Hyppää sisältöön

Petroskoin seurakunnasta kertova ohjelma voitti journalistipalkinnon

Piispa Aarre Kuukauppi haastateltavana.

Oma kirkko -ohjelman tiimi haastattelee Inkerin kirkon piispa emeritus Aarre Kuukauppia. Kuva: Oksana Dyba.

Inkerin kirkon ja Karjalan TV:n yhdessä toteuttama Oma kirkko -ohjelma voitti kesällä ensimmäisen palkinnon Karjalassa pidetyssä journalistikilpailussa. Voittoisa ohjelma kertoo Inkerin kirkon Petroskoin seurakunnan 50-vuotistaipaleesta.

Sansan kansallinen työntekijä, Karjalan rovastikunnan tiedottaja Oksana Dyba iloitsee ideoimansa ohjelman saamasta tunnustuksesta. Alkuperäisen idean lisäksi hänen panoksensa oli suuri ohjelman suunnittelussa ja toteuttamisessa. Ohjelman toimitti Eugenia Marionkina.

Inkerin kirkon Petroskoin Pyhän Hengen seurakunta on ensimmäinen luterilainen seurakunta, joka rekisteröitiin Neuvostoliitossa. Oma kirkko -ohjelma kertoo seurakunnan rikkaasta historiasta ja tammi-helmikuun vahiteessa vietetystä 50-vuotisjuhlasta. Ohjelma on samalla osa Inkerin kirkon ja Karjalan TV:n yhdessä toteuttamaa Potretti-sarjaa, joka kertoo uskosta ja Inkerin kirkon seurakuntien elämästä.

− Petroskoin luterilainen seurakunta on kuin puurunko, jonka oksat kantavat koko Karjalan tasavallan läpi. Neuvostoliiton aikana melkein tuhat jäsentä kuului seurakuntaan. Kun aloitin työt Inkerin kirkossa vuonna 2003 ja etsin tietoa seurakunnasta, ihastuin, miten pitkä ja rikas mutta välillä ikäväkin historia on Petroskoin luterilaisilla ollut, Oksana Dyba kertoo ja jatkaa:

− Voi sanoa, että minulla on ollut vuodesta 2003 unelmana saada aiheesta lyhytelokuva tai tv-ohjelma, jotta mahdollisimman moni tutustuisi seurakunnan historiaan eikä luterilainen usko tuntuisi niin vieraalta.

Karjalan-, suomen- ja vepsänkielisten toimittajien kilpailuun osallistui yhteensä 42 työtä 22 toimittajalta. Palkintoja jaettiin eri sarjoissa.

Sansa on tukenut Inkerin kirkon mediatyötä vuodesta 1992

Oksana Dyba on toiminut Sansan kansallisena työntekijänä Inkerin kirkon mediatyössä jo 17 vuoden ajan. Karjalan rovastikunnan tiedottajan roolin lisäksi hän tekee moninaista työtä Kontupohjan seurakunnassa.

− Luterilaiset seurakunnat ovat Venäjällä niin pieniä, että harvojen työntekijöiden hartioilla on paljon muutakin kuin päätehtävät. Jotta voi kertoa mediassa uskosta ja kirkosta, pitää ensin rukoilla ja toimia omalla paikalla. Usko ei ole työ, usko on elämäntapa, Oksana Dyba sanoo.

Kun Sansa aloitti Inkerin kirkon mediatyön tukemisen vuonna 1992, työn painopiste oli radiossa ja painetussa mediassa. Sansa tuki myös radiotyön koulutusta ja studioiden rakentamista. Nyt kirkko tekee mediatyötä yhä vahvemmin netissä ja sosiaalisessa mediassa.

Katso palkittu Oma kirkko -ohjelma!