Ensi kertaa Kiinassa
Aurinko paistoi lämpimästi, kun lentokoneemme laskeutui Pekingin lentokentälle. Saimme katsella Kiinaa ensikertalaisen silmin. Päästyämme terminaaliin yllätykseksemme meiltä taltioitiin viranomaisten rekisteriin kaikkien sormien sormenjäljet kahteen kertaan.
Kiinassa kaikki ei ollut sitä, miltä näyttää − sen huomasimme lyhyellä matkallamme. Kaupungilla kävellessä hämmästelimme näennäistä vaurautta pilvenpiirtäjineen yli 40 miljoonan asukkaan Pekingissä. Jo pelkästään käveleminen kaduilla oli mieleenpainuva kokemus hajuineen ja makuineen.
Kiinan muuri ja kielletty kaupunki tekivät suuren vaikutuksen. Kiinan historia on ollut vuosituhansien aikana täynnä muutoksia ja sotia. Maaseudulle mentäessä elintaso ja vauraus muuttuvat köyhyydeksi, ja usein elanto saadaan maanviljelystä. Kaikki on mahdollista väkirikkaassa Kiinassa.
Rautanyrkin puristuksessa
Nyky-Kiinaa ajatellessa pohdimme, miksi kommunistisen valtion ideologia ei ole riittänyt miljoonille kiinalaisille. Kristinusko kasvaa ja kiinnostaa kiinalaisia. Joidenkin tietojen mukaan kristittyjen lukumäärä on tavoittamassa kommunistisen puolueen jäsenmäärän ja näyttää siltä, että kristityistä on tullut todellinen ongelma valtiolle.
Helmikuussa 2018 astui voimaan yli 100 uutta lakia tai asetusta, joiden turvin uskontoministeriön tavoitteena on saada kaikki uskonnolliset ryhmät tiukasti valtion kontrollin alle. Erityisen kurinpalautuksen kohteeksi ovat joutuneet kristityt kotikirkkoliikkeen piirissä ja Länsi-Kiinan uiguurivähemmistöiset muslimit.
Vierailimme myös keisarien kielletyssä kaupungissa. Valtaisia pihoja toinen toisensa jälkeen, massiivisia rakennuksia. Hämmästyneinä ihailimme kultamaalausten ja rakennustaidon mestariluomuksia. Täällä on eletty muusta maailmasta suojassa.
Nyky-Kiina jatkaa eristämisen perinnettä, kun kaikkien uskontojen aktivistien toimia valvotaan uusien lakien turvin entistä voimakkaammin. Lähellä on näkemys uskonnollisesta vainosta. Kirkkoihin edellytetään videovalvontaa ja toiminnan raportoimista viranomaisille. Valtion virkamiehillä, sotilailla tai alle 18-vuotiailla ei ole enää asiaa kirkkoihin. Ulkomaille ei niin vain matkusteta, jos haluaa osallistua kristillisiin konferensseihin, ellei siihen saa erityislupaa.
Muurin suojassa
Kiinan muurin historia on kiehtonut tutkijoita jo vuosisatojen ajan. Kyseessä on ihmiskunnan kaikkien aikojen suurin rakennustyömaa, jonka historia ulottuu yli 2500 vuoden taakse. Se on rakennettu maasta, kivestä ja tiilestä. Kiinan muuri on 6000−9000 kilometrin mittainen.
Kiinan muurille kiipeäminen oli upea kokemus. Katsellessamme avautuvaa huikeaa maisemaa mietimme, että suojellakseen kiinalaisia ulkomaiselta “hapatukselta” ovat Kiinan viranomaiset sulkeneet myös kansalaisilta pääsyn moniin ulkomaisiin internetpalveluihin. Syyksi sanotaan, että kyse on moraalisesti vahingollisista sivustoista.
Tilalle on tarjottu kiinalaisia vastaavia palveluja ja sosiaalista mediaa, joita luonnollisesti valvotaan. Kiina on luonut omat sovelluksensa. Kiinassa eletään ja on eletty muulta maailmalta suojassa, oman maan ja muurin varjossa.
Kaikesta valvonnasta huolimatta uusia seurakuntia syntyy ja kirkot jatkavat kasvuaan, vaikka toimintamahdollisuudet ovatkin vaikeat. Nopealla kasvulla on myös vaikeutensa. Raamatun tuntevia opettajia ja teologisen koulutuksen käyneitä pastoreita ei riitä kuin pieneen osaan seurakunnista. Siksi medialähetystyölle on suuri tarve ja tehtävä. Rukoillaan kristittyjen kiinalaisten puolesta, että he voisivat olla toivon viestin välittäjinä omassa kotimaassaan.