Hyppää sisältöön

Moninaisuuden maa − Mikko Matikaisen matkaraportti Indonesiasta

Mikko Matikainen peukku pystyssä radiostudiossa.

Indonesian-matkallaan Sansan toiminnanjohtaja Mikko Matikainen vieraili mm. Heartline Balin radiostudiossa. Kuva: Ilkka Kastepohja.

Balilaiset talot ja portinpielet vilahtelevat ohi auton ikkunasta. Tien viereen on pystytetty koristeltuja bamburiukuja ja portinpieliin on jätetty ruokauhreja: hedelmiä ja vihanneksia, mausteita ja tuoksuvia suitsukkeita. Ohi huristelevien autojen keulatkin ovat koristeltuja. Hindut viettävät tänä viikonloppuna juhlaa, jossa hyvät henget ajavat pois pahoja henkiolentoja. Ollaan Indonesian hinduenemmistöisellä saarella.

Sansan toiminnanjohtaja Mikko Matikainen on saapunut Indonesiaan yhdessä globaalin lähetystyön johtaja Juri Veikkolan ja Aasian aluepäällikkö Ilkka Kastepohjan kanssa. Matkan tarkoituksena on tutustua Sansan indonesialaisiin yhteistyökumppaneihin kasvotusten ja luoda henkilökohtaisia suhteita.

− Aasiassa on erittäin tärkeää kohdata kasvoista kasvoihin ja viettää aikaa yhdessä. Ilman henkilökohtaista yhteyttä työtä on vaikea viedä eteenpäin tai kehittää, Mikko Matikainen kuvailee matkan merkitystä.

He ehtivät tavata matkalla paikallisten johtajien ja työntekijöiden lisäksi myös ohjelmien kuuntelijoita. Tällä kertaa autokyyti vie Imelda-nimisen naisen talon luokse.

Radioaalloilta nettiyhteyksiin

Imelda on kuullut kristillisestä Sansan tukemasta Heartline-radiokanavasta ensimmäisen kerran vuonna 2008. Hänen äitinsä kuunteli ohjelmaa joka päivä. Imelda kertoo kuulleensa ohjelman kautta ”uudesta toivosta”. Hän käy äitinsä kanssa samassa kirkossa kuin Heartline Balin uusi asemajohtaja Mica, joka on tuonut matkalaiset Imeldan luokse.

Sansan kumppanin FEBC-Indonesian verkostoon kuuluu kaikkiaan kuusi alueellista radioasemaa. Heartline-radioasemat tunnetaan alueella kristillisinä radioina. Tuota brändiä käytetään vain alueilla, joilla yleinen suhtautuminen kristittyihin on jokseenkin positiivista. Yksi näistä alueista on hinduenemmistöinen Bali, jossa suomalaiset tapaavat Imeldaa.

Imeldan kanssa keskustellessa käy ilmi, etteivät radioaallot tavoita hänen nykyistä kotiaan. Imeldaa harmittaa, koska hän haluaisi kuunnella radiota myös kotonaan. Silloin hänen lapsensakin pääsisivät kuulemaan ohjelmia.

Mukana oleva FEBC-Indonesian johtaja Yoke Pribadi näyttää hänelle heti käytännössä, että kaikkia ohjelmia voi kuunnella nettiradiosta kännykän kautta. Imeldan kasvoille leviää hymy, kun hän oivaltaa, että kännykästä Heartlinen kuunteleminen onnistuu missä vain.

Maailman suurin muslimimaa

Indonesian tasavalta koostuu kaikkiaan yli 17 500 saaresta, ja sillä on valtavasti luonnonrikkauksia. Maan historiaa ovat suurelta osin värittäneet luonnonvaroja havitelleet suurvallat. Intia toi maahan hindulaiset ja buddhalaiset kuningaskunnat ajanlaskun alussa ja muslimikauppiaat puolestaan islaminuskon noin tuhat vuotta myöhemmin.

Nykyään Indonesia on maailman suurin muslimienemmistöinen maa, jossa asuu muslimeja yli 200 miljoonaa eli noin 80 prosenttia väestöstä.

Poikkeuksena moniin muslimienemmistöisiin maihin Indonesia ei ole islamilainen valtio, vaan maassa elää rinnakkain monia uskontoja, ja alueelliset erot ovat suuria. Esimerkiksi Acehin erityisalueella on otettu käyttöön islamilainen šaria-laki, kun taas Balilla vallitsee vahvasti hindulainen kulttuuri. Joillain alueilla kristilliset mediatoimijat saavat tehdä työtään avoimesti ja rauhassa, toisilla alueilla heitä saatetaan jopa uhkailla.

