Hyppää sisältöön

LML välittää humanitaarista apua ja sielunhoitoa Ukrainan pakolaisille – Sansa myös mukana

Ukrainalainen pakolaisperhe Slovakiassa.

Ukrainalainen pakolaisperhe Sasha (oik.), Tatiana ja 20-vuotias Anna Radchuk sai turvapaikan Slovakiasta. He majoittuvat Popradin seurakunnan pappilassa. Kuva: LWF / Albin Hillert.

Ukrainan sota ja siitä aiheutunut pakolaistulva ovat saaneet järjestöt ja seurakunnat eri maissa tarttumaan toimeen pakolaisten hädän lievittämiseksi. Luterilainen maailmanliitto (LML) on kerännyt yhteistyökumppaneiltaan lahjoituksia sotapakolaisten auttamiseksi. Myös Sansa on avustustoiminnassa mukana.

Sansa lahjoitti maaliskuussa 26 300 euroa pakolaisten auttamiseen Luterilaisen maailmanliiton kautta. Osa summasta oli pikaisesti toimeenpannun Ukraina-keräyksen tuottoa, osa Sansan muita varoja. Sansa lähettää pakolaisten auttamiseksi vielä ainakin 21 000 euroa, kertoo varainhankinnan koordinaattori Erkki Salo.

Luterilainen maailmanliitto välittää hätäapua ja pitkäaikaista tukea paikallisten luterilaisten seurakuntien ja muiden yhteistyötahojen kautta Puolaan, Slovakiaan, Unkariin ja Romaniaan tulleille sekä Ukrainan sisäisille pakolaisille. Haavoittuvimmassa asemassa ovat järjestön mukaan ilman huoltajaa olevat lapset, naiset ja tytöt, vammaiset sekä vanhukset.

Pakolaisille halutaan tarjota suojan ja ruoan lisäksi mahdollisuus sielunhoitoon ja psykososiaaliseen tukeen. Esimerkiksi Puolaan, jonne on paennut jo noin kolme miljoonaa ukrainalaista, on perustettu kuusi LML:n keskusta, joista haavoittuvimmassa asemassa oleville tarjotaan taloudellista tukea sekä psykososiaalista tukea esimerkiksi traumaperäisestä stressihäiriöstä kärsiville lapsille. Hanketta tukee pääasiassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, mutta myös Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkot auttavat siinä osaltaan.

Tukea myös auttaville seurakunnille

Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkoprojektien ohjelmajohtaja Rebekka Meissner sanoo, että kirkot ovat osoittaneet elävänsä todeksi kutsumuksensa toivottamalla hätää kärsivät lähimmäisensä tervetulleiksi.

– Tilanne on kuitenkin monimutkainen ja tarpeet muuttuvat jatkuvasti.

Haaste on valtava, eikä seurakunnilla ole välttämättä riittäviä resursseja pakolaisten auttamiseksi. Siksi Luterilainen maailmanliitto pyrkii auttamaan paikallisia seurakuntia esimerkiksi kouluttamalla seurakuntien työntekijöitä, jotta surevat ja trauman kokeneet pakolaiset osattaisiin kohdata oikein. Järjestö on perustanut erillisen rahaston, josta pakolaisia auttavat hiippakunnat, seurakunnat ja kristilliset järjestöt voivat hakea taloudellista tukea.

Luterilaisen maailmanliiton tavoitteena on tukea Ukrainan pakolaisten auttamista kahden vuoden aikana kaikkiaan 20 miljoonalla eurolla.

Sansan ja LML:n yhteistyö on arvokasta

Sansa on tehnyt yhteistyötä Luterilaisen maailmanliiton kanssa 1980-luvulta alkaen. Alkuvuosina yhteistyö liittyi Sansan toimintaan Itä-Euroopassa, rautaesiripun takana elävien kristittyjen tukemiseksi.

– Siinä työssä Sansa näki ensi kertaa yhteistyön arvon, ja yhteistyö onkin sittemmin laajentunut. Lähes kaikki yhteistyökirkkomme ovat Luterilaisen maailmanliiton jäseniä, Senior Advisor Timo Reuhkala taustoittaa ja jatkaa:

– Luterilaisen maailmanliiton kumppanina pääsemme myös mukaan keskusteluihin, joissa käsitellään luterilaisten kirkkojen tulevaisuutta. Sansan ansiota on, että media näkyy LML:n lähetysdokumentissa ja muussakin työssä.

Elina Uusikylä