Ilman yhteistyötä olemme kuin hiekanjyvä aavikolla
”Yksin tässä työssä olemme kuin hiekanjyvä aavikolla ilman suuntaa ja päämäärää. Ilman rukousta ja resursseja ei ketään voida lähettää eikä Sansa voi paikallista yhteistyökumppania tukea”, muistutti Sirpa Rissanen puheessaan Medialähetyspäivillä Hyvinkäällä 11.6.2023. Kuva: Savvas Kalimeris / Unsplash.
Tuon terveiset Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Keski-Aasian alueelta, missä koordinoin Sansan partneriyhteistyötä Kyprokselta käsin. Tällä maantieteellisellä alueella suuri osa ihmisistä elää maissa, joissa sosiaaliset ja kulttuuriset esteet vaikeuttavat kirkon kasvua ja toimintaa. Ihmisillä ei ole välttämättä vapautta valita omaa uskontoaan. He elävät usein vailla tulevaisuuden näköaloja.
Piispa Kaisamari Hintikka puhui Medialähetyspäivien juhlamessun saarnassa kylvöstä, uudesta kasvusta ja sadosta. Medialähetystyössä mekin kylvämme, mutta sadon korjaavat usein muut toimijat, paikalliset kirkot. Niin sen pitääkin olla.
Monissa maissa media voikin olla ainoa keino kylvää uskon siemeniä, joko vasta kynnettyyn peltoon, tai jo itäneiden siemenien rinnalle jo kerran kylvettyyn maahan, opetuslapseuttamaan ja vahvistamaan kristittyjä, jotka elävät vähemmistöinä – jopa vainottuinakin – omissa maissaan.
Sanoma on keskiössä
Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän alueen väestöstä 60 prosenttia on alle 30-vuotiaita. Alueen väestöstä yli 80 prosentilla on pääsy satelliittitelevision ilmaiskanavien äärelle. Nuorissa on alueen tulevaisuus ja potentiaali.
Yhteistyötä tällä alueella teemme mm. TWR:n ja satelliittitelevisiojärjestö SAT-7:n kanssa. Tuemme mediatyötä ja mediakoulutusta myös Pakistanissa ja Israelissa. Sansan tukemana Toivoa naisille -työtä radioidaan tällä maantieteellisellä alueella turkin, arabian, kurdin ja Keski-Aasian kielillä.
Turkin-, farsin-, darin-, kabyylin-, tadžikin- ja arabiankielisiä ohjelmia lähetetään Sansan tuella mm. Algerian, Marokon, Tunisian, Afganistanin ja Syyrian kaltaisiin maihin.
Hengelliset opetusohjelmat kertovat kristinuskon totuuksista ja selittävät Raamattua. Nuortenohjelmat perustavat opetuksensa Raamatun arvojen pohjalle. Ohjelmat ohjaavat omaehtoiseen ajatteluun ja haastavat miettimään itse.
Ohjelmat kertovat kuulijoille, että Jumalan armoa ja rakkautta riittää heillekin. Ohjelmat myös haastavat paikallisia kristittyjä mukaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Kaiken keskiössä täytyy kuitenkin olla sanoma pelastuksesta Jeesuksessa.
Radiossa kuuluu Jumalan ääni
Haluan jakaa teille kaksi sydäntäni koskettanutta kuuntelijapalautetta parin viikon takaiselta Etiopian matkaltani. Etiopiassa radio-ohjelmia kuunnellaan monissa perheissä muistikorteilta.
Eräs oromonkielinen mieskuuntelija, Debela nimeltään, kertoi minulle, kuinka hänen vanhemmillaan oli tapana kerätä koko perhe iltaisin olohuoneeseen radion ääreen. Perheen isä avasi radion ja sanoi: “Kuunnellaan, mitä Jumala puhuu meille tänä iltana.” Debela kertoi, että hänen ja hänen sisarustensa usko on rakentunut sen tiedon varaan, mitä he ovat kuulleet radiosta. Nyt hän jatkaa tuota samaa traditiota oman perheensä kanssa. Hän totesi ihmisten puhuvan usein, että radiossa kuuluu Jumalan ääni.
Toiselta, amharankieliseltä mieheltä kysyin, miten hänen puheensa naisista ovat niin ylistäviä, epätyypillisiä tässä kulttuurissa. Oliko se lähetyksen ylläpitämän koulun peruja kenties.
Hän sanoi minulle: kun ihminen avaa sydämensä Jumalan sanalle ja ottaa sen vastaan, se muuttaa ihmisen. Tasavertaisuus kuuluu kaikille, niin miehille kuin naisillekin, se on raamatullista. Hän seuraa radion amharankielistä raamatunopetusohjelmaa.
Todistuksia uudesta toivosta
Pienryhmätoiminta ja kuuntelijoiden ja katsojien kanssa käydyt keskustelut auttavat kuulijoita verkostoitumaan, jotta he voivat kasvaa uskossaan. On heitäkin, jotka eivät voi edes omille sukulaisilleen kertoa uskostaan Jeesukseen. He ovat täysin yksin uskonsa kanssa.
Eikä aina edes tarvitse matkustaa kauas kuullakseen ihmisten kertomuksia. Voin kuulla saman vieraillessani Pohjois-Kyproksella, missä Sansa tukee TWR:n Toivoa naisille -työtä esimerkiksi Iranista, Afganistanista ja Syyriasta tulleiden naisten parissa. Kuulemme myös todistuksia uudesta toivosta, jonka ihmiset ovat saaneet kuullessaan median välityksellä viestin rakastavasta ja armahtavasta Jumalasta.
Avoimin mielin tulevaisuuteen
Tulevaisuuteen haluamme Sansassa katsoa avoimin mielin. Olemme avoimia uusille kumppanuuksille. Haluamme hyödyntää teknologian uusia mahdollisuuksia. Syventää jo olemassa olevia yhteistyömuotoja ja paikallista osaamista kohdemaissa. Olemme edelleenkin Kristus-keskeisesti toivon asialla ja viemme sitä toivon sanomaa, minkä olemme jo itse löytäneet Kristuksessa.
Ohjelmien ja työn todelliset, kauaskantoiset vaikutukset näemme vasta vuosien päästä. Eikä muutos ole koskaan vain meidän ansiotamme. Me teemme sitä yhdessä muiden lähetysjärjestöjen, kirkkojen, seurakuntien, kotipiirien, rukousryhmien, järjestöjen ja teidän kaikkien kanssa.
Yksin tässä työssä olemme kuin hiekanjyvä aavikolla ilman suuntaa ja päämäärää. Ilman rukousta ja resursseja ei ketään voida lähettää eikä Sansa voi paikallista yhteistyökumppania tukea.
Kiitos siitä, että olet mukana viemässä toivoa ja tulevaisuuden näköaloja median keinoin erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille. He ovat tulevaisuuden aikuisia ja vanhempia. Jumala tekee työtään heidänkin sydämissään. Yksi sydän kerrallaan.
Puhe Medialähetyspäivien päätösjuhlassa Hyvinkäällä 11.6.2023. Katso päätösjuhlan tallenne: