Kriisiradio sai alkunsa tapaninpäivän tsunamista
Mike Adams esitteli matkalaukkuun mahtuvaa radiostudiota myös Medialähetyspäivien yhteydessä pidetyssä RipariMissiossa. Tulkkina toimi Timo Reuhkala. Kuva: Siru Lantta.
– Silloin näytämme uskomme teoilla, kun emme voi tehdä sitä sanoilla, sanoi First Response Radion (FRR) kansainvälinen koordinaattori Mike Adams Medialähetyspäivillä.
Sansan yhteistyökumppani FRR on humanitäärisen avun toimija, joka sai alkunsa vuoden 2004 tsunamin jälkeen.
– Tiimimme lähti pahimmin vahingoittuneelle alueelle Indonesiassa. Näimme, kuinka suuri vaikutus sillä oli, kun ihmiset saivat tietoa. Kaikki radio- ja televisioasemat olivat poissa käytöstä. Mutta meillä kesti kuukausi saada radioasema käyttöön. Sen jälkeen asetimme tavoitteeksi saada radio toimimaan 72 tunnin kuluessa katastrofista. Jokaisella tunnilla on merkitystä, Mike Adams kertoi Medialähetystyön riemujuhlassa sunnuntaina.
Luonnonkatastrofin sattuessa normaalit viestintäyhteydet usein katkeavat. Ihmiset kuitenkin janoavat tietoa. Kriisiradiolla välitetään tuhoalueella elintärkeää tietoa esimerkiksi siitä, missä voi yöpyä ja mistä saa vettä, mutta myös henkistä tukea.
Suomalaiset tukevat kriisiradiotyötä Indonesiassa
Kriisiradion pystyttämiseen tarvittavat varusteet mahtuvat kolmeen matkalaukkuun; yhdessä on radiostudio, toisessa radiolähetin ja kolmannessa antenni. Alle 20 kiloa painavissa matkalaukuissa ne voidaan kätevästi ottaa lentokoneeseen ja kuljettaa tuhoalueelle.
Sansan tuella hankittuja kriisiradiopaketteja on käytössä Indonesiassa, joka on sijaintinsa vuoksi erityisen altista aluetta luonnonkatastrofeille. Koulutettuja tiimejä on lisäksi Intiassa ja Filippiineillä ja Mike Adamsin mukaan piakkoin myös Nepalissa ja Pakistanissa.
– 12 vuoden aikana olemme kouluttaneet 12 tiimiä ja olleet mukana 22 eri luonnonkatastrofissa. Emme radioi pelkästään informaatiota, vaan lähetämme myös musiikkia. Monet kokevat, että musiikki auttaa heidän sieluaan katastrofin keskellä, Mike Adams kertoi.
Kriisiradio-ohjelmat kuuluvat noin 20 kilometrin säteellä. Tuhoalueella voidaan jakaa myös radioita, esimerkiksi ilman paristoja toimivia veiviradioita. Joillakin alueilla saatetaan lähettää hengellistäkin ohjelmaa, mutta kaikkialla se ei ole mahdollista. Myös Yhdistyneet Kansakunnat (YK) on antanut tunnustusta FRR:lle.
21.–22. toukokuuta vietetyt Medialähetyspäivät on Sansan ja Lappeenrannan seurakuntayhtymän yhteinen tapahtuma. Lauantain suorat nettilähetykset tulevat jälkikäteen katsottaviksi Sansan YouTubeen.