Hyppää sisältöön

Pakolaiset mielessä myös SAT-7:n Nikosian-toimistossa

SAT-7 projektihallintoa

SAT-7:n projektinhallinnassa on viisi työntekijää: Kristian Slettebo, Sirpa Rissanen, Nicoletta Michael ja Andrei Chillianu. Kristian tekee nyt etätöitä kotimaassaan Norjassa. Kuvasta puuttuva libanonilainen Marios El Khoury on vielä koeajalla.

Kun joitakin vuosia sitten osallistuin SAT-7 Networkiin Kyproksen Larnakassa, pinnalla oli uskonnonvapaus Lähi-idässä. Tämänvuotinen konferenssi, joka oli minulle toinen, jätti päällimmäisenä mieleen pakolaisuuden. Pelkästään Turkissa on yli kolme miljoonaa pakolaista, Libanonissa syyrialaisia pakolaisia 1,2 miljoonaa.

Helmikuusta lähtien olen Sansan lähettämänä työskennellyt SAT-7:n Nikosian-toimistossa projektinhallintatehtävissä.

SAT-7:n satelliittitelevisio-ohjelmat kuvataan pääosin Egyptissä, Libanonissa ja Turkissa. Limassolin studiossa Kyproksella kuvataan farsinkielisiä ohjelmia lähetettäviksi Iranin alueen katsojille.

Monet ohjelmista tehdään nyt pakolaisten tarpeita ajatellen. Joten pakolaiskysymys koskettaa meitä täällä hyvinkin läheisesti, vaikka Kyproksella on pakolaisia vain muutama tuhat.

Raportointia etu- ja jälkikäteen

Ohjelmien rahoitus tulee yhteistyöjärjestöiltä ja yksityisiltä tukijoilta. Jokaisesta ohjelmasta tarvitaan suunnitelma, jonka avulla sille etsitään rahoitusta. Näitä suunnitelmia kutsumme projektihakemuksiksi, ja yksi tehtävistäni on kirjoittaa niitä.

Kun rahoitus on koossa, ohjelma tehty ja lähetetty, rahoittaja odottaa saavansa raportin projektista sekä sen vaikutuksista. Myös mahdollisista aikataulu- ja muista muutoksista pitää raportoida. Näitä tehtäviä hoidamme projektinhallinnassa.

Kansainvälinen työyhteisö

Niin järjestömme koko henkilökunta kuin lähimmät työtoverini ovat hyvin kansainvälinen joukko. Meitä on tässä työssä viisi − minun lisäkseni kyproslainen, libanonilainen, romanialainen ja norjalainen. Teemme yhteistyötä talousosaston kanssa, jossa taas on työntekijä Kyprokselta, Ruotsista ja Uzbekistanista.

Kansainvälisessä työyhteisössä on omat haasteensa, mutta myös rikkautensa, ja olenhan sitä harjoitellut viimeiset kaksikymmentä vuotta erilaisissa tehtävissä ulkomailla muun muassa Suomen Lähetysseuran ja Lähetyslentäjien (MAF) työyhteydessä.

Viime aikojen tehtäviini ovat kuuluneet SAT-7 Türk -kanavan vuosiraportti, kahden Egyptin studion arabiankielisen lastenohjelman ja yhden pakolaisille suunnatun tv-ohjelman raportointi sekä pakettiauton ostohanke Libanoniin. Autoa tarvitaan esimerkiksi, kun käydään kuvaamassa ohjelmia pakolaisleireillä.

Sirpa Rissanen

Sansan lähetystyötekijä Sirpa Rissasen kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 3/2016.