Hyppää sisältöön

Iranilaisen Manin matka: Kristillinen media auttoi irti riippuvuudesta

Mies katsoo rannalla auringonlaskua.

Iranilaisen Manin matka kulki riippuvuudesta ja elämän tummista vesistä takaisin elämään. Tukenaan hänellä olivat SAT-7 Parsin persiankieliset ohjelmat ja katsojapalautetiimi. Kuva: Mohammad Ali Mohtashami / Unsplash.

Iranissa on arviolta lähes kolme miljoonaa huumeongelmaista. Iranilaisen Manin syöksy pimeyteen alkoi päihteiden väärinkäytöllä ja johti vakaviin mielenterveysongelmiin. Mani muistelee olleensa jatkuvasti pahojen henkien piinaama. Hän tunsi kuoleman kylmän, väistämättömän lähestymisen, ja epätoivo varjosti kaikkea.

– Olin huonossa jamassa, hän sanoo. Kymmenen kuukauden jatkuvan käytön jälkeen aloin oireilla henkisesti. Mielenterveyteni järkkyi, ja sitä kesti neljä vuotta. Lääkityksen sijaan minut vietiin uskonoppineiden puheille, mutta tilanteeni vain paheni.

Vaikeina aikoina Mani löysi kristillisen SAT-7 Pars -televisiokanavan, sen persiankieliset opetusohjelmat ja katsojapalautetiimin. Hän tutustui kristinuskoon ja alkoi vähitellen ymmärtää jotain siitä.   

– Ymmärsin, että Jumalan todellinen sana on Raamatussa, Mani kertoo.

Tämä uusi usko oli valon pilkahdus hänen pimeydessään. Alkoi pitkä parantumisen polku. Mani oppi rukoilemaan, ja se auttoi häntä jaksamaan eteenpäin.

Parantuminen on prosessi

Manin muutos ei tapahtunut dramaattisesti. Muutos oli prosessi, jota hän kuvailee Jumalan jatkuvan hyvyyden ajamaksi. Vaikka haasteita ja menneisyyden haamuja riitti, Mani löysi lohtua ja voimaa uskostaan.

– Jumala oli armollinen minulle, hän pohtii ja tunnustaa myös jumalallisen väliintulon, joka oli ratkaiseva tekijä hänen parantumisessaan.

Mani on nyt 36-vuotias. Elämässä on haasteita ja hän tarvitsee edelleen masennuslääkkeitä. Hänen elämänkatsomuksensa on kuitenkin radikaalisti muuttunut. Hän on täynnä kiitollisuutta.

– Kiitos Jumalalle, joka on kaikkialla ja rakastaa meitä, hän sanoo.

Manin tarina ei kerro vain hänen henkilökohtaisesta muutoksestaan. Osansa on myös persiankielisellä SAT-7 Pars -kanavalla ja sen katsojatuen tiimillä. Mani on kiitollinen monille, jotka olivat hänen rinnallaan, rukoilivat ja tukivat vaikeina aikoina. Yhteisön tuki oli tärkeää parantumisprosessissa.

***

Kristillinen satelliittitelevisio SAT-7 on yksi Sansan yhteistyökumppaneista Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Keski-Aasian alueella (MENA). SAT-7 lähettää ohjelmia persian kielen lisäksi arabian ja turkin kielellä. Niitä voi seurata myös SAT-7 Plus -sovelluksella.

Opiaattien käyttöluvut ovat Iranissa yksi maailman korkeimmista. Arvioilta 1,5 prosenttia Iranin 15–64 -vuotiasta huumeidenkäyttäjistä on naisia (United Nations Office on Drugs and Crime).

Lähde: SAT-7