Hyppää sisältöön

Helmi Mikkola tuli Porvoon museosta Sansan toimistoon Hyvinkäälle

Helmi Mikkola

− Antropologista kuulostaa hyvältä, että Sansa tekee medialähetystyötä paikallisten ehdoilla ja kumppaneita kuunnellen, ei käännettyjä aineistoja jakaen, tuore toimistosihteeri Helmi Mikkola sanoo. Kuva: Leena Punkari.

Nykyisin kun soitat Sansaan, puhelimeen vastaa useimmiten uusi ääni. Se kuuluu valtiotieteiden maisteri Helmi Mikkolalle, 28, joka aloitti äskettäin toimistosihteerinä Hyvinkäällä.

Helmi valmistui valtiotieteiden maisteriksi vuosi sitten Helsingin yliopistosta pääaineenaan sosiaali- ja kulttuuriantropologia, sivuaineinaan viestinnän ja kehitysmaatutkimuksen perusopinnot. Helsingissä hän myös asuu Saara-sisarensa kanssa.

Pikkuveli Onni sekä vanhemmat Pirjo ja Jaakko Mikkola asuvat Porvoossa. Siellä Helmi monet vuodet oli kesätyössä museossa: ensin myyjänä ja näyttelynvalvojana, sitten myös oppaana, uusien kesätyöntekijöiden kouluttajana ja viimeksi vakituisen työntekijän sijaisena.

Ilmoitus Lähde-lehdessä kiinnitti huomion

− Äitini kuuluu Porvoon medialähetyspiiriin ja antoi minulle Lähde-lehden, jossa haettiin uutta toimistosihteeriä Medialähetys Sanansaattajiin. Ajattelin, että haetaanpas!

− Tiesin Sansasta perusasiat, kuten että se on yksi evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestöistä ja tekee medialähetystyötä. Sehän on nykyaikainen tapa ja sisältää monia mahdollisuuksia kohdata paljon ihmisiä, kunhan löytyvät oikeat kanavat ja yhteydenpitotavat.

− Antropologista kuulostaa hyvältä, että Sansa tekee medialähetystyötä paikallisten ehdoilla ja kumppaneita kuunnellen, ei käännettyjä aineistoja jakaen. Että Jumala puhuu jokaiselle hänen omalla kielellään ja paikallisten suulla, Helmi Mikkola sanoo.

Kamerunin, Kenian, Japanin lippuja heilutellen

Helmi Mikkola kertoo käyneensä perheen kanssa usein kirkossa. Pikkutyttönä Hattulassa hän lauloi seurakunnan lastenkuorossa, myöhemmin Langinkosken seurakunnassa Kotkassa hän oli mukana nuorten toiminnassa ja isosena.

− Evankeliumijuhlilla muistan muiden mukana heilutelleeni Kamerunin, Kenian tai Japanin lippua, Helmi nauraa.

− Opiskeluaikana Helsingissä seurakuntayhteys oli hakusessa, kunnes löysin OL:n (Opiskelijoiden Lähetysliitto). Kokoonnuimme tuolloin vielä Suomen Lähetysseuran tiloissa.

Syksyllä 2010 Helmi sitten osallistui SLS:n esikoulutuskurssille ja oli vuotta myöhemmin esikoulutusharjoittelijana Nepalissa. Hän asui parin muun nuoren kanssa samassa asunnossa Kathmandussa, jossa he olivat mukana pyhäkoulunopettajia kouluttavan TEACH Ministry -järjestön toiminnassa.

Maanjäristys säikäytti Kathmandussa

Nepalissa Helmi selvisi säikähdyksellä maanjäristyksestä, jonka uhreina Kathmandussa kuoli kymmenkunta ihmistä. Hän oppi, että ovella pitää aina olla pakattuna Go bag, valmiuslaukku.

− Olimme tuolloin autossa, joka alkoi keinua toisin kuin pompputeillä tavallisesti. Olihan se vaikuttava kokemus – tuolla kaukana kotoa. Silloin tiedettiin jo odottaa isoa maanjäristystä, joka runtelikin Nepalia vuonna 2015.

− Konkretisoitui Raamatun kohta (Jes. 54:10): “Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi.”

Toimistosihteeri mukana vähän kaikessa

Helmi Mikkola on nähnyt niin Eurooppaa, Aasiaa kuin Yhdysvaltoja. On matkustettu koko perheen voimin ja sisarukset kaksin tai kolmin.

Harjoittelijana ulkomailla Helmi on ollut Nepalin lisäksi Brysselissä silloisessa Etelä-Suomen EU-toimistossa. Kesän 2009 aikana hän oppi muun muassa, että Euroopan unionissa voi olla suoria yhteyksiä ja yhteistyötä eri maiden eri alueiden välillä. Ei kaikkea tarvitse kierrättää keskushallinnon kautta.

− Sansan toimistosihteerinä toimenkuvani on monipuolinen: hoidan puhelinvaihdetta, huolehdin posteista, avaan usein tulijoille oven Hyvinkään toimitalossa, teen yhteistyötä muun muassa toimistovapaaehtoisten kanssa…

− Vastuullani on pääosin myös Sansan sähköpostiin vastaaminen ja tietojen päivittäminen toiminnanohjausjärjestelmään, kuten Lähde-lehden tilaajarekisterin ylläpito, Helmi luettelee.

Arja-Leena on yhteisen kuukautemme aikana Sansassa ollut hyvä opettaja. Joten luottavaisin mielin tässä aloittelen, vaikka en kaikkea vielä osaakaan!

Arja-Leena Kajovalta eläkkeelle

Kotiteollisuusopettaja Arja-Leena Kajovalta työskenteli Medialähetys Sanansaattajien toimistosihteerinä elokuusta 2013. Hän jää virallisesti eläkkeelle syyskuun alussa, mutta viettää jo ansaittuja vapaapäiviä.

Leena Punkari