Hyppää sisältöön

Pietari näytti monipuoliset kasvonsa opintomatkalaisille

Pietarissa

Pietarin-matkalaiset tutustuivat Inkerin kirkkoon ja Radio Teokseen sekä hiukan nähtävyyksiin. Kuva: Ilkka Kastepohja.

Pietarin miljoonakaupungin sydämessä Venäjällä toimii vahvassa kasvussa Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon Pyhän Marian seurakunta. Kirkkoherra Mihail Ivanov kuvasi, kuinka kasvu on peräti kymmenen prosentin luokkaa. Hänen unelmansa on, että jokaisella seurakuntalaisella olisi tehtävä Marian seurakunnassa.

Seurakunnan toiminnassa on aktiivisesti mukana noin 400 ihmistä. Esimerkiksi syksyllä alkavaan seitsemän kuukautta kestävään rippikouluun on ilmoittautunut 42 eri ikäistä henkilöä. Rippikoulu kestää seitsemän kuukautta. Siinä ajassa päästään yhdessä rakentumaan syvälle kristinuskon olemukseen sekä etsimään ja löytämään oma paikka seurakunnassa.

Seurakuntalaiset valmistavat joka kuukausi ilmestyvän seurakuntalehden. Lauantaisin pidettävät urkukonsertit kokoavat kirkon täyteen, ja sosiaalinen media toimii tärkeänä tiedotusväylänä. Lähetystiimi näkee oman lähetyskenttänsä alkavan kirkon portailta. Uusi terrorisminvastainen laki rajoittaa uskonnosta kertomista julkisilla paikoilla, mutta oman kirkon portailla se on laillista.

Inkerin kirkon kuulumisia

Sansa järjesti syyskuussa opintomatkan Pietariin, ja Marian kirkko toimi tukikohtana. Kymmenen hengen ryhmällä kuultiin, mitä Jumala haluaa Inkerin kirkon ja Venäjän kristillisen kentän kautta puhua ja opettaa.

Inkerin kirkolla on työn alla upea raamattuhanke. Kirkko on vahvistanut julkaisutoimintaa ja perustanut oman kirjakustantamon. Lokakuussa on tarkoitus julkistaa 3000 kappaleen painos Raamatusta, jossa on mukana tunnettujen reformoitujen teologien kommentaariosiot.

Piispa Aarre Kuukauppi kuvasi, kuinka Herra on avaamassa suuria mahdollisuuksia Inkerin kirkolle eri puolella Venäjää. Erityisesti hän puhui yleisestä pappeudesta ja vapaaehtoistoiminnan kehittämisestä, raamattukoulutuksen tärkeydestä sekä kirjallisuustoiminnan merkityksestä tulevaisuudessa.

Inkerin kirkon viestintäosaston koordinaattori Darja Shkurljateva aloitti: “Minun heikkouteni on minun voimani.” Viestintätyön monitaituri ja Viipurin seurakunnan vapaaehtoinen kanttori näkee vapaaehtoistoiminnan kehittämisessä suuria mahdollisuuksia niin viestintäosaston kuin muutoinkin kirkon ja sen seurakuntien toiminnassa.

Inkerin kirkon Karjalan rovastikunnan tiedottaja Oksana Dyba oli ryhmän mukana ja samoin osan aikaa Marian seurakunnan sihteeri Lempi Myller.

Puhutteleva Annan kirkko

Erityisen puhuttelevana vierailukohteena taidemuseo Eremitaasin kultaloisteen kontrastina oli Annan kirkko. Apupappi Andrew Bukov esitteli kirkon vaiherikkaan historian 1700-luvulta tähän päivään. Andrew jätti rukousaiheena unelman kirkolla tapahtuvan toiminnan kautta muotoutuneen yhteisön tulevaisuudesta.

Kirkko toimi kommunismin aikana yökerhona ja koki tuhoisan palon 2000-luvulla. Kaupunki aloitti ulkoremontin, mutta sisältä kirkko on kuin tuhkasta noussut Fenix-lintu. Kaikesta rosoisuudestaan huolimatta tai juuri sen vuoksi kirkossa käy päivittäin paljon ihmisiä. Keski-ikä on 25 vuoden nurkilla.

Annan kirkossa on sunnuntaisin sekä englannin- että venäjänkielinen jumalanpalvelus ja raamattutunti. 80 vuoden tauon jälkeen kirkossa toimitettiin tänä vuonna avioliittoon vihkiminen, ja kaksi ryhmää on konfirmoitu. Andrew kuvasi suurimmaksi haasteeksi resurssien puuttumisen. Ei ole tekijöitä eikä varoja kirkon kunnostustöihin. Vapaaehtoistoiminnan koordinoimisessa nähdään suuri tulevaisuuden mahdollisuus.

Radio Teoksen huikea näky

Radio Teoksen huikea näky on, että 200 miljoonaa venäjää puhuvaa saisi kosketuksen evankeliumiin. Kuva: Sri Nissi.

Opintomatkalaiset pääsivät tutustumaan myös FEBC:n kristillisen radioaseman, Radio Teoksen toimintaan. Aseman johtaja Alexey Vlasihin kuvasi strategiaksi internetin käyttämisen ja suurkaupunkien ihmisten tavoittamiseen suuntautumisen. Monimediallisessa työssään asema hyödyntää sosiaalisen median mahdollisuuksia. Alexey sanoo: “Yritämme tavoittaa ihmisiä toivon viestillä.” Ohjelmat lähtevät arjen kysymyksistä, ja sisältöjä haetaan muun muassa elokuvista ja kirjoista.

24/7 toimiva nettiradio, joka hyödyntää live-kuvaa, lähettää suoraa ohjelmaa klo 7–19 ja pyrkii olemaan lähellä ihmisten todellisuutta. Livelähetyksien tempo on nopeaa, ja ohjelmat ovat interaktiivisia. Jokaisella ohjelmalla on oma kommentointisivunsa. Radioasema pitää tärkeänä laajaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, jotka haluavat olla viemässä evankeliumia.

Opintomatkalaisia puhutteli Radio Teoksen huikea näky siitä, että venäjänkielisen mediatyön kautta voitaisiin vuoteen 2025 mennessä olla mahdollistamassa, että 200 miljoonaa venäjää puhuvaa saisi kosketuksen evankeliumiin.

Kristittyjen elämä on rajoilla kulkemista

Opintomatkalla saatiin rakentua myös Sanan äärellä. Sansan seniorityöntekijä Seija Uimosen raamattuopetuksessa puhuttiin seulomisesta, ihmisten heikkouksista ja Jumalan joukkueesta. Saamme vajavaisina turvallisesti olla luottaen joukkueen Kapteeniin.

Seija muisteli hyvin erilaisia Venäjälle suuntautuneita matkoja lähes 50 vuoden takaa. Silloin oli rohkeaa rukoilla, että Venäjän rajan yli voisivat kulkea Raamattuja täynnä olevat rekat. Tähänkin rukoukseen on vastattu.

Kuitenkin Venäjällä kristittyjen elämä on monella tavoin rajoilla kulkemista. Tänä päivänä saadaan hyödyntää tämän ajan välineitä ja muotoja evankeliumin esillä pitämisessä. Meitä kaikkia yhdistää kuitenkin sama kysymys: Miten elää kristittynä ja todistaa uskosta tässä maailmassa?

Mervi Viuhko