Myös ei-kristityt soittavat radion rukousohjelmaan Balilla
Jos yksi balilaisen perheen jäsen kääntyy kristityksi, hänet jätetään usein yhteisön ulkopuolelle. Siksi jotkut ovat sydämestään kristittyjä mutta noudattavat yhä hindutapoja ja -perinteitä. Kuva: Annaleena Pakkanen.
Indonesiassa on maailman kaikista maista lukumääräisesti eniten muslimeja. Lähes 260 miljoonasta asukkaasta on muslimeja noin 87 prosenttia ja kristittyjä kymmenisen prosenttia. Bali on suuressa saarivaltiossa pikantti poikkeus, sillä yli neljä viidestä balilaisesta on hinduja.
– Kuuntelen radiota töitä tehdessäni ja kotona huoneessani, ilman että muu perhe tietää. En tiedä, mitä he sanoisivat; kuunteleminen on minulle yksityisasia. Olen yhä hindu, mutta sydämessäni uskon Jeesukseen, kertoo balilainen Komang Ari Antara.
30-vuotias koristepuuseppä asuu yhä lapsuudenkodissaan ja elää hindukulttuurissa. Hän kuuntelee kristillistä Heartline FM Balia, joka on yksi FEBC-Indonesian paikallisradioista. Sansa tukee Balin asemaa ja erityisesti sen lähettämää Rukoillaan yhdessä -ohjelmaa (Sharing & Prayer).
Maanantai- ja torstai-iltaisin kuultava indonesiankielinen ohjelma on suora lähetys, jonne kuuntelijat soittavat tai lähettävät tekstiviestejä. Juontaja keskustelee soittajien kanssa ja rukoilee heidän puolestaan.
Lempiohjelmasta apua arkeen
Komang Ari Antara kertoo, että Rukoillaan yhdessä on yksi hänen lempiohjelmistaan, sillä se antaa viisaita neuvoja ja apua arjen ongelmissa.
– Kun kuulen, mitä muut ihmiset jakavat radiossa, huomaan, että moni kärsii enemmän kuin minä. Se saa minut kiitolliseksi Jumalaa kohtaan. On paljon ihmisiä, joilla on asiat minua huonommin, sanoo muun muassa terveysongelmista kärsivä Ari.
– Rukoilen, että Jumala parantaa minut sairaudestani, olen jatkuvasti kipeä. Toivon myös, että Jumala antaa minulle vaimon.
Rukoukset paransivat sairauden
Myös Elianna Etty Mokalu on Heartline FM Balin säännöllinen kuuntelija. Hän on taustaltaan katolilainen ja aviomies on hindu. Joitakin vuosia sitten Etty sairastui vakavasti, ja radioasemalta tultiin rukoilemaan hänen puolestaan.
– Jeesus paransi minut, nyt olen aivan terve. Se on ihme, hän vakuuttaa.
Elianna Etty Mokalyn mielestä on hyvä, että koti täyttyy Heartline-radion lähettämästä Jumalan sanasta. Aiemmin aviomies moitti hänen uskoaan, mutta nykyään mies hyväksyy, että vaimo on kristitty. Kotona on käynyt pastoreita, jotka ovat rukoilleet myös miehen puolesta.
Nyt myös yksi kolmesta aikuisesta lapsesta uskoo Jeesukseen. Ettyn rukousaihe on, että koko perhe voisi käydä kirkossa yhdessä ja että kotona olisi rauha.
Rukousaiheina terveys, talous ja perhe
Radioaseman johtaja ja Rukoillaan yhdessä -ohjelman juontaja Samuel Adhi Suruk kertoo, että yhteen ohjelmaan tulee noin 20 rukouspyyntöä. Valtaosa pyynnöistä tulee kristityiltä, mutta myös hindut ja muslimit soittavat suoraan lähetykseen, kertovat huolensa ja haluavat, että heidän puolestaan rukoillaan.
Juontaja rukoilee yksitellen jokaisen soittajan puolesta. Yleisimmät rukouspyynnöt liittyvät terveyteen, talouteen ja perheeseen. Joskus kuuntelijat ottavat yhteyttä ja kertovat saamastaan rukousvastauksesta. Radioasemalla on myös työntekijä, joka tarvittaessa jatkaa yhteydenpitoa kuuntelijoiden kanssa ja käy tapaamassa heitä.
Toiveena muutto lähemmäs mainostajia
Kristilliset radioasemat saavat toimia maailman suurimmassa muslimimaassa Indonesiassa, mutta pelkkää kristillistä ohjelmaa ei voi lähettää. Asemien on tarjottava myös yleishyödyllistä sisältöä, esimerkiksi terveyteen, perheeseen ja liike-elämään liittyvää ohjelmaa.
Samuel Adhi Suruk kertoo pitkäaikaisesta toiveesta ja rukousaiheesta, että Heartline FM Bali voisi muuttaa nykyiseltä pikkupaikkakunnalta lähemmäs Denpasarin kaupunkia. Ison kaupungin läheisyydessä mainosajan myyminen olisi helpompaa, mikä puolestaan toisi radioaseman tarvitsemia lisätuloja.
Hänellä on toinenkin on rukousaihe suomalaisille:
– Rukoilkaa Heartline Balin puolesta, että radioasema voisi olla siunauksen kanava paikallisille ihmisille. Rukoilkaa radioaseman työntekijöiden ja kuuntelijoiden puolesta, Samuel Adhi Suruk pyytää.
Annaleena Pakkanen