Hyppää sisältöön

Siunausten laskemista koronaväsymyksen keskellä

Mies nukkuu istuallaan maski kasvoillaan.

Mies nukkuu istuallaan maski kasvoillaan.

Olen läpeeni kyllästynyt tähän koronatouhuun, kaikkine rajoituksineen, maskeineen, uutisineen ja asiantuntijalausuntoineen. Olen ollut jo pitkään, enkä varmaan ole yksin tuntemuksineni. Tekisi mieli sanoa, että EVVK (“ei voisi vähempää kiinnostaa”) ja vetää peitto korville.

Yksi kamelinselän katkeamiskohta oli Koronavilkun ilmoitus mahdollisesta altistumisesta aikaisemmin talvella. Olin suunnitellut, että voisin vihdoin tavata joitain ystäviä, joita en ollut nähnyt pitkään aikaan. Koronavilkun ilmoitus muutti nuo odotukset kymmenen päivän omaehtoiseksi karanteeniksi. Masennuin. Varsinkin yksinelävänä todellisten kohtaamisten puute on ollut myrkkyä sielulle.

Count your Blessings

Kaiken koronaväsymyksen keskellä mieleeni jäi pyörimään eräs keskustelu Jumalan siunausten muistelemisesta. Englanniksi sanotaan “count your blessings” eli laske siunauksesi. Se ei ole viime aikoina tullut mieleen. Pikemminkin olen halunnut mököttää ja muistuttaa Jumalaa “kaikesta kurjasta”.

Vähän vastentahtoisesti aloin kuitenkin miettiä elämäni siunauksia. Ei niitä kauan tarvinnut hakea. Lähtien katosta pään päällä, leivästä pöydässä ja läheisistä ihmisistä edeten mielenkiintoiseen työkenttään ja moniin mahdollisuuksin, joita minulla suomalaisena, rikkaan hyvinvointivaltion naisena on mahdollisuus toteuttaa. Siunausten listasta muodostuikin todella pitkä.

Siunauksia laskiessa erityisesti mieleen tuli myös tavallisen arjen siunaus. Se, jos mikä, on korostunut tässä koronarajoitusten sävyttämässä ajassa. Kaipaan arkea, johon kuuluvat työmatkat ruuhkajunassa, rupatteluhetket työpaikan kahvinkeittimen luona, ex tempore -kaupassakäynnit, harrastuksiin kiiruhtamiset, ystävien tapaamiset ja kyläilyt kotona.

Resilienssin vahvistamista

Uskon, että Herra ei pahastu minun mököttämisestäni. Uskon, että hän myös suhtautuu hyvin lempeästi kokemiimme vaikeisiin aikoihin. Hän ei piiskaa jaksamaan vielä vähän lisää. Erityisesti psalmeista voimme lukea, kuinka Daavidkin valitti tuskaansa ja ahdinkoaan Herralle. Luulen, että Herra arvostaa rehellisyyttämme Hänen edessään. Jos ei tunnu hyvältä, niin ei tunnu. Oleellista on ehkä se, että vuodatamme sydämemme juuri Hänelle.

Herra myös tietää, miten vaikeista ajoista selvitään. Raamattu muistuttaa meitä kääntämään katseemme Hänen hyvyyteensä. Muun muassa Psalmissa 103 kehotetaan: “Kiitä Herraa, minun sieluni, äläkä unohda, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt.”

Tänä päivänä puhutaan paljon resilienssistä. Sitä voisi luonnehtia esimerkiksi sietokyvyksi kestää vaikeita kokemuksia ja vaiheita. Raamatun kehotus muistella Herran hyvyyttä vaikeina aikoina on mitä parhainta resilienssin harjoittamista. Laskekaamme siis Herran siunaukset myös koronapandemian keskellä.

Kirjoitus on julkaistu myös Lähde-lehdessä 1/2021.

Kuva: Jusdevoyage / Unsplash.