Hyppää sisältöön

Turun puukottaja on marokkolainen – minun maassani Suomessa!

Munir, David ja Abdellatif

Egyptiläinen muusikko Munir, suomalais-marokkolainen Sansan seniorityöntekijä David ja marokkolainen kotikirkon pastori Abdellatif. Kotikirkko-ohjelmassa annetaan Pohjois-Afrikan kristityille esimerkki yksinkertaisen kotikokouksen järjestämisestä. Kuva: SAT-7.

Kova “käsi” puristui sydämeni ympärille elokuussa, kun näin televisiotoimittajan sanovan, että Turun puukottaja on marokkolainen. Miten se on mahdollista? Minun maassani. Miksi hän on hakenut turvapaikkaa Suomesta, pohtii marokkolaissyntyisen Davidin puoliso, itsekin Marokossa paljon aikaa viettänyt Marja-Liisa Ezzine.

Tietooni ei ole tullut, miksi Turun surmien toimeenpanija oli hakenut Suomesta turvapaikkaa. Enkä ihmettelisi, ettei oleskelulupaa ole annettu. Ainakaan uskonnollisista syistä Marokossa ei nykyisin kukaan etsi pakopaikkaa.

Juuri Marokosta kotiutunut pastori kertoo: “Poliisi ei tällä hetkellä vainoa kristittyjä. Vanhempiensa ja työtovereidensa kanssa veljillämme on yhä vaikeuksia.” Turvapaikanhakijan täytyy olla joko rikollinen tai poliittisesti maan johdon vastustaja.

Marokko varoo terroristien pesiytymistä

Marokon virkavallalla on paljon työtä piiloutuneiden terroristien etsimisessä. Marokko vahtii, että terroristit eivät pääse pesiytymään maahan. Tässä maa on muita Pohjois-Afrikan valtioita edellä.

Irakissa sinut voidaan pakottaa paikoin ISIS-ääriryhmän sotilaaksi. Lapsesi tai sisaresi voi joutua ISIS:n sotilaan vaimoksi. Läheisesi surmataan silmiesi edessä. Jos ISIS ei ole paikalla, niin jokin toinen ryhmä on. Näissä olosuhteissa minäkin lähtisin etsimään elämää.

Köyhyyttä pakenevat etsivät elämisen arvoista elämää

Nuorten lähtö Pohjois-Afrikasta etsimään helpompaa elämää ja parempaa elintasoa, on ymmärrettävää. Alueella on paljon köyhyyttä. Varattoman tai vähävaraisen opiskelu on vaikeaa, ellei mahdotonta. Sosiaaliturva on olematon. Tätä ahdinkoa meidän on vaikea kuvitella.

Matka Marokosta tai Lähi-idästä Eurooppaa kohti vaatii suurta rohkeutta tai sitten välinpitämättömyyttä omasta elämästä. Pakomatkojen kuvaukset ylittävät ihmisen sietokyvyn.

Nämä ihmiset eivät ole terroristeja, vaan etsivät elämisen arvoista elämää. Davidin (Ezzine) pitämissä kaste- ja rippikouluissa on Suomessa hyvin monia vilpittömiä kristittyjä. Olemme heihin syvästi kiintyneitä. David on oppinut “haistamaan” epärehellisyyden. Sitä on paljon, mutta ei yleensä kristittyjen keskuudessa.

Marokosta palannut ystävä kertoi maan kristittyjen järjestäneen viime kesänä viisi konferenssia eri puolilla maata. 180 uutta uskovaa on kastettu. He kaikki ovat kuulleet evankeliumin SAT-7:n kautta. Satelliittitelevisioyhtiö SAT-7:n kanavien katselijoita arvioidaan Marokossa olevan 2,5 miljoonaa.

Marja-Liisa Ezzine

Kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 4/2017. Sansan seniorityöntekijä David Ezzine on syntynyt Marokossa. Nykyisin hänen kotinsa ovat Ranskassa ja Suomessa.