Hyppää sisältöön

Pakolaisia virtaa Kroatian läpi

Vastaanottokeskus Kroatiassa

Beli Manastirin vastaanottokeskus Kroatiassa. Maahan tulleiden pakolaisten määrä on jo lähes 445 000, tosin lähes kaikki jatkavat muualle Eurooppaan. Kuva: Matti Korpiaho.

Tuhannet pakolaiset kulkevat päivittäin Kroatian halki. Sansan lähetystyöntekijä Elina Braz de Almeida kertoo pakolaisten näkyvän katukuvassa. Muutama on apua etsiessään löytänyt tiensä myös Kutinan evankeliseen kirkkoon.

Viranomaistietojen mukaan Kroatiaan on tullut pakolaisia jo lähes 445 000. Unkarin piikkilanka-aidalla suljettu raja pakottaa heidät Kroatian puolelle, kun he yrittävät Saksaan ja pohjoisemmaksi Eurooppaan.

Pakolaiset ovat pääosin lähtöisin Syyriasta, Irakista, Iranista ja Afganistanista, mutta myös Afrikan kriisialueilta. Kroatia tarjoaa tulijoille ruokaa, lepoa ja lääkettä, hetken hengähdystauon pitkällä matkalla.

”Meidän vuoromme auttaa”

Yksi vastaanottokeskus on Kutinan kaupungissa, jossa Elina Braz de Almeida toimii evankelisen seurakunnan johtavana pastorina. Keskus on rauhoitettu haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille eli äideille lapsineen, raskaana oleville, perheille ja nuorille tytöille.

Muutama pakolainen on apua etsiessään löytänyt tiensä Kutinan kirkkoon.

– Heidän tarinansa ovat mitä ihmeellisimpiä, kertoo Elina Braz de Almeida. Hän iloitsee seurakuntalaistensa empatiasta ja vilpittömästä halusta auttaa.

– Eräskin heistä sanoi: ”Älkää unohtako, miten Eurooppa auttoi meitä, kun meillä oli sota ja hätä. Nyt on meidän vuoromme auttaa.”

Sansa on tehnyt lähetystyötä jugoslaavien parissa, sittemmin Kroatiassa, perustamisvuodesta 1973. Mahdollisuus kertoa Kristuksesta kroatialaisille on laajentunut koskemaan monia Kroatian läpi kulkevia kansalaisuuksia.

Katja Vihmakoski