Evankeliumin palapeli
Jonotan thaimaalaisen ostoskeskuksen kassalle. Edellä olevat kiinalaiset ottavat näppärästi kuvan kassalla olevasta qr-koodista, näyttävät sen jälkeen puhelimen näyttöä kassalle ja lähtevät ostosten kanssa pois. Kaikki tämä tapahtuu Kiinan suosituimman älypuhelinsovelluksen WeChatin avulla. Joka minuutti tehdään yli miljoona ostosta, jossa maksu tapahtuu tämän sovelluksen avulla. Joka minuutti luetaan yli neljä miljoonaa artikkelia tai kommenttia. Maailmanlaajuisesti sovellusta hyödyntää jo 960 miljoonaa ihmistä. Myös miljoonat kristityt.
Keskustelen aasialaisen kristillisen radioaseman toimistossa. Minulle selitetään, miten he tekevät kristillisiä ohjelmia useilla kielellä ja murteilla. Kuuntelen studiossa hetken. Sisällöstä en ymmärrä, mutta aistin rakkauden ilmapiirin näitä kuuntelijoita kohtaan. Yleisöä selvästi kunnioitetaan, he eivät ole kohde vaan ystäviä. Jotkut ohjelmista kopioidaan vieläkin C-kaseteille, osa muistitikuille tai cd-levyille, riippuen radioasemien käyttämästä teknologiasta.
Kahvihuoneessa kuuntelen, kun toimittajat kertovat tarinaansa kääntymisestään buddhalaisuudesta Kristuksen seuraajiksi. Aina mukana on ollut ihmisiä, jota ovat välittäneet heistä, kohdanneet ja halunneet auttaa silloisten elämänkysymysten keskellä.
Kuuntelen netin kautta japanilaista kontaktiohjelmaa, jossa juontaja Keiko vastaa kuuntelijoiden kysymyksiin antaumuksellisesti, välillä ääni sympatiasta väristen. Huolia on paljon perheissä, kuten työttömyyttä, talousvaikeuksia, uskon kysymyksiä ja ihmissuhdeongelmia.
Aasialaiset kehityksen kärjessä
Olen iloinen ja kiitollinen siitä, että teknologia on myös kristillisessä käytössä. Käytössä ovat ne mediakanavat, joita ihmiset käyttävät mieluiten. Silloin radio- ja tv-ohjelmat ovat miljoonien ulottuvilla. Muutoksen tuulet puhaltavat. Asetelma lännen ja idän kanssa on muuttunut. Nyt kehityksen kärjessä ovat aasialaiset. Teknologiauutuudet julkaistaan useimmiten ensin Kiinassa ja vasta sen jälkeen muualla.
Sosiaalisen median ja internetin muutokset ovat niin nopeita, että on jatkuvasti opeteltava uutta. Mielenkiintoista on seurata, miten mediankäyttötavat ja mediamieltymykset muuttuvat. Siinä muutoksessa moni radiostudio ei ole pysynyt mukana, mutta Sansa voi auttaa.
Evankeliumin palapeli koostuu monesta osasta. Yhdessä ne muodostavat tehokkaan ja laajoja yleisöjä tavoittavan kokonaisuuden.
Tarvitaan mediaa laajojen massojen tavoittamiseen. Tarvitaan ilosanomaa ja toivon sisältöjä. Tarvitaan paikallisia tapoja ja arvoja tuntevia ihmisiä. Tarvitaan rukoilijoita, jotta ihmisten sydämissä tapahtuu löytöjä ja vapautusta. Tarvitaan avuliaita käsiä. Jokaiselle on oma paikkansa, jotta evankeliumin palapeli on täydellinen.