Hyppää sisältöön

Raamattu kannesta kanteen -radio-ohjelma alkaa alusta jo viidennen kerran

Raamattu, kännykkä ja kahvikuppi.

Raamattu kannesta kanteen -ohjelman viides tuotantokausi alkaa 15.7.2021.

Vuonna 1997 alkanut Raamattu kannesta kanteen -ohjelmasarja (Rkk) on niin suosittu, että Sansa jatkaa ohjelman tuottamista viidennen tuotantokauden verran. Ohjelman suosio on yllättänyt, ja edelleenkin sitä kuuntelee 100 000–150 000 eri ihmistä viikossa.

Uusi kausi alkaa 15. heinäkuuta. Yksi tuotantokausi kestää noin viisi vuotta, ja sen aikana kuullaan joka arkipäivä puolen tunnin mittainen ohjelma. Kaiken kaikkiaan ohjelmia on yhteensä 1434. Ohjelmaa lähetetään Radio Deissä ja Järviradiossa sekä muutamassa paikallisradiossa Ruotsissa ja Norjassa.

− Radio Deille tulee jatkuvasti uusia kuuntelijoita, joille Raamattu kannesta kanteen on uusi tuttavuus. Toisaalta harva on pystynyt kuuntelemaan kaikki ohjelmat. Ja kun kierros kestää viisi vuotta, asioita on mielekästä myös kerrata. Tästä todistavat hyvät kuuntelijamäärät vuodesta toiseen. Kuuntelijapalautteen perusteella Rkk on Radio Dein parhaimpia ohjelmia, kertoo päätoimittaja Kirsi Rostamo ja jatkaa:

− Raamatun opetuksen pitäisikin kiinnostaa kaikkia kristittyjä, mutta usein kuulee, ettei esimerkiksi seurakunnassa järjestetty opetus enää vedä ihmisiä. Rkk:n menestys antaa toivoa siitä, että Raamattu on edelleen uskovalle ihmiselle tärkeä, mutta sen opiskelu hektisessä elämässä onnistuu helpommin median kautta.

Raamatussa riittää opiskeltavaa

Raamattua Rkk-ohjelmassa on alusta asti opettanut teologian lisensiaatti, diplomikielenkääntäjä Jukka Norvanto, joka toimii nykyisin lähetysyhdistys Kylväjän lähetysteologina. Kysymykseen Raamatun opiskelun tärkeydestä Norvanto vastaa:

− Raamattu on oikeastaan pieni kirjasto, jossa on 66 nidettä. Koska Jumala on nähnyt hyväksi käyttää ilmoitukseensa niin monta kirjaa, meidänkin on syytä opetella tuntemaan niistä jokaista. Siksi Raamattu kannesta kanteen.

Ohjelmaa on viimeiset puolitoista vuotta toimittanut Elina Karonen. Hän kertoo:

− On riemastuttavaa kuunnella Jukka Norvannon kristuskeskeistä opetusta, koska Pyhä Henki on ohjannut Jukkaa ymmärtämään Raamatun kirjojen viestiä hyvin monelta kantilta ja löytämään jokaiselle kirjalle oman tärkeän ja toisiaan täydentävän tarkoituksensa. Tuntuu, että opetus Raamatusta on aina ajankohtaista, ja siksi onkin helppoa nostaa pääkohtia opetuksista esille myös juonnoissa.

Mediatoimittaja Marjaana Keränen palaa vanhempainvapaalta loppukesästä, ja hänen äänensä alkaa kuulua ohjelmassa syyskuun alussa.

Uusi mobiilisovellus tekeillä

Radion ohella Raamattu kannesta kanteen -opetuksia voi kuunnella myös netistä ja mobiilisovelluksella. Maksuttomalla iPhone-, Android- ja Windows-sovelluksella on arviolta 12 000 aktiivikäyttäjää.

− Olemme saaneet ilmoituksia, että uusimman päivityksen jälkeen Rkk-sovellus ei toimi moitteettomasti tai ollenkaan kaikilla iOS-käyttöjärjestelmän laitteilla. Pahoittelemme tilannetta. Uusi sovellus on kehitteillä, ja tämänhetkisen arvion mukaan se valmistuu vuoden 2021 lopussa, kertoo Elina Karonen.

Uutta sovellusta odotellessa raamattuopetuksia voi kuunnella osoitteessa rkk-sansa.net/kuuntele.

− Tulevina vuosina haluamme entistä vahvemmin olla tukemassa raamattuopetusta. Satsaamme Rkk-tuoteperheen kehitystyöhön ja syksyn aikana panostamme uuteen sovellukseen. Etsimme vuorovaikutteisia keinoja, joiden avulla Raamatun opiskeleminen voi saada uutta syvyyttä ja yhteisöllisyyttä, hahmottelee Sansan viestintäjohtaja Mervi Viuhko.

Merja Kauppinen