Hyppää sisältöön

Aasian hiljainen vallankumous

Herään hätkähtäen keskellä yötä. Ulkoa kuuluu valittava rukouskutsu läheisestä moskeijasta. On vielä täysin pimeää, mutta oikeauskoisia kutsutaan aamuneljältä aloittamaan päivä rukoillen. Katson kelloa ja rojahdan takaisin peiton alle, vielä voin hetkeksi nukahtaa ennen aamupalaa.

Kävellessäni aamulla palaveriin vastaan tulee mustiin jilbabiin eli kokopitkiin kaapuihin pukeutuneiden naisten ryhmä äänekkäästi ja iloisesti keskustellen. Vain silmät juuri ja juuri pystyy erottamaan hunnun takaa, mutta ohi kävellessä jotain yllättävää huomaan: naisten kengät vilahtavat kaavun alta sekunnin murto-osan ajan. Korkokenkiä – hämmästelen. Värikkäitä ja nykymuodin mukaisia.  Aivan jotain muuta kuin ulkomaalaisena oletin. Vaatetus ei kerro, mitä sydämessä liikkuu.

Rauhan rakentaminen alkaa omasta sydämestä

Päivällä istun nuorten muslimiopiskelijoiden kanssa kuunnellen, kun he puhuvat rauhasta ja anteeksiantamisesta. Se aihe kiinnostaa kaikkia. Jokaisella huivipäisellä naisella, jonka kadulla ohitin, oli kädessään älypuhelin. Niin on myös jokaisella opiskelijalla, ja kuvia otetaan sosiaaliseen mediaan ahkerasti. Hymyä ja iloisia kuvia. Silmissä näkyy toivonkipinä. Kiitollisuus täyttää mieleni. Siemen itää.

Idän viisaan miehen tapaaminen

Illalla tapaan miehen, parrakkaan, valkoisiin vaatteisiin sonnustautuneen uskonnollisen johtajan. Luja mutta lämmin kädenpuristus. Hänen silmistään näkyy ilo ja levollisuus. Keskustelemme viisi tuntia. Illan aikana hän kertoo, miten oli nuorena sissinä rakentamassa islamilaista kalifaattia. Tappamassa vääräuskoisia, kunnes elämään astui viisaus nimeltä Jeesus.

Näin tapahtuu vain elokuvissa, ajattelen, mutta se muutos, ilo ja levollisuus, mikä huokuu tästä miehestä, on hyvin konkreettista. Rukoilemme toistemme puolesta illan päätteeksi. Kiitollisuus täyttää mieleni. Jumala tekee työtään miljoonien ihmisten elämässä, vaikka emme siitä paljon kuulekaan.

Kotona odotti yllätys

Suomeen palattuani huomaan illalla älypuhelimeen tulleen viestin Aasiassa asuvalta ystävältäni. Buddhalainen kotiavustaja on ottanut Jeesukseen elämäänsä. Mistä hänelle hyvää kristillistä opetusta, mistä seurakunta? Onneksi tunnen muutamia viisaita kristittyjä Sri Lankasta. Laitan viestiä älypuhelimella heille kysyäkseni yhteystietoja paikalliseen seurakuntaan ja mitä hyvää opetusta hän voi kuunnella äidinkielellään älypuhelimensa kautta.

Kiitollisuus täyttää mielen. Taas olen päässyt näkemään ja todistamaan, miten Jumalan sydänten vallankumous etenee – ihminen kerrallaan.

Kiinnostaako Aasia ja medialähetystyö?

Olen muuttamassa vaimoni Päivin kanssa Aasiaan tammikuussa 2019. Vastaan Sansan Aasian-yhteistyöstä ja toimin neuvonantajana erilaisissa digitaalisen median kehityshankkeissa. Päivi taas toimii aluetiedottajana.

Haluatko kuulla jatkossakin, mitä työssämme ja elämässämme tapahtuu? Liity ystävärenkaaseemme!