Uudella sovelluksella kiinalaiset ympäri maailman voivat kuulla pelastuksen äänen
Voice of Salvationin mobiilisovelluksella voi muun muassa kuunnella mandariinikiinankielisiä lasten- ja aikuisten ohjelmia.
Taiwanilla radiostudio Voice of Salvation (Pelastuksen ääni) on julkaissut pitkään valmisteilla olleen mobiilisovelluksen. Sovelluksesta löytyy muun muassa 16 eri radio-ohjelmasarjaa lapsille ja aikuisille.
− Älykännykän kautta ohjelmia voi kuunnella koska tahansa, ja isovanhemmat voivat esimerkiksi kuunnella ohjelmia lastenlasten kanssa. Tämä on huikea juttu, kertoo radiostudion johtaja Brad Yu radiosunnuntaina eräässä pienessä seurakunnassa Taipeissä.
Voice of Salvationin (VOS) näky on, että kiinalaiset ympäri maailman kuulisivat pelastuksen äänen. Uusi tekniikka avaa tähän hyviä mahdollisuuksia. Esimerkiksi Sansan tukemaa Avoimin silmin -ohjelmaa voitiin kuunnella ennen vain lyhytaaltoradiolla. Nykyään ohjelma löytyy netistä, ja ohjelmaa jaetaan WeChatissa, joka on kiinalaisten käyttämä sosiaalisen median palvelu. Uudella mobiilisovelluksella ohjelmaa voi kuunnella nyt myös vaikkapa Yhdysvalloissa tai Euroopassa.
Sovelluksen avulla voi kertoa evankeliumia naapurille
Lähetystyö on yhteistyötä. Sain olla saarnaamassa jumalanpalveluksessa, jossa myös esiteltiin uutta sovellusta. VOSin tiimistä olivat mukana Brad Yu, Becky ja Summer. Radiosunnuntaina opetettiin, miten median kautta voi kertoa evankeliumia naapurille.
Taiwanilla monilla on älypuhelimet. Naapurille voi vaikka ladata uuden sovelluksen ja kertoa, että ohjelmista löytyy ratkaisuja monenlaisiin kysymyksiin. Nuorille on tarjolla apua erilaisiin ongelmiin, kuten ahdistukseen ja yksinäisyyteen. Sansan tukeman ohjelman kautta ihmisiä johdatetaan myös Jeesuksen tuntemiseen.
Heti mobiilisovelluksen julkaisun jälkeen käyttäjiä oli satoja. Tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä sovelluksella olisi jo 100 000 käyttäjää. Vaikeutena on se, että Kiinan viranomaiset eivät salli Googlen tai Applen sovelluskauppojen toimintaa Kiinassa, eli latauslinkkejä täytyy lähettää tai sijoittaan muihin ilmaisiin pilvivarastoihin. Parhaita suosittelijoita ovat innokkaat seurakuntalaiset, jotka haluavat kertoa asiasta naapurille.
Ideasta medialähetyksen välineeksi
Sovelluskehitystyössä tarvitaan sitkeyttä. Vaikka Sansan ja VOSin suunnitelmissa oli, että sovellus valmistuu 2017, se valmistui 2019. Oma työnsä on sovelluksen tutuksi tekeminen ja sen käytön opetus.
Marraskuu 2016
Kehitystyö aloitettiin Skype-neuvottelulla englanniksi: Sansan silloinen mediakehitysjohtaja Ilkka Kastepohja keskusteli Skypen kautta Brad Yu:n kanssa sovelluksen tekemisestä.
Helmi-maaliskuu 2017
Taipeissa pidettiin yhteispalaveri, jonka yhteydessä Kastepohja koulutti VOSin sovellustiimiä. VOS piti ensimmäisen varsinaisen kehityskokouksensa. Tämän jälkeen Brad Yu otti yhteyttä vapaaehtoistyöntekijä Lee’hin, joka on sovellusten ja kotisivujen ammattilainen.
Huhtikuu 2017
Brad Yu otti yhteyttä Mebook-yhtiöön, joka on tehnyt sovelluksia Taiwanin suurimmalle englannin kielen opettamiseen erikoistuneelle yritykselle. Brad keskusteli VOS-sovellukseen liittyvistä ideoista ja esitti monia kysymyksiä.
Kesäkuu 2017
Ilkka Kastepohja tuli Taipeihin pitämään toisen sovelluskoulutuksen. Kesä- ja heinäkuussa pidettiin sovellustiimin kokouksia, joissa aiheina sovelluksen nimi, toiminnot, ulkoasu ja tyyli.
Huhtikuu 2018
Kastepohja tuli jälleen kouluttamaan. Samalla matkalla tutustuttiin Taiwanin suurimman kiinankielisen kristillisen tv-aseman sovellukseen ja vierailtiin tv-asemalla saamassa oppia sovelluksen tekoon.
Touko-kesäkuu 2018
Tunnusteltiin yhteistyömahdollisuuksia VOSin kotisivut luoneen ThinkYes-yhtiön kanssa. Myös eräältä toiselta yritykseltä saatiin ajatuksia kehitystyöhön; molemmilta yrityksiltä pyydettiin tarjoukset sovelluksesta. Huolellisen pohdinnan jälkeen päädyttiin yhteistyöhön ThinkYes-yhtiön kanssa.
Elokuu 2018
VOSin hallitus hyväksyi sovelluskehittämisen aloittamisen. Lukuisia yksityiskohtia käytiin läpi ThinkYes-yhtiön kanssa. Yritys aloitti Android-version kehitystyön syyskuussa.
Helmikuu 2019
Sovelluksen Android-versio julkaistiin Google Play -kaupassa. Ennen julkaisua VOSin työntekijät alkoivat levittää tietoa asiasta ja valmistella sovelluksen markkinointia. Sovellusta markkinoitiin VOSin kotisivuilla, virallisella Line-tilillä, Facebookissa, “Radiosunnuntaissa” ja vierailujen yhteydessä.
Syyskuu 2019
Ilkka Kastepohja tapasi uudessa roolissaan Aasian aluepäällikkönä Brad Yun TWR:n kokouksessa, jonka aikana keskusteltiin myös mobiilisovelluksesta.
Sovelluksen markkinointia ja käytön opettamista jatketaan niin, että vuoden 2019 lopulla sovelluksella olisi 100 000 käyttäjää.
Marja Soikkeli
Kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 3/2019.