Hyppää sisältöön

Älä ajattele liikaa − juttele, kysele ja kerro oma tarinasi!

− Moni meistä kaipaa yhteyttä ja tunnetta yhteisöön kuulumisesta. Tunnista ihmiset ympärilläsi ja osoita heille kiinnostusta. Älä kysy, mikä on nimesi ja mistä saat elantosi. Kysy kotimaasta, perheestä ja omasta tarinasta. Älä ajattele liian paljon, ala vain jutella, sanoi Yassir Eric, Sudanista lähtenyt ja nykyään Saksassa asuva pappi ja teologian tohtori Porvoossa perjantaina 23. syyskuuta.

Medialähetyspäivät alkoi Taivaan vallat ja sovinto -teemaisella missiologisella symposiumilla. Aamupäivällä käsiteltiin maailmanlähetyksen näkökulmia ja lähetyksen yhteistä näkyä. Iltapäivällä kuultiin muun muassa radikaalimuslimitaustaista Yassir Ericiä ja pohdittiin, mitä voimme yksin ja yhdessä tehdä keskuudessamme olevien uusien kristittyjen hyväksi.

Suomen lähetysneuvoston puheenjohtaja Timo Keskitalo Patmos Lähetyssäätiöstä taustoitti kertomalla, että monessa Lähi-idän maassa kristityksi kääntynyt on uhka perinteiselle seurakunnalle. Yhteisössä pelätään, että sitä syytetään käännyttämisestä, ja siksi ja uusiin kristittyihin suhtaudutaan hyljeksivästi.

Myös Suomessa maahanmuuttajakristittyjen on monesti vaikea päästä mukaan seurakuntaan. Usein myös uuden tulijan ja keskivertoseurakuntalaisten ikäero on huomattava, mikä ei ole omiaan helpottamaan suhteiden luontia.

“Kun jaamme kertomuksemme, meistä tulee ihmisiä”

Saksassa luterilaisen kirkon pappina toimiva Yassir Eric korosti avoimuutta ja oman tarinansa kertomista. Uuteen maahan ja kulttuuriin tullessa on vaarana jäädä elämään “rinnakkaisessa” yhteiskunnassa ja erillään kantaväestöstä.

− Kun tulemme uuteen maahan, meidän velvollisuutemme on puhua ihmisille, kertoa, keitä me olemme. Kun jaamme kertomuksemme, meistä tulee ihmisiä. Näytämme kiinnostusta toinen toisiimme.

Hänen oma taustansa on Sudanissa jyrkässä muslimiperheessä. Hän ei ollut koskaan käynyt kirkossa eikä nähnyt Raamattua. Koraanikoulussa, moskeijassa ja kotona hän oppi vihaamaan kristittyjä ja juutalaisia − ihmisiä, joita ei ollut koskaan edes tavannut.

Koulussa Yassir Eric tapasi eteläsudanilaisen kristityn, jota myös vihasi ja halusi tappaa. Eräänä iltana hän kuvitteli jo hakanneensa tämän kuoliaaksi ja oli teostaan ylpeä.

Myöhemmin vieraillessaan sairaalassa sukulaisensa luona hän tapasi koptikristityn. Kristitty rukoili sairaan pojan puolesta, ja pojan silmät avautuivat.

− Tuona päivänä Jeesus avasi minunkin silmäni.

− Vuonna 2007 tapasin Kairossa sudanilaisen pastorin. Kerroin hänelle tarinani. Tämä alkoi itkeä ja kysyi, muistanko hänet. Hän oli se henkilö, jonka luulin tappaneeni. Olin häpeissäni. Hän sanoi, että koska vihasin häntä niin paljon, hän rukoili puolestani. Hän vastasi vihaani rakkaudella.

Yassir Eric on maksanut ison hinnan siitä, että kääntyi kristityksi. Perheelle häntä ei ole enää olemassa. Kotipaikkakunnalla Sudanissa on jopa hauta, jossa on hänen nimensä. Hänen elämästään on julkaistu kirja Vihasta rakkauteen – Islamistista sillanrakentajaksi (Avainmedia), jota myös Sansan lähetyskauppa Putiikki myy.

Kristittyjen rakkaus herätti kiinnostuksen kristinuskoon

Oman todistuksensa kertoi suomeksi myös afganistanilainen Yalda, joka tuli uskoon Turkissa vuonna 2009. Vaikeana aikana afganistanilainen ystävä kutsui hänet kirkkoon, ja siellä hänen kokemansa rakkaus sytytti kiinnostuksen kristinuskoon.

− Rakkaus, joka oli kirkossa, oli erilainen rakkaus kuin maailmassa.

Pienestä vuokra-asunnosta alkanut ryhmä kasvoi sadan hengen persiankieliseksi seurakunnaksi, joka sai lopulta myös virallisen kirkon aseman. Nyt Yalda on asunut perheineen Suomessa lähemmäs 10 vuotta. Uuteen maahan muutettuaan ryhmä afgaanikristittyjä tuli tapaamaan heitä.

− Aloitimme yhdessä uusien afganistanilaisten kristittyjen opettamisen. Heidän lukumääränsä kasvoi koko ajan. Järjestämme vuosittain konferenssin. Helsingissä on persiankielinen seurakunta. Aloitimme pienellä ryhmällä, joka kasvaa koko ajan.

Kasvua todella tapahtuu. Timo Keskitalon mukaan arviolta jopa 10 prosenttia Suomessa asuvista afgaaneista on kastettu kristityksi.

Mitä sinä voisit tehdä?

Porvoossa pohdittiin myös sitä, mitä omassa lähipiirissämme ja seurakunnassa voisimme tehdä näiden hiljattain kristityiksi tulleiden ja toki myös muiden maahanmuuttajien hyväksi. Ideoita löytyi monenlaisia. Mitä sinä voisit tehdä jo nyt?

− Kun tulen kirkkoon maahanmuuttajana, minun täytyy olla valmis muuttumaan yksilönä. Oletko sinä valmis muuttumaan myös? Olemme Kristuksen ruumis ja meillä on yksi taivaallinen isä. Vietämme ikuisuuden yhdessä, joten meidän täytyy aloittaa harjoitteleminen nyt. Uskon, että kirkko on paras paikka, missä integraatio voi alkaa, Yassir Eric muistutti.

Katso Medialähetyspäivien perjantain ohjelma (puhe alkaa noin 14 minuutin kohdalta)!

https://youtu.be/ziTqPj8nPxk