Hyppää sisältöön

Kulttuuriperintöpalkinnon saanut tv-dokumentti avaa Turkin kristinuskon historiaa

Kuvakaappaus Gagauzia-dokumentista.

Palkittu dokumentti korostaa kristinuskon olevan osa turkkilaista kulttuuriperintöä, ei lännestä tuotu uskonto. Kuvakaappaus SAT-7 Türk -kanavan tuottamasta dokumentista.

Sansan kumppani, satelliittitelevisiokanava SAT-7 Türk on saanut vuoden 2021 kulttuuriperintöpalkinnon. Monikansallisilla elokuvajuhlilla (Universe Multicultural Film Festival) palkittu dokumenttiohjelma on nimeltään Gagauzia: Ristin ja suden merkissä.

Ohjelma kertoo turkkilaista alkuperää olevista gagauzialaisista, jotka ovat ortodoksikristittyjä ja asuvat lähinnä nykyisen Moldovan alueella. Dokumentti avaa heidän uskoaan, kieltään ja kulttuuriaan eri sukupolvien kertomana. Ohjelmassa gagauzialaiset kertovat myös vaiheistaan neuvostohallinnon ja ateismin painostuksen alaisina. Heidän esi-isänsä asuivat Balkanin alueella ilmeisesti jo ennen Ottomaanien valtakautta.

SAT-7 Türk -kanavan toiminnanjohtaja Melih Ekenerin mukaan palkitun dokumentin tärkein sisältö on siinä, että se korostaa kristinuskon olevan osa turkkilaista kulttuuriperintöä, ei lännestä tuotu uskonto. Katso englanninkielinen dokumentti.

Kanava yhdistää eri taustoista tulevia kristittyjä

Satelliittikanava SAT-7 Türk on luonut pitkäjänteisesti suhteita Turkin kristillisiin kirkkokuntiin. Kanava lähettää säännöllistä uutislähetystä, jossa eri kirkollisista taustoista olevien toimijoiden on mahdollisuus tuoda äänensä ja rukousaiheensa kuuluviin.

Kanavalla uskotaan, että kirkon äänenä oleminen ei ainoastaan ​​yhdistä kristittyjä katsojia vaan se on rakentavaa myös ei-kristityille katsojille.

− Jos voimme olla yhtenäinen ja Jumalaa ylistävien ihmisten kristitty yhteisö, rohkaisemme samalla myös muita pysymään yhtenäisinä, sanoo Melih Ekener.

SAT-7 Türk lähettää ohjelmaa Turkin valtion omistamalla Türksat-satelliitilla. Sillä on 50 miljoonaa potentiaalista katsojaa Turkin, Euroopan ja Keski-Aasian alueilla. Paikallisia kristittyjä tukevien opetusohjelmien ohella kanavan ohjelmasisällöt tavoittavat erityisesti lapsia, nuoria ja naisia.

SAT-7 Türk on yksi kristillisen satelliittitelevisioperhe SAT-7:n neljästä kanavasta. Sen ohjelmia voi seurata myös SAT-7 Plus -mobiilialustan kautta.

Sirpa Rissanen