William Tsui unelmoi, että Radioseminaarista valmistuisi ainakin 3000−4000 opiskelijaa
Radioseminaarin johtaja William Tsui esittelee kiinalaisvalmisteista MP3-soitinta, joka otettiin käyttöön opetuksessa vuonna 2014. Nyt ovat työvälineinä myös tabletit, taulutietokoneet. Kuva: Petteri Rantamäki.
TWR:n Radioseminaarin (SOTA) johtaja William Tsui, 61, vieraili Suomessa aikaisemmin tänä vuonna. Hän kertoi sekä mandariinikiinankielisen SOTA:n opetuksen kehittymisestä että omasta elämästään. Tsuin unelmana on, että Radioseminaarista ehtisi “hänen aikanaan” valmistua ainakin 3000−4000 opiskelijaa.
Vaihdettuaan alaa William Tsui työskenteli kolme vuotta baptistikirkon pastorina, minkä jälkeen hän toimi 21 vuotta Kiinan-työtä tekevässä kristillisessä järjestössä. Hän siirtyi TWR:n palvelukseen keväällä 2011. Hänestä tuli Radioseminaarin (SOTA) johtaja, ja ponnistelut kiinalaisten seurakuntatyön koulutuksen hyväksi alkoivat. SOTA-lyhenne tulee sanoista Seminary On the Air.
Sansa on tukenut Radioseminaaria jo 10 vuotta
Sansa on tukenut mandariinikiinankielistä Radioseminaari-ohjelmaa tammikuusta 2007. Radioseminaarin, jonka pyrkimyksenä on kouluttaa kiinalaisia pastoreita, toiminta alkoi vuonna 2001. Aluksi opetukset radioitiin lyhytaalloilla. Viisi vuotta sitten TWR alkoi välittää opetukset ja oppikirjat internetin kautta.
– Vuonna 2013 teimme kuusiosaisen oppikirjasarjan ja painatimme kirjat Kiinassa. Seuraavana vuonna otimme käyttöön MP3-soittimet, nekin kiinalaista tuotantoa. Nyt painavia kirjoja käytetään vähemmän ja taulutietokoneita enemmän. Nuo SOTA-tabletitkin on valmistettu Kiinassa.
– Ne sisältävät yli 2000 sivua oppikirjoja sekä yli 500 tuntia opetuksia ja luentoja audioina, äänitallenteina. Vuodesta 2016 lähtien Kiinan hallinto on “blokannut” Radioseminaarin kotisivut, joten opiskelijoiden ainoa keino on nyt saada aineistot suoraan Radioseminaarilta. Muualle internetiin he eivät tableteilla voi mennä, Tsui korostaa.
– Ensi vuonna otamme käyttöön USB-muistitikut. Yritämme jatkuvasti kehittää opiskelua helpottavia keinoja ja välineitä. Annamme radioseminaarilaisille myös lähiopetusta, mutta pääosin he etäopiskelevat iltaisin kotona, koska ovat päivisin töissä.
Radioseminaarin opetus on raamatullista
Valtion uskontoasioiden virastolla (SARA) on päätösvalta uskontoon liittyviin asioihin Kiinassa, ja viime syksynä esiteltiin 26 uutta määräystä uskontoasioiden sääntöihin. Niihin perustuen esimerkiksi vain SARA:n hyväksymä uskonnollinen toiminta on sallittua, kokoontua saa vain SARA:n uskonnolliseen käyttöön hyväksymissä tiloissa, uskonnollisia aineistoja ei saa julkaista ilman SARA:n hyväksyntää… Teologiaa ei saa opiskella missään koulussa, eikä kutsua itseään pastoriksi ilman SARA:n hyväksyntää.
William Tsuin mielestä TWR, pidemmältä nimeltään Trans World Radio, tunnetaan Kiinassa. Sen logo on muun muassa painettu Radioseminaarin oppikirjoihin ja tabletteihin. Opetus on raamatullista, eikä järjestöä pidetä maassa häirikkönä.
Huolta herättäviäkin erilaisia uskovia Kiinassa on, kuten lahkoiksi tai kulteiksi kutsutut ryhmät. Tai sellaiset, jotka yrittävät puuttua politiikkaan ja kannustaa seurakuntia taistoon maan hallintoa vastaan. Myöskään ihmiset, jotka käyttävät uskontoa haaliakseen rahaa, eivät ole suosiossa.
Opiskella voi myös Kiinan ulkopuolella
Monet Radioseminaarissa opiskelevat ovat jo työskennelleet useamman vuoden seurakunnissa. Kolmivuotinen opintokokonaisuus tähtää kirkon työntekijöiden valmiuksien kehittämiseen ja todistuksen saamiseen. Muuallakin kuin Kiinassa asuvat mandariinikiinaa puhuvat voivat osallistua koulutukseen, kunhan tulevat hyväksytyiksi mukaan.
William Tsuin unelmana on, että ennen kuin hän itse kohtaa Jeesuksen Radioseminaarista ehtisi valmistua ainakin 3000−4000 opiskelijaa.
− Meillä ei ole toimistoa Kiinassa ja vain kuusi henkilöä tarkistamassa noin 1700 opiskelijan tenttejä. Viidessä vuodessa on valmistunut 500, joista parisataa viime vuonna.
Satoa on paljon, sadonkorjaajia vähän
William Tsui syntyi Hongkongissa buddhalaiseen perheeseen vuonna 1956, mutta muutti jo 17-vuotiaana Kanadaan, jossa asuu edelleen. Tammikuussa 1975 hän hyväksyi Jeesuksen Vapahtajakseen, kuten sittemmin monet hänen sukulaisensa.
Tsui opiskeli ensin insinööriksi ja oli Yhdysvaltojen puolella rakentamassa ydinvoimaloita. Työntekijöitä, jotka yrittivät ansaita mahdollisimman paljon rahaa, oli paljon. Elämän tarkoitus ei heitä kiinnostanut. Tsui evankelioi päivittäin minkä ehti, mutta koki sen riittämättömäksi. Hän ryhtyi uudelleen opiskelemaan ja on nykyisin teologiaa pääaineenaan opiskellut tohtori.
Yhä edelleen Tsuin rakkain raamatunlause on: “Satoa on paljon, mutta sadonkorjaajia vähän.” (Luuk. 10:3).
Leena Punkari ja Tiina Virtanen
Hiljattain tuli julkisuuteen tieto, että Kiinassa olisi hyväksytty uusia säännöksiä, joilla säädeltäisiin uskonnonharjoitusta, ja jotka astuisivat voimaan 1. helmikuuta ensi vuonna. Asia ei ollut mitenkään esillä William Tsuin haastattelun yhteydessä.