Medialähetystä kaikissa ympäristöissä
Sansan toiminnanjohtaja Juha Auvisen pääkirjoitus Lähde-lehdessä.
Maailman yli seitsemästä miljardista ihmisestä vain joka kolmas on kristitty. Joka neljäs ei ole koskaan kuullut Jeesuksesta Kristuksesta.
Lähetys kuuluu kirkon ja seurakunnan olemukseen. Ilman lähetystä, ulospäin suuntautuvaa työnäkyä, seurakunta käpertyy itseensä ja näivettyy. Kolmiyhteinen Jumala kutsuu ja Kristuksen rakkaus vaatii toimimaan evankeliumin välittämiseksi niille, jotka eivät sitä tunne.
Jeesuksessa Kristuksessa on sekä pelastus ja sovitus että toivo paremmasta ja oikeudenmukaisemmasta maailmasta, jossa vanhurskaus asuu. Sanoma hänestä viittaa Jumalan armotyöhön, joka voi muuttaa perusteellisesti ihmisen, yhteisön, kansan, koko ihmiskunnan, ja vaikuttaa myös sortaviin rakenteisiin. Armon sanoma tuo sovinnon ja Pyhä Henki voimaannuttaa.
Kristillinen sanoma on tarkoitettu kaikille ihmisille kaikkialla maailmassa. On tärkeää, että evankeliumi välitetään todellisesti, uskottavasti ja ymmärrettävästi heidän omassa ympäristössään sillä kielellä ja niillä tavoilla, jotka kuuluvat heidän arkipäivän elämänpiiriinsä. Omakielisyys on yksi luterilaisuuden perusperiaatteista.
Medialähetys on erityisen herkkätuntoinen kontekstuaalisuuden kysymyksissä. Radion, television, internetin, mobiilin käyttö muuttaa kaikissa oloissa ihmisten ajattelutapoja ja tottumuksia, tapaa olla vuorovaikutuksessa ja käyttää aikaansa. Kirkon sanoman on oltava siellä, missä ihmiset muutenkin ovat ja välineissä, joita ihmiset muutenkin kuuntelevat, katsovat ja lukevat.
Myös oman kulttuurinsa ja kielensä jättämään joutuneilla ja toisessa ympäristössä elävillä pakolaisilla, siirtotyöläisillä, turvapaikanhakijoilla ja muilla maahanmuuttajilla on oikeus kuulla toivon sanoma omalla kielellään.
Sähköisiä viestimiä käyttäen sanoma sovituksesta ja pelastuksesta Jeesuksessa Kristuksessa menee myös paikkoihin, joissa perinteistä lähetystyötä ei voida tehdä tai missä ei ole kirkkoa. Näin myös sanomasta osattomat voivat kuulla evankeliumin.
Toiminnanjohtaja Juha Auvisen pääkirjoitus lokakuun Lähde-lehdessä 4/2016.