Kristillinen media tuo turvaa Aasian suurkaupungeissa
Kännykkä on osa suurkaupungin asukkaiden arkea. Kuva Tokiosta: Päivi Kastepohja.
Aasian suurkaupungeissa on valtavat mahdollisuudet evankeliumin kertomiselle. Sosiaalinen media ja verkko tavoittavat ihmisiä perinteisten medioiden ohella.
Moni aasialainen joutuu jättämään tutun kasvu- ja asuinympäristönsä ja muuttamaan kaupunkiin, koska siellä on tarjolla opiskelupaikkoja ja työtä. Elämä suurkaupungissa ei välttämättä ole mieluisin vaihtoehto, vaan enemmän pakon sanelemaa.
Kasvoton suurkaupunki ei suo sitä turvaa, johon on kotiseudulla tottunut. Jokainen kaipaa tulla nähdyksi ja rakastetuksi, mutta suuren ihmispaljouden keskellä ihminen jää helposti yksin. Elämä on pelkkää opiskelua tai työtä, eikä elämällä tunnu olevan tarkoitusta. Jokapäiväinen selviytyminen suurkaupungissa aiheuttaa monelle stressiä.
Kännykässä kaikki mediat
Aasiassa asuu kaksi kolmasosaa maailman ihmisistä ja yli 80 prosenttia ei-kristityistä. On itsestään selvää, että medialähetystyötä on suunnattava Aasian suurkaupunkeihin. Mediaa on käytettävä monipuolisesti, sillä evankeliumia pitää tarjota niiden välineiden kautta, joita ihmiset käyttävät. Radio, televisio, internet ja sosiaalinen media ovat kaikki käytössä suurkaupungeissa.
Kännykkä on osa suurkaupungin asukkaiden arkea, ja se kokoaa yhteen kaikki edellä mainitut mediat. Moni vilkuilee kännykkäänsä muutaman minuutin välein selaillen uutisia, vaihtaen kuulumisia, hoitaen asioita, katsellen kuvia ja videoita tai etsien tietoa. Työ- tai koulumatkat kuljetaan usein julkisilla liikennevälineillä, ja niissä näkee ihmisiä napit korvissaan ja kännykät käsissään.
Suoraa vuorovaikutusta sosiaalisessa mediassa
Aasian suurkaupungeissa on valtavat mahdollisuudet evankeliumin kertomiselle. Myös kristilliset toimijat ovat joutuneet opettelemaan uutta teknologiaa ja suuntaamaan viestinsä ja ohjelmansa uudella tavalla. Toki perinteiset radio- ja televisio-ohjelmat ovat edelleen tuotannossa, mutta moni haluaa katsoa ja kuunnella ohjelmia silloin kun itselle sopii.
Tätä päivää on myös suora vuorovaikutus ihmisten kesken sosiaalisessa mediassa. Siellä voidaan muodostaa ryhmiä, joissa keskustellaan kristillisistä asioista tai juuri kuullusta ohjelmasta. Ohjelmien tekijät voivat myös kohdata yksittäisen ihmisen, vastata tämän tarpeisiin ja auttaa eteenpäin uskon tiellä. Ketään ei pidä jättää yksin ongelmiensa kanssa.
Aasian radiotyö vahvistaa perheitä
Tänä vuonna Sansan painopisteenä on Aasia. Teemavuotemme, Yhteys kotiin – perheradiotyö Aasiassa, on kuljettanut meitä keväällä Kambodžaan, kesällä Mongoliaan ja nyt syksyllä ovat vuorossa Aasian suurkaupungit.
Monessa Aasian maassa radiotyötä tehdään perhenäkökulmasta ja ohjelmissa kerrotaan, kuinka voi elää hyvää, toisia kunnioittavaa, rakastavaa ja tasapainoista elämää. Sansan yhteistyökumppaneita Aasiassa ovat FEBC International, Luterilainen maailmanliitto, TWR ja Voice of Salvation.
Merja Kauppinen
Kirjoitus on julkaistu syyskuun Lähde-lehdessä 3/2019.