan pukeutunut mes puhuu, mikrofoni edessä.

"Sansa on rakentunut neljän R-kirjaimella alkavan sanan varaan. Ne ovat Raamattu, rukous, rakkaus ja rohkeus. Niiden varassa jatkamme, kestämme ja voimme mennä eteenpäin", sanoo Mikko Matikainen. Kuva Marjatta Kosonen.

Sansan toiminnanjohtaja Mikko Matikainen piti linjapuheensa Medialähetyspäivillä. Tämä on siitä lyhennelmä.

Sansan työ on perustunut Jumalan antamaan näkyyn levittää evankeliumia erityisesti alueilla, joissa perinteinen lähetystyö on haastavaa tai mahdotonta. Välineet ovat kehittyneet ja monipuolistuneet, mutta palo välittää evankeliumia on pysynyt samana.

Sansan työ alkoi 51 vuotta sitten Jumalan antamasta näystä ja lähetysinnostuksesta. Tuolloin ymmärrettiin radion ja myöhemmin enenevässä määrin muun median mahdollisuudet evankeliumin työstä.

Toimintamme ulottuu nykyään 50 maahan, ja sisältöjä tuotetaan 36 eri kielellä. Yhteistyössä 18 kumppanijärjestön kanssa käytämme monipuolisesti eri medioita, kuten radiota, televisiota, verkkoa ja sosiaalista mediaa.

Teemme työtä ja tuemme seurakuntia, kristittyjen pieniä ryhmiä ja yksittäisiä ahtaalla eläviä kristittyjä alueilla. Ohjelmista saataviin palautteisiin vastataan ja käydään jatkokeskusteluja. Raamattuja toimitetaan niitä pyytäville ja autetaan heitä löytämään yhteys toisiin kristittyihin sen mukaan, mikä on mahdollista.

Pöytäristejä myytäväksi

Näen yhä vain vahvemmin kaste- ja lähetyskäskyn olevan kristillisen Raamatuntulkinnan ydintä. Tämä selkeyttää minulle, mistä käsin haluan elämääni elää. Haluan nojata Kristukseen, toteuttaa hänen antamaansa tehtävää ja elää yhteydessä toisten uskovien kanssa ympäri maapalloa.

Jumala tahtoo kaikkien ihmisten pelastuvan. Siksi meillä on lähetyskäsky, Jeesuksen opetus Pyhästä Hengestä ja armolahjat. Pyhä Henki johdattaa meitä elämässä, osaksi yhteisöä, joka tavoittelee yhteyttä Jumalasta eksyneiden ihmisiin. Jeesuksen lupaus, että hän on kanssamme kaikki päivät maailman loppuun asti, on osa lähetyskäskyn kokonaisuutta. Tehtävä, lupaus ja siunaus liittyvät siis yhteen.

Viime lauantaina toimitin työmme pitkäaikaisen ystävän hautaan siunaamisen. Minua kosketti kirkkauteen siirtyneen ystävämme ja hänen puolisonsa uskollisuus ja rakkaus lähetystyötä ja Sansaa kohtaan.

Leskimies jatkaa työmme tukemista. Hän antoi minulle mukaan pöytäristejä myytäväksi työmme hyväksi. Yhtä niistä kannan mukanani ja muistutuksena siunauksen ketjusta, jossa saan olla mukana. 

Kuohujen keskellä

Median kautta taivas voi puhutella ja usko syttyä sydämiin, luoda yhteisöllisyyttä ja avata tulevaisuutta ja toivoa. Työmme ei voi olla tasapainoista ja vaikuttavaa, ellei sitä ohjaa sanoma Jeesuksesta Kristuksesta ja evankeliumista. Hänen johtamaan pyrimme tekemään oikeita strategisia valintoja.

Pyrimme säilyttämään tasapainon erilaisten kuohujen keskellä, kestäen eri suunnista tulevia repiviäkin tuulia. Sansa on itsenäinen lähetysyhdistys, joka on samalla kirkon lähetysjärjestö. Se toimii seurakuntien palvelujärjestönä medialähetystyön saralla. Se kantaa lähetysvastuuta yhteistyössä seurakuntien kanssa ja pitäytyy tässä roolissa.

Tasapainoisuuteen liittyy pitäytyminen kirkkomme tunnustuksessa, virkakäsityksessä ja Jumalan sanassa. Yhdenvertaisuuskysymyksissä meitä ohjaavat sekä Suomen että EU:n lait. Samalla Sansa on myös yksityisten tukijoittensa rakkauden kanava.

Tasapainoisuutta ja oikeaa ajoitusta tarvitsemme myös tässä ajassa. On Ukrainan sota, Israelin ja Gazan konflikti sekä monia muita huolta aiheuttavia jännitteitä. Niiden keskellä näemme kaikki osapuolet Jeesuksen rakastamina ihmisinä. Pyrimme omalta pieneltä osaltamme rakentamaan mahdollisuuksia rauhaa.

Levottomat ajat ja talouteen liittyvä epävarmuus tuovat toimintaympäristöömme ja rahoitukseemme haasteita. Siksi rohkaisemme kansainvälisiä kumppaneitamme vahvistamaan omaa varainhankintaansa ja kulkemaan kohti omavaraista taloutta.

Suljetut maat

Eräs työmme haaste on siinä, miten voimme kertoa työstämme evankeliumilta suljetuissa maissa. Miten voisimme kutsua ihmisiä tukemaan työtä, jonka sisällöstä tai toimintatavoista emme voi turvallisuussyistä kertoa kovin paljon?

Säilytän työpöydälläni Sansa-radiota. Sen kaltaisilla laitteilla kuunnellaan sanomaa Jeesuksesta evankeliumilta suljetussa maissa. Katsoessani sitä muistan kärsivää Kristuksen seurakuntaa ja vaarallisissa oloissa työtä tekevät.

Seurakuntien edustajat, työntekijät ja ystävät!  Puhukaa hyvää, tuokaa esiin millaista työtä Sansa tekee ja mainitkaa siitä työstä, josta emme voi julkisesti kovinkaan paljoa puhua.

Sansan ainutlaatuinen asema kansainvälisessä medialähetystyössä perustuu vahvaan yhteistyöhön useiden kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Tämä yhteistyö mahdollistaa oppien ja kokemusten jakamisen eri kulttuurien välillä. Tätä kutsumme “ristiinpölytykseksi.” Se kuvastaa hyvin sitä, miten työmme on ristikeskeistä ja evankeliumiin keskittyvää.

Samalla eri kulttuurit ja yhteisöt voivat oppia toisiltaan, ja yhdessä voimme levittää evankeliumia tehokkaammin. Ristiinpölytys edellyttää kuitenkin oikeaa ajoitusta; on tärkeää toimia Jumalan tahdon mukaisesti ja oikeaan aikaan, jotta voimme tuottaa hyvää hedelmää maailman pelastumiseksi.

Teknologiat muuttuvat

Elämme keskellä teknologioiden muutosta ja murrosta. Etsimme kanavia, joissa vaikuttavuus on suurin. Emme myöskään unohda radiotyötä niillä alueille, joilla se on edelleen ihmisiä tavoittava media.

Siirrämme toimintaamme muille alustoille oikea-aikaisesti. Esimerkiksi Intiassa kymmenen vähemmistökielillä tehtyä ohjelmaa on siirtynyt tavoittavimmille sosiaalisen median alustoille ja mediaplayereiden käyttöön.

Ihmiset kuuntelevat ohjelmia pienryhmissä, rukoilevat yhdessä ja kertovat sitten muillekin Jeesuksesta. Tämä on lisännyt ohjelmien tavoittavuutta ja yhteisöllisyyttä.

Sri Lankan lapsille

Sansa on rakentunut neljän R-kirjaimella alkavan sanan varaan. Ne ovat Raamattu, rukous, rakkaus ja rohkeus. Niiden varassa jatkamme, kestämme ja voimme mennä eteenpäin.

Toimimme täydellä voimallamme ja niillä resursseilla, joita meille sallitaan. Tähän liittyy toinen elämäni motoista: ”Sillä mennään mitä on, sillä, mitä ei ole, ei voi mennä.” Voimme käyttää vain niitä varoja ja resursseja, joita meille uskotaan.

Viime vuoden aikana sitouduimme pariin uuteen hankkeeseen ja yhteistyökumppaniin. Kokeilu PAK7:n kanssa satelliittitelevisiotyöstä Pakistanissa on vakinaistettu.  Theos Media Missionin kanssa tavoitamme lapsia ja nuoria Sri Lankassa.

Kiitos tukijoille

Sansan työ jatkuu vahvana myös tulevaisuudessa. Toivoa naisille -työn 25-vuotisjuhlaa vietetään ensi vuonna. Tämä merkkipaalu muistuttaa meitä siitä, että näky evankeliumin levittämisestä säilyy vahvana.

On selvää, että emme koskaan pääse täydelliseen tasapainoon täällä ajassa. Ainoat pysyvät asiat näyttävät olevan muutos ja Jumalan uskollisuus.

Nykyinen strategiakautemme päättyy vuonna 2025. Alamme pian valmistella uutta strategiaa, joka ohjaa työtämme vuoden 2026 alusta alkaen. Tämä prosessi vaatii rukoustukea ja Jumalan johdatusta.

Haluan kiittää teitä kaikkia, jotka olette mukana tukemassa Sansan. Rukoilen, että Sansa-perhe pysyy yhtenäisenä ja että voimme yhdessä levittää evankeliumia Jumalan kunniaksi ja ihmisten pelastumiseksi.

Sansan viestintä on lyhentänyt tätä puhetta. Se tulee myöhemmin kuunneltavaksi kokonaisuudessa verkkoon.