Innostusta ja inspiraatiota Wienin-visiomatkalta
Wienissä asuva ja työskentelevä Jari Vähäsarja (vas.) johdatti Marjo Kuoppa-ahoa, Kati Lückea ja muita Sansan visiomatkalaisia nykyisen kotikaupunkinsa keväisillä kaduilla. Kuva: Mervi Viuhko.
Elämme reformaation merkkivuotta. Vuonna 1517 Martti Luther naulasi teesinsä, joissa tuomitsi jyrkästi katolisen kirkon. Vastauskonpuhdistus oli katolisen kirkon reaktio reformaatioon ja protestantismin leviämiseen 1500-luvun Euroopassa.
Sansan järjestämä visiomatka 2.–4.4.2017 suuntautui Itävallan Wieniin ja Slovakian Bratislavaan, joissa vastareformaatio ilmeni rajuna pitäen sisällään muun muassa pakkokarkotuksia. Yhtenä vierailukohteena oli suomalainen kirkko, jossa pastori Ella Boba kertoi luterilaisten ja reformoitujen historiasta sekä nykytilanteesta.
– Vastareformaation aikana osa väestöstä eli salaprotestantteina. He olivat mieleltään ja sydämeltään luterilaisia, mutta ulkoisesti harjoittivat katolilaista uskoa. Tänä päivänä Itävallan väestöstä 3,4 prosenttia on luterilaisia. Pääsiäisen aikaan pitkäperjantai on luterilaisten oma erityinen pyhä, jolloin kirkko on täynnä, Ella Boba sanoi.
Yhteistä tietä reformaatiosta nykypäivään
Katolilaiset ja luterilaiset ovat myöntäneet virheensä. Vastauskonpuhdistuksen aika on ohi. Nyt eletään yhteisen todistuksen aikaa.
Lokakuussa 2016 Ruotsin Lundin tuomiokirkossa paavi Franciscus piti rukouksen, jossa hän kiitti kaikesta siitä, mitä luterilaisuus on antanut katoliselle kirkolle. Paavi allekirjoitti sopimuksen ja päästiin kokemaan, kuinka ekumenia on edistynyt ja kriittisyys vähentynyt. Yhteistä tietä on kuljettu monta sataa vuotta, ja nyt on aika osoittaa keskinäistä rakkautta käytännössä.
Itävallan protestanttisuudelle on leimallista maalikkojen vahva merkitys ja rooli kirkkojen työssä. Ella Boba kertoi sen juurten olevan vastauskonpuhdistuksen ajoissa, jolloin suuri määrä pappeja ja opettajia oli karkotettuna maasta. Tänäkin päivänä papin rinnalla on aina maallikko sekä toiminnoissa mukana joukko vapaaehtoisia seurakuntalaisia.
Itävallan suomalainen evankelis-luterilainen seurakunta tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa. Se myös julkaisee Sinitaivas-lehteä sekä kokoaa väkeä yhteen muun muassa jumalanpalveluksissa, avointen ovien illoissa ja perhekerhoissa.
Tutustumista TWR:n työhön Wienissä ja Bratislavassa
Sansan lähetystyöntekijöinä Wienissä työskentelevät Eeva ja Jari Vähäsarja toimivat visiomatkan asiantuntijaoppaina sekä Mervi Viuhko matkanvetäjänä Suomesta käsin. 14 hengen ryhmä tutustui Vähäsarjojen työhön sekä kansainvälisen medialähetysjärjestö TWR:n työhön ja työntekijöihin niin Wienin kuin Bratislavan toimistoissa.
Moni työntekijä kertoi myös oman puhuttelevan tarinansa siitä, kuinka Jumala on kutsunut heidät työhönsä. Tämä rohkaisi ja puhutteli matkalaisia.
Bratislavan TWR:n toimipisteen johtaja, operointipäällikkö Daniel Plett kuvasi, kuinka tehokkuuttakin tärkeämpää radio-ohjelmien lähettämisessä on luotettavuus. Viikoittain operointikeskus huolehtii, että 400 tuntia kristillistä radio-ohjelmaa 85 kielellä tavoittaa kuulijansa.
Kaikkineen TWR tuottaa ja kustantaa lähes 350 radio-ohjelmaa. Valaisevaa oli myös kuulla, kuinka TWR tukee kumppaneitaan varainhankintamenetelmissä, niiden sitä tarvitessa ja halutessa.
TWR:n Euroopan viiden toimiston työyhteydessä on 13 kansallisuutta ja noin 60 työntekijää. Yhteisenä tavoitteena on, että voitettaisiin sieluja Kristukselle, kuvasi saksalainen henkilöstöjohtaja Heike Huhn.
Mediakouluttaja Ted Siemens puolestaan kertoi kaiken alkavan sen miettimisestä, mikä on radio-ohjelmien yleisö ja mikä on kuuntelijan todellisuus. Evankeliumi pysyy samana, mutta se kuinka siitä kerrotaan, poikkeaa eri kulttuureissa.
Ensimmäistä kertaa kristillisen järjestön ryhmämatkalla
Marja ja Matti Väänänen olivat ystävän vinkkaamana ensimmäistä kertaa mukana kristillisen järjestön järjestämällä matkalla.
– Kristillinen radiotyö kiinnosti, sillä olen harrastanut radiotyötä vuosien ajan. Lisäksi Wien oli vielä valloittamatta, Matti kertoi.
Susanna Javanainen on kuunnellut vuosien ajan Sansan Raamattu kannesta kanteen -radio-ohjelmaa ja sitä kautta oppinut paljon myös medialähetystyöstä.
– Nyt sain tietää enemmän TWR:stä organisaationa ja nähdä, mitä työ käytännössä on.
Susannan mielestä matka kokonaisuudessaan oli antoisa ja kohteet kiinnostavia. Toivoa naisille/Hanna-työ tuli entistä läheisemmäksi, kun sai kuulla Euroopan koordinaattori Eeva Vähäsarjan kertovan työstään. Työ todella on auttamistyötä parhaimmillaan.
Mervi Viuhko