Hyppää sisältöön

Pysähdyksiä ja juoksua

Silitän Oskarin 96 v poskea, hyvästelen ja kerron, että lähden Hyvinkäälle töihin.

Pysähdyksiä Oskarin kanssa.

“Nähdään pari viikon päästä”, sanon. Vaikka muistisairaus pakottaa elämään hetkessä, niin jostain syövereistä Oskari osaa vastata tähän: Oi, onpa pitkä aika… Alkukesä pärjättiin vielä mieheni enon kanssa kotona Parikkalan Saarella. Sitten Oskarin liikkuminen vaikeutui sen verran, että hän kaatuili, lopulta joutui sairaalaan ja sieltä hoitokotiin. Tämä vapautti minulta aikaa muihin kesäpuuhiin ja kuntoiluun. Tosin loppukesästä Oskarin kanssa käytiin vielä toinen sairaalakierros, joten loma kului kyllä vauhdilla.

Työn vastapainona elämääni on kuulunut viimeisen kymmenen vuoden aikana vanhuksien hoitoa. Kolme heistä on päässyt jo perille. Jokainen elämä ja saattomatka on jättänyt jälkensä: omanlaisen pysähdyksen elämään ja myös riemun siitä, että elää ja pääsee liikkeelle!

Liikkuminen on lahja

Tämän kaiken keskellä olen aloittanut uuden harrastuksen – juoksun. Se antaa virtaa arkipäivään. Juosta voi niin itärajalla, työmatkoilla kuin kotona Hyvinkäälläkin. Ilman hyvää syytä ei tule liikuttua, mutta omalla kohdallani Run for Missions -juoksuhaaste on pitänyt juoksuharrastuksen mielessä. Kun saa olla järjestämässä tapahtumaa, niin myös kaverit tsemppaavat liikkeelle. Kävely ja juoksu ovat siitä hyviä harrastuksia, että niitä voi harjoittaa silloin, kun on aikaa. Ja mikä parasta, on ihanaa tietää, että juoksulla on vaikutusta laajemminkin.

Sansan aloittama juoksuhaaste on levinnyt jo niin, että muutama seurakunta ja neljä kirkon lähetysjärjestöä on mukana. Tähtihetkiäni tänä vuonna oli kuulla, että verkoston jäsenet kannustavat toisiaan ja haastavat seurakuntia mukaan. Myös Radio Dei on mukana viestintäyhteistyössä, ja radio-ohjelmissa on haastateltu juoksijoita.

Koska tilanteet vaihtelevat, joskus juoksen paljon – ja joskus vähemmän. Yritän juosta sekä Tampere Maratonin yhteydessä maratonviestissä 25.8. sekä 1.9. Midnight Runissa Helsingissä kymmenen kilometriä. Onneksi ajalla ei ole väliä, osallistumisella on. Juoksen tänä vuonna Intian Toivoa Naisille -työn puolesta.

Elämä on pysähdyksiä ja liikettä. On tärkeä osata molempia. Pysähtymään meitä opettavat tai pakottavat esimerkiksi muistisairaat, joille tärkein ja joskus pieni tietoinen hetki on nyt. Toisaalta liikkeellä oleminen on elämän merkki. Kun nämä molemmat puolet ovat elämässä tasapainossa, voi hyvin olosuhteista huolimatta. On myös tärkeää muistaa, että kaikesta huolimatta kristityn elämässä paras on aina edessä.

Tutustu lisää: sansa.fi/juoksuhaaste

#R4Mjuoksu kutsuu mukaan kaikkia, jotka haluavat edistää lähetystyötä – niin järjestöjen kuin seurakuntien väkeä. Olet tervetullut kannustamaan paikan päälle Tampereelle 25.8. tai Helsinkiin 1.9.!

Tampere Maratonin R4M-piste Ratinan stadionilla avautuu 25.8. klo 9.30. Tampereen juoksun yhteydessä on myös After run, ovet ovat auki klo 15 alkaen osoitteessa Näsilinnankatu 26, II krs. Ohjelma alkaa virvokkeilla klo 16 maissa.

Helsingissä Midnight Runin alkutapaaminen eli preparty on 1.9. klo 19–20.30 Kirkon talossa, Eteläranta 8, yhteistyössä Jaakko Rusaman kanssa, joka myös tulee juoksemaan. Kannustusjoukot ovat myös tervetulleita tähän tilaisuuteen!

Voit tukea myös juoksijoita/maratonjoukkueita!