Kriisiradion rohkaisevat viestit, musiikki ja luotettava tieto auttoivat toipumaan taifuunista Filippiineillä
Väitöstutkimus osoittaa, että kriisiradion kuuntelu vaikutti positiivisesti filippiiniläisten toipumiseen vuoden 2013 taifuuni Hayanista. Tässä kriisiradio toiminnassa Taclobanissa. Kuva: First Response Radio.
Yhtäkkiä kotisi paikalla on vain lautakasa. Koko kotikatukin on saattanut hävitä tai se on kaikenlaisen rojun ja roinan peitossa tai veden vallassa. Oma terveys ja henki on yhtä lailla vaarassa etkä tiedä, missä perheesi ja läheisesi ovat. Mikään, mikä yleensä toimii, ei toimi. Ei puhdasta juomavettä, ei ruokaa, ei käymälöitä, ei kauppoja, ei liikennettä, ei radiota tai televisiota, ei puhelimen verkkoa. Ympärillä ei ole mitään tavalliseen arkeen liittyvää, kaikki on vain yhtä kaaosta. Olet keskellä luonnonkatastrofia.
Kriisiradio kiinnosti väitöskirjaksi asti
Ruotsalainen Karin Hugelius on kohdannut usein luonnonkatastrofien aiheuttaman todellisuuden. Hän on toiminut jo 15 vuoden ajan Ruotsin valtion lähettämänä kriisiaputyöntekijänä eri puolilla maailmaa.
Vuonna 2013 Karin Hugelius oli jälleen yhdellä työkomennuksella Filippiineillä taifuuni Haiyanin jälkeisissä kriisiaputehtävissä, kun hän törmäsi ensimmäistä kertaa kriisiradioon (First Response Radio, ns. ensivasteradio). Hänen saapuessaan Taclobanin kaupunkiin filippiiniläinen kriisiradiotiimi oli juuri pystyttänyt väliaikaisen FM-aseman kaupungintalon katolle, keskelle pahinta tuhoaluetta.
Taclobanissa kriisiradio toimi kuusi viikkoa. Se lähetti hätäapuun liittyvää oleellista tietoa, soitti musiikkia sekä rohkaisi ja tuki taifuunin uhreja. Nähdessään radion toiminnassa Karin Hugelius totesi, että juuri tätä kriisiavussa tarvitaan.
Siviilissä Karin Hugelius toimii ensi- ja sairaanhoitajana Ruotsissa sekä terveystieteiden kouluttajana. Filippiinien työkomennuksen aikaan hän mietti sopivaa aihetta väitöskirjalleen. Se löytyi kriisiradiosta. Erityisesti häntä kiinnostivat kriisinhoitoon liittyvät terveydelliset ja psyykkiset tekijät ja miten kriisiradion kuuntelu mahdollisesti vaikuttaa toipumiseen.
Luonnonkatastrofi vaikuttaa terveyden kaikkiin osa-alueisiin
Vuonna 2017 valmistui Karin Hugeliuksen Örebron yliopistoon tekemä väitöskirja (Disaster Response for Recovery, Survivor’s experiences, and the use of disaster radio to promote health after natural disaster). Neljästä artikkelista koostuva väitös toi esiin muun muassa kriisiradion kuuntelun vaikuttaneen taifuuni Hayanin uhrien toipumiseen positiivisesti.
Väitöksestä saatiin myös lisää tietoa luonnonkatastrofien uhrien terveyteen liittyvistä kokemuksista. Keskeinen tulos oli, että taifuuni Hayan vaikutti uhrien kaikkiin terveyden ulottuvuuksiin − fyysiseen, psykologiseen ja psykososiaaliseen terveyteen − ja että kriisiavun tulee integroidusti vastata kaikkiin näihin terveyden tarpeisiin.
Luonnonkatastrofien yhteydessä huomio keskittyy ensin ja ensisijaisesti välttämättömiin fyysisiin tarpeisiin: hengenpelastamiseen ja näkyvien vammojen hoitoon sekä ruokaan, juomaan ja suojaan. Kun taifuuni Hayanin uhrien terveyttä selvitettiin kolme ja puoli vuotta katastrofin jälkeen, todettiin sekä psykososiaalisten tarpeiden että mielenterveyteen liittyvien ongelmien kestävän pidempään kuin fyysisen terveyden ongelmien. Havainto puolsi sitä, että uhrien psyykkistä toipumista tulisi yhtä lailla huomioida jo kriisin alkuvaiheessa.
Rohkaisun ja tiedon voima
Hayanin uhrien kohdalla psyykkistä toipumista olivat edistäneet kriisiradiosta kuullut rohkaisevat viestit ja yhteisön tuki sekä siinä soitettu musiikki. Jotkut kuvasivat radiota “ystäväksi” kriisin keskellä. Radiossa soitettu musiikki antoi myös tunteen normaaliudesta, kun muuten elettiin koko ajan kriisimoodissa. Erään selviytyjän sanoin:
− Se oli sellaista huutavaa hiljaisuutta, jonka läpi radio kuului. Se, että sai kuulla musiikkia ja toisen ihmisen äänen, auttoi selviämään taas yhdestä yöstä…
Myös sillä oli merkitystä, että päiväsaikaan lähetysten sisältö oli enemmän tietopuolista ja yöaikaan rentouttavaa, kuten musiikkia. Luotettava tieto auttoi vähentämään uhrien pelkoja ja saamaan kontrollin tunteesta kiinni. Yksi selviytyjä kertoi:
− Kun tietää, missä mennään, on paljon helpompaa toimia oikein.
Tästä syystä tiedottaminen, niin hyvien kuin huonojen uutisten kertominen, on tärkeää kriisitilanteen jatkuessa.
Karin Hugelius ja First Response Radion kansainvälinen koordinaattori Mike Adams muistavat Taclobanista tilanteen, joka kuvastaa tiedon ja sosiaalisen tuen merkitystä. He kiinnittivät siellä huomiota valtavan pitkään, satojen metrien jonoon. Ensimmäinen ajatus kummallakin oli, että ihmiset jonottavat varmaankin vettä tai ruokaa tai että he pääsevät lataamaan puhelimen akkuja.
Myöhemmin selvisi, että ihmiset jonottivat pisteeseen, jossa oli tietoja löydetyistä henkilöistä ja katastrofin uhreista. Jonotus saattoi kestää tuntikausia, mutta kriisitilanteissakin, nälän, janon ja kivun vaivatessa, monelle oli tärkeämpää saada tietoa, mitä läheisille on tapahtunut, kuin tyydyttää oma ruoan tai veden tarve.
Kriisiradion kehittäminen jatkuu
Tutkimuksesta saadut tulokset rohkaisivat Mike Adamsia. Hän iloitsi erityisesti siitä, että Karin Hugeliuksen terveystieteisiin liittyvä väitöskirja osoitti First Response Radion motolla “viestintä on apua” olevan todellista merkitystä kriisitilanteessa oleville ihmisille. Ja että kriisiradio-ohjelmiin alusta asti kuuluneet musiikki ja rohkaisun välittäminen ovat merkittäviä tekijöitä luonnonkatastrofien uhrien toipumisessa.
Mike Adams toivoo, että jatkossakin voidaan selvittää kriisiradion käytön vaikutuksia eri maantieteellisillä ja kulttuurialueilla ja kehittää toimintaa vastaamaan luonnonkatastrofien uhrien tarpeita aiempaa paremmin.
Kriisiradio lyhyesti
Kriisiradio on radiotoimijoiden, kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten muodostama verkosto, joka auttaa luonnonkatastrofien uhreja Aasiassa. Kahteen 20 kilon matkalaukkuun pakattu radiostudio ja antennikassi lennätetään katastrofialueelle.
Paikallisista vapaaehtoisista koostuva, koulutettu tiimi pystyttää radioaseman usein jo 72 tunnin kuluessa katastrofin alkamisesta. Lisäksi tiimi jakaa ilman sähköä toimivia radiovastaanottimia alueen asukkaille.
Sansan tuella on hankittu Indonesiaan kaksi kriisiradiopakettia eli kahteen matkalaukkuun mahtuvaa radiostudiota ja lähetintä. Viime vuosina Sansa on tukenut myös kriisiradiotyön koulutusta Indonesiassa.
Erja Tillgren
Katso lyhyt video kriisiradiosta: