Hyppää sisältöön

Kroatialainen Petra tietää: Jumala ei koskaan jätä

Kroatialainen Petra Majstorović mikrofonin edessä.

Petra Majstorović auttaa Kutinan seurakunnassa esimerkiksi radio-ohjelmien teossa ja on vastuussa lapsille ja varhaisnuorille suunnattujen YouTube-ohjelmien suunnittelusta ja toteuttamisesta. Kuva: Elina Braz de Almeida.

Petra Majstorović on omassa elämässään nähnyt, kuinka Jumala auttaa. Nyt hän haluaa palvella omaa kansaansa Kroatiassa, jotta mahdollisimman moni tulisi tuntemaan Jeesuksen.

Petra Majstorović on 19-vuotias Kroatian evankelisen kirkon ja Kutinan seurakunnan aktiivijäsen. Hän on ensimmäisen vuoden teologian opiskelija ja vastuussa Kutinan seurakunnan lapsi- ja varhaisnuorisotyöstä.

Petra on syntynyt Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa ja muuttanut sieltä äitinsä ja kahden vanhemman sisaruksensa kanssa Istrian niemimaalle Pulan kaupunkiin. Vaikeasta elämäntilanteesta johtuen äiti antoi kaikki kolme lastaan oman äitinsä huostaan Petran ollessa seitsemänvuotias. Tuolloin lapset muuttivat Kutinan kaupunkiin isoäitinsä luokse asumaan.

Kutinassa Petra löysi ystävikseen naapurista neljä sisarusta, jotka myös olivat isoäitinsä kasvatettavina. Heiltä hän kuuli lapsille järjestetystä ohjelmasta ja leireistä Kutinan evankelisella kirkolla. Petra alkoi osallistua seurakunnan toimintaan. Kohta hänen kanssaan kirkossa alkoi käydä myös isoäiti.

Raamattu Suomesta

Petran valmistautuessa lähtemään ensimmäiselle seurakunnan kesäleirille kysyin häneltä: ”Onko sinulla omaa Raamattua.” Petra vastasi, ettei hänellä ollut. Tähän sain vastata: ”Sinulle on juuri lähetetty Raamattu Suomesta!” ”Miten kukaan on osannut lähettää minulle Raamattua”, ihmetteli pieni tyttö.

Kutinan seurakunnassa olimme saaneet taas sinä kesänä pitää kylässä nuorten aktiotiimiä Lahden Launeen ja Joutjärven seurakunnista. Eräs seurakuntalainen oli antanut matkaa vetäneelle lähetyssihteerille mukaan kroatiankielisen Raamatun sanoen: ”Siellä on joku, joka tarvitsee tätä.”

Taivaallinen Isä löytyy

Yläasteiässä Petra jäi seurakunnan toiminnasta pois muutamaksi vuodeksi, kunnes palasi takaisin.

– Kesälomalla ennen kuin lukio alkoi, tunsin itseni todella eksyneeksi ja elämäni tarkoituksettomaksi. Tämä oli hetki, jolloin koen, että Jumala ohjasi minut takaisin evankeliseen kirkkoon. Aloin käydä nuortenilloissa ja M18-lähetystyöntekijäryhmän tanssitunneilla, Petra kertoo.

– Seurakunnassa ja nuorten kokoontumisissa tietoni Jumalasta muuttui läheiseksi suhteeksi Hänen kanssaan. Opin yhä enemmän Jumalan rakkaudesta ja teoista omassa elämässäni. Jumala täytti tyhjyyden, jota sydämessäni koin vanhempieni poissaolon vuoksi. Jumalasta tuli minun Taivaallinen Isäni.

Petra on aina valmis kertomaan oman tarinansa – tai Jumalan tarinan hänen elämässään. Usein Petra käyttää puheenvuoroja seurakunnan kokouksissa ja keskustelee mielellään uskonasioista myös vanhempien seurakuntalaisten raamattupiirissä.

Petra palvelee seurakunnassa ennen kaikkea lapsi- ja nuorisotyössä, mutta hänen vastuulleen voi antaa hyvin moninaisia tehtäviä radio-ohjelmien teosta aina seurakunnan ulkomaisten vieraiden vastaanottamiseen. Hän on myös vastuussa seurakuntamme lapsille ja varhaisnuorille suunnattujen YouTube-ohjelmien suunnittelusta ja toteuttamisesta.

Pelon tilalle rauha

Kutinan seurakunta sekä laajemminkin Kroatian evankelinen kirkko tunnisti Petran lahjat ja antoi Petralle suosituskirjeen teologiseen tiedekuntaan. Keskustellessani ensimmäisiä kertoja Petran kanssa hänen kutsustaan Jumalan valtakunnan työhön hän vastasi jotenkin näin:

– Kun olen nähnyt, miten Jumala on toiminut minun elämässäni, tiedän, että haluan elämälläni palvella Häntä.

Usko vaikuttaa Petran jokapäiväisessä elämässä syvästi.

– Lapsuuteni on vaikuttanut psyykkiseen terveyteeni monella tavalla. Koskaan en tuntenut oloani turvalliseksi. Mietin aina, mikä on seuraava kamala asia, joka minulle tapahtuu tai kuka jättää minut seuraavaksi.

– Olen pelännyt rakentaa ihmissuhteita, koska olen aina odottanut, että minut jätetään. Tiedän, että tämä pelko ei katoa kokonaan ehkä koskaan, mutta uskon kautta Jumala on antanut minulle rauhan. Elän jokaisen päivän tietäen, että Jumalalla on kaikki hallinnassaan, eikä minun tarvitse pelätä edes huonosti päättyviä ihmissuhteita, sillä vaikka ihmissuhteet päättyisivät, Jumala silti jää aina.

Jeesus – Kroatian toivo

– Koska olen nuori, kiinnitän eniten huomiota toisten nuorten elämään. Valitettavan moni on väärällä tiellä, mikä on ongelmallista Kroatian tulevaisuuden kannalta. Entistä enemmän näen mielenterveysongelmia. Alkoholin ja huumeiden käyttö on lisääntynyt ja lisäksi monella nuorella on epäterveitä ihmissuhteita.

– Tämä tekee minut surulliseksi, mutta samaan aikaan näen, miten Jumala haluaa minua käyttää. On kuin Jumala ihan konkreettisesti näyttäisi, kuinka paljon minulla on mahdollisuuksia palvella tämän kansan keskuudessa.

– Seurakuntaelämä Kroatian evankelisessa kirkossa on ihanaa. Evankeliset seurakunnat ovat toisilleen läheisiä ja teemme työtä saman päämäärän saavuttamiseksi – ihmisten saavuttamiseksi Jeesukselle. Tämä antaa minulle tulevaisuuden toivoa Kroatialle.

– Kun ajattelen tulevaisuuttani, minua innostaa nähdä, mitä Jumalalla on varattuna minulle. En vaivaa päätäni yksityiskohdilla, vaan haluan, että Jumala yllättää minut siunauksillaan joka askeleellani enkä seisoisi hänen siunaustensa tiellä omilla kapeakatseisilla suunnitelmillani, Petra kertoo.

Elina Braz de Almeida

Kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 2/2021. …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Lue lisää ja lahjoita >>””””””url:https%3A%2F%2Fsansa.fi%2Flahjoituskohteet%2Fkroatia%2F|||”]Tue Kroatian evankelisen kirkon työtä!