Hyppää sisältöön

Iloisten yllätysten palapeli

Katunäkymä Taiwanilta.

Sitä voisi luulla, että en enää yllättyisi mistään lähetystyössä, koska olen aika monessa liemessä keitetty. Toisin kävi. Olin mediatyön konferenssissa Taiwanilla ja haastattelin Sansan yhteistyökumppaneita. Saan päähäni kysyä, mitä nuoruuden yhteyksiä eri maiden mediatyön johtajilla on suomalaisiin lähetystyöntekijöihin. Tuskin paljoakaan, ajattelin, mutta kysynpähän vaan.

Kysymys herätti heti mielenkiintoa. Eräs johtaja oli käynyt suomalaisten lähettien järjestämää konekirjoituskurssia Hong Kongissa ja toinen opiskellut englantia Japanissa luterilaisten johdolla. Jotkut olivat kohdanneet norjalaisia lähetystyöntekijöitä, ja yhteistyökumppanimme oli opiskellut Taiwanilla nykyisen kirkon lähetysteologi Jukka Kääriäisen johdolla. Sain itse saarnata ja vierailla seurakunnassa, jonka olivat perustaneet norjalaiset lähetystyöntekijät, ja heidän pastorinsa oli saanut opetusta suomalaisten ylläpitämässä teologisessa seminaarissa.

Olet tärkeä palanen

Lähetysseminaarissa Haminassa pohdittiin lähetyksen palapeliä, miten Jumala liittää meidät suomalaiset maailmanlaajaan työhönsä. Jumalan palapeli on aina suurempi kuin osaamme edes kuvitella. Hyvä paimen etsii aina yhtä kadonnutta, vaikka ympärillä olisi miljoonia. Yksi konekirjoituskurssilainen on tärkeä. Yksi englannin opiskelija on tärkeä. Yksi suomalainen rukoilija ja työn lahjoittaja on tärkeä.

Kumpikin aasialainen medialähetysjohtaja kertoi, että ei vielä näillä kursseilla oppinut tuntemaan Jeesusta, mutta kipinä kristinuskoa kohtaan syttyi. Ja nyt he tekevät työtä medialähetysjärjestössä.

Palapelissä jokainen pala on merkityksellinen. Joskus väsymme, kun näyttää siltä, että lähetystyön rivit harvenevat ja Suomessa ei enää kiinnostuta asiasta eikä edes kasteta lapsia niin kuin ennen. Tässä palapelissä tarvitsemme kumppaneidemme katsetta ja palautetta.

– Se konekirjoituskurssi oli minulle tärkeä, ilman sitä en olisi nyt tässä tekemässä kirkon työtä. Lähettäjien rukoukset ovat tärkeitä, ilman teitä en jaksaisi vaikeassa alati muuttuvassa tilanteessa, kertoi medialähetysjohtaja Hong Kongista.

Lähetyksen palapelissä erikoisuutena on se, että “elämän saa lahjaksi, jos sen antaa alttiiksi”, niin kuin virressä 428 sanotaan. Tämän ihmeen voi itse kokea, ja konkarikin voi yllättyä aina uudelleen.