Silti FEBC-Indonesia sai viime vuonna monilla haastavillakin alueilla luvan järjestää lapsiperheille suunnattuja joulutapahtumia. Viranomaiset haluavat säilyttää hyvät välit eri uskontokuntien kesken. Myös balilaisen Imeldan suhteet hindunaapureihin ovat hyvät. Hindujuhlien aikaan naapurit antavat hänelle ruokaa, ja pääsiäisen ja joulun aikaan hän puolestaan antaa naapureilleen lahjoja.

Kuntosali ja hääjuhlapaikka

Noin tuhannen kilometrin päässä Balilta, Indonesian pääkaupungissa Jakartassa, sijaitsevat FEBC-Indonesian kiinteistöt: viisi- ja kuusikerroksiset talot. Mikko Matikainen ja muu matkaseurue sukkuloivat kerrosten ja talojen välillä, tapaavat työntekijöitä ja kertovat heille Sansasta. Matkaseurue näkee konkreettisesti, miksi mediajärjestö omistaa kaksi suurta toimitaloa.

− FEBC-Indonesia keskittää oman toimintansa neljänteen kerrokseen, jotta tilankäyttö on tehokasta ja tiloja saadaan vuokratuksi toisille, Mikko Matikainen kertoo.

− Omissa tiloissaan heillä on toimistotilat, studio ja muita mediatiloja sekä kirkkotila, jota eräs seurakunta vuokraa omiin kokouksiinsa.

Taloissa on tiloja monenlaiseen käyttöön. Yhteen kerrokseen on tehty kuntosali, Heart Gym, jossa on alueen parhaat kuntoiluvälineet. Suurin osa salin jäsenistä on opiskelijoita, joiden yliopisto tai oppilaitos sijaitsee myös vuokralaisena näissä toimitaloissa. Kuntosalilla soi taustalla tietenkin Radio Heartlinen ohjelmaa.

Osaa tiloista vuokrataan kokoustiloiksi viikolla ja häiden tai muiden juhlien pitämiseen viikonloppuisin. Musiikkiryhmät voivat vuokrata studiota oman musiikkinsa äänittämiseen. Tilat ovat hyvin käytössä, ja ne tuottavat osaltaan varoja kristilliseen mediatyöhön.

Unelmana aallot joka saarelle

Indonesiassa radioasemat eivät saa lähettää hengellistä tai kristillistä ohjelmaa 24 tuntia vuorokaudessa. Hallitus rajoittaa kristillisen sisällön vain 20 prosenttiin ohjelma-ajasta. Ongelmaan on selkeä ratkaisu, sillä Indonesiassa on netin selaamiseen soveltuvia kännyköitä kolme kertaa enemmän kuin ihmisiä.

Netissä rajoituksia ei ole, vaan radion ohjelma saa olla täysin kristillistä. Siksi kuuntelijoille kerrotaan aktiivisesti nettiradiosta. Paikalliset työntekijät kertovat sen olleen valtava siunaus sekä kristityille että etsijöille.

Nettiradion lisäksi kuuntelijoita kohdataan ja sisältöjä jaetaan somealustoilla, kuten YouTubessa, Instagramissa, TikTokissa ja paikallisissa sovelluksissa. Esimerkiksi podcasteja syntyy luontevasti radiotyön sivutuotteina.

Yhdeksi tutkimusmatkansa tärkeimmistä syistä Mikko Matikainen nostaa tutustumisen ja yhteyksien luomisen paikallisten kanssa sekä paikallisten välillä. Samalla kun sansalaisten joukko on kiertänyt eri puolilla Indonesiaa, myös FEBC-Indonesian johtaja on matkustanut heidän mukanaan Balille tutustumaan paikallisaseman johtajiin ja työntekijöihin. Matkustaminen hyödyttää kaikkia osapuolia.

− Matkalla lisääntyi ymmärrys, millaista osaamista yhteistyökumppaneillamme on ja miten voimme olla auttamassa heitä tekemään työtä myös toistensa kanssa. Me Suomessa voimme yhdistää heitä tahoihin, jotka voivat dubata hyvää suomalaista materiaalia omiin kanaviinsa. Tässä tekoäly voi auttaa ylittämään kielimuurit, Mikko Matikainen visioi.

Indonesiassa kristityt elävät monin paikoin jatkuvan paineen alla, eikä kristillisen median levittämistä voi ottaa itsestäänselvyytenä. Silti paikallisten mediatyöntekijöiden unelma on tavoittaa kristillisen radion aalloilla kaikki Indonesian yli 17 000 saarta.

Rukous maassa tehtävän työn ja matkalla tavattujen ihmisten puolesta jatkuu, vaikka lentokoneen nokka osoittaakin taas Suomeen päin. Nettiradio jatkaa uskollisesti lähetystään hyvien uutisten kertomiseksi indonesialaisille kellon ympäri.

Mikko Matikainen ja Viivi Niemenmaa

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 3/2024.

Lahjoita Indonesian mediatyöhön